LeszkoII napisał(a):Podałeś @ast'owi przykład oznakowania F-10 i P-8 na wlotach skrzyżowania. Wiadomo(tzn. ja wiem), że chodzi o przejazd przez skrzyżowanie.
Natomiast umieszczenie (P-8 a tym bardziej zastosowanie się do niego)przed zjazdem na stację paliw /...wobec tego, co poniżej zacytuję.../ już takie oczywiste dla mnie nie jest
taik napisał(a):Strzałki kierunkowe, jak i znaki [F-10], pozostają tym samym bez wpływu na manewry opuszczenia, zjazdu z drogi do obiektu przydrożnego/drogi wewnętrznej.
Wyjaśnisz, a raczej rozwiniesz jeden z poprzednich Twoich postów?
Trudno bowiem malować P-8 w celu wjazdu do posesji. Co innego jednak parking przy autostradzie, obiekt przydrożny, itp.
Śpieszę z wyjaśnieniem.
Sytuacja, którą przedstawiłem na przykładzie
Astowi, dotyczy
zjazdu umiejscowionego w
otoczeniu wlotu skrzyżowania, przy na pasie ruchu, z którego możliwa jest jazda
przez skrzyżowanie.
I to jest sprawa jasna -
strzałki kierunkowe pozostają
bez wpływu na manewry
opuszczenia, zjazdu z drogi, inaczej mówiąc, strzałki kierunkowe wyznaczają
obowiązujące kierunki jazdy przez skrzyżowanie.
To co napisałem wcześniej, przy poście wyjaśniającym,
gdzie strzałki kierunkowe się umieszcza, dotyczyło sytuacji zgoła odmiennej.
Chodzi o takie miejsca:
1,
2,
3.
Jest częstą praktyką, iż
zjazdy publiczne do obiektów przydrożnych (stacje paliw, galerie handlowe, magazyny, dyskonty spożywcze, itd.) wyposaża się w
wydzielone,
dodatkowe pasy ruchu i znakuje je (te pasy) na wzór
pasów wyłączania - stąd strzałki kierunkowe, a tym samym traktuje się takie miejsca jako
wyjazdy z drogi - odsyłam do definicji
§3.16 rozporządzenia
w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie.
Dla takich właśnie miejsc -
wyjazdów z drogi lub
wjazdów na drogę - przewidziane jest oznakowanie
pasów wyłączania,
włączania oraz
przeplatania -
pkt. 7.7. Z-2 220.
Stosuje się
drobną karykaturę powyższego, by zapewnić płynność ruchu, poprzez zastosowanie pasa ruchu pełniącego
funkcję akumulacyjną.
Trudno powiedzieć w takiej sytuacji, że kierowca nie stosuje się do strzałek kierunkowych w obliczu jazdy po pasie ruchu, który prowadzi tylko
w jednym kierunku - do
zjazdu publicznego, choć jest to raczej wtórny efekt, wynik geometrii.
LeszkoII napisał(a):Według mnie przy odczytywaniu tzw. miejsc przecinania sie kierunków ruchu poza skrzyżowaniem, trzeba kierować się zdroworozsądkowym kryterium. Polecam choćby 'kryterium ogólnodostępności' do takich miejsc jak: stacje benzynowe, duże parkingi, supermarkety, gdzie ruch w kierunku tych miejsc statystycznie rzecz biorąc ma realny wpływ na płynność ruchu.
http://goo.gl/maps/usWWa --> to znak C-2, mocno zarośnięty (GSV odwiedziło Nowy Sącz ponownie) Czy mogę za nim skręcić do posesji lub zawrócić na drodze?
Nie ma definicji, stąd
trudno o ścisłe określenie, ale podzielam Twój punkt widzenia.
Zarządcy dróg publicznych nie znakują znakami nakazu takich,
indywidualnych zjazdów - jest to raczej pozbawione sensu.
Chodzi generalnie o to, że wszelkie - jak to określa
220 - miejsca krzyżowania się kierunków ruchu
poza skrzyżowaniami (cokolwiek to jest) znakować przy pomocy
znaków nakazu,
nie zakazu - alternatywy, której dla takiego przypadku
220 nie dopuszcza.