przez LeszkoII » sobota 10 maja 2014, 19:26
Tazo86 napisał(a):(...)dlaczego miałem pierwszeństwo przed nim skoro miałem znak A7.Komu ustępuje mając ten znak,tylko osobą ktore powinny mi ustąpic gdybym takiego znaku nie miał czy jak to jest.
Znak A-7 ostrzega Cię, że musisz ustąpić pierwszeństwa zbliżającym się do skrzyżowania drogą z pierwszeństwem (oznakowaną znakiem D-1). Czyli w nakreślonej sytuacji pojazd, jadący z kierunku przeciwnego nie poruszał się drogą z pierwszeństwem (miał taki sam znak A-7 przed oczyma, co Ty). Stosujesz zasadę tzw. "prawej strony" (czyli Art. 25.1. PoRD). Wobec niej posiadasz pierwszeństwo nad skręcającymi w lewo z kierunku przeciwnego, gdyż tamci pierwszeństwa zmuszeni są Tobie go udzielić.
Jeśli nie ma "łamanego pierwszeństwa", to przeciwległy wlot posiada taki sam status odnośnie pierwszeństwa. W naszym przykładzie ten motocyklista z przeciwka również zbliżał się do skrzyżowania drogą podporządkowaną oznakowaną A-7.
Ostatnio zmieniony sobota 10 maja 2014, 20:04 przez
LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki