Ja tu widzę cztery skrzyżowania utworzone przez rozdzielenie dwóch dróg i połączone ze sobą okólną jezdnią jednokierunkową, która zarazem jest drogą(stała się drogą).

Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szoferemeryt » piątek 09 maja 2014, 19:34
przez szerszon » piątek 09 maja 2014, 20:58
Eeee, to mam zrozumieć, że znak C12 wskazuje kierującym skrzyżowanie albo plac?
Czy też wskazuje skrzyżowanie, które czasem może być placem (z czego wynikałoby, że czasem jadę dookoła skrzyżowania a czasem dokoła placu?).
Gdyby ustawodawca chciał poinformować, że C12 oznacza skrzyżowanie, które czasem tworzy plac, a czasem go nie tworzy, to napisałby to jednoznacznie: skrzyżowanie (czasem w formie placu)
I Ty mi zarzucasz spaczoną interpretację?
Tak.. Gdybym napisała "osoba płci żeńskiej" - tez zapewnie stwiedziłbyś ze jest to błąd?
Na tym polega Twój problem z przepisami - traktujesz zapisy literalnie,
przez sankila » sobota 10 maja 2014, 00:11
To ty własnym oczom wierzysz bardziej niż szerszonowi?szoferemeryt napisał(a):Ja tu widzę cztery skrzyżowania
Żeby podkreślić, że dla tego przepisu nie ma znaczenia, czy widzisz plac ze skrzyżowaniem, czy skrzyżowanie bez placu; liczy się że stoi C12. W tłumaczeniu z polskiego na nasze: "jak zwał tak zwał; stoi C12 - w kółeczko jeździć trzeba!"szerszon napisał(a):Skrzyżowanie nie musi tworzyc placu [..]a jak myslisz, dlaczego dodano plac w nawiasie?
To nie komisja legislacyjna tylko forum dyskusyjne! Znaczenie pojęć może się częściowo pokrywać, a z kontekstu wypowiedzi można się zorientować, o czym mówi rozmówca, albo się dopytać - wystarczy odrobina dobrej woli.jak pisałem wcześniej podałem ten przykład z powodu zalewu swobodnych określeń o bogatym znaczeniu.
Skręcanie=zakręcanie
Kierunek jazdy=kierunek ruchu=kierunek..itp
przez szerszon » sobota 10 maja 2014, 00:21
To nie komisja legislacyjna tylko forum dyskusyjne!
Znaczenie pojęć może się częściowo pokrywać, a z kontekstu wypowiedzi można się zorientować, o czym mówi rozmówca, albo się dopytać - wystarczy odrobina dobrej woli.
Świat nie kończy się na PORD.
Ale jeśli ktoś zaprzecza istnieniu dróg na skrzyżowaniu, "bo par. 36 nie mówi o drogach tylko o skrzyżowaniu..."