KOLIZJA NA RONDZIE

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: KOLIZJA NA RONDZIE

Postprzez szymon1977 » środa 07 maja 2014, 23:21

szerszon napisał(a):Wybacz, ale nikt nie będzie przeredagowywał całego PoRD bo masz trudności z zakumaniem przepisu.
O jakim przepisie mowa? Z jakiego przepisu wynika, że zjazd ze skrzyżowania rys.220.8.4.1. nie jest skręcaniem w prawo albo, że cały przejazd przez skrzyżowanie rys.220.8.4.1 jest skręceniem w lewo?
szerszon napisał(a):Tylko nijak mi nie pasuje...
To i ja wiem. Tylko nadal nie wiem dlaczego.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 07 maja 2014, 23:34

O jakim przepisie mowa?

Om takim, ze ku twej rozpaczy nie napisali, że nie jest to skręt w prawo. :D
A jak nie napisali to z pewnościa jest to skręt w prawo .."bo gołym okiem widać"...ale argument.
Z jakiego przepisu wynika, że zjazd ze skrzyżowania rys.220.8.4.1. nie jest skręcaniem w prawo albo, że cały przejazd przez skrzyżowanie rys.220.8.4.1 jest skręceniem w lewo?

Z art 22.
Jeśli jadę prosto to jadę prosto, pomimo zmian kierunków ruchu. T-18 sie konsekwentnie kłania.
Też macham kierownica , a jadę prosto. Nawet ci zalinkowałem w przypadku tabliczki T-18 dodatkowo znak F-10, co uznałeś za błędne oznakowanie, bo nie pasowało do twojego punktu widzenia.
To i ja wiem. Tylko nadal nie wiem dlaczego.

Po wnikliwym zapoznaniu sie z PoRD a nie SJP powinieneś wiedzieć :D
szerszon

Postprzez szymon1977 » środa 07 maja 2014, 23:48

szerszon napisał(a):Z art 22.
Z art.22. w kwestii skręcania na skrzyżowaniu wynika jedynie, że na skrzyżowaniu można skręcić. Nie przeczę. Ale nadal nie wynika, że przejeżdżając przez skrzyżowanie:
- można skręcić tylko raz,
- cały przejazd jest jednym skręcaniem,
- część tego przejazdu jest skręcaniem, a pozostałe części skręcaniem być nie mogą,
- nie można zjeżdżając ze skrzyżowania skręcić.

Stoimy w miejscu:
Dlaczego zjazd ze skrzyżowania pokazanego na Rys. 220.8.4.1. nie jest skręcaniem w prawo?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez dylek » czwartek 08 maja 2014, 00:07

szymon1977 napisał(a):Dlaczego zjazd ze skrzyżowania pokazanego na Rys. 220.8.4.1. nie jest skręcaniem w prawo?

Bo jeśli rozmawiamy o skrzyżowaniu to skręcanie w prawo jest zupełnie inną czynnością niż zjazd ze skrzyżowania ?
Skręcanie to nie zjeżdżanie - jak nie wierzysz, to zajrzyj do słownika synonimów :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » czwartek 08 maja 2014, 00:11

- można skręcić tylko raz,

Również nie wynika ,że można zmienić jednocześnie kilka razy kierunek jazdy.
W art 25.1 jest mowa o skręcaniu , a nie o skręcaniach.
- cały przejazd jest jednym skręcaniem,

czytając ze zrozumieniem Art 25.1 ciężko sie dopatrzyć, aby skręt był podzielony na podskręty.
- część tego przejazdu jest skręcaniem, a pozostałe części skręcaniem być nie mogą,

Masz rację..jak sobie podzielisz skręt..prosto-skręt-prosto..przecież te koła musisz w końcu wyprostowac , bo w kółko będziesz jeździł w tym skręcie..będziesz zakręcony :D
- nie można zjeżdżając ze skrzyżowania skręcić.

jak to nie można ? Podać ci link ? :mrgreen:
Żaden z przepisów, które do tej pory podrzuciłeś nie zaprzeczyły MOŻLIWOŚCI

Wbrew dyspozycjom znaków uważasz,ze np w przypadku F-10 możesz sobie zmieniać tor jazy,.
To że ty tak uważasz to nie znaczy ,że tak można. poza tym pisałem ci , ale nie przyjąłeś do wiadomości, ze nie musi byc bezpośredniego zakazu , abys musiał zachowac sie zgodnie ze znakiem.
Mozliwości to chcesz widzieć..szkoda tylko ,że ich nie ma .
Napisz DLACZEGO zjazd ze skrzyżowania pokazanego na Rys. 220.8.4.1. skręcaniem/zmiana kierunku jazdy w prawo nie jest.

czy ty w końcu czytasz co do ciebie piszę ? chyba nie..juz ci napisałem.. to nie sa cztery skrzyzowania , a obwiednia nie jest droga jednokierunkową, abys zmieniał kierunek jazdy z ruchu okrężnego na nieokrężny. Przejeżdżając przez skrzyzownie na wprost jadę na wprost. Wyjasniałem ci to na przykładzie T-18, ale nie rozumiesz tego przykładu i nie chcesz się do niego ustosunkować...a raczej nie potrafisz.
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 08 maja 2014, 00:25

dylek napisał(a):Skręcanie to nie zjeżdżanie - jak nie wierzysz, to zajrzyj do słownika synonimów
Zgadza się. Dlatego właśnie nie twierdzę, że każde zjeżdżanie to skręcanie (a są artyści, którzy tak twierdzą). A pisze tam coś, że podczas zjeżdżanie nie może wystąpić skręcanie? Raczej nie (będziemy sprawdzać, czy potwierdzisz bez sprawdzania?). A to nie zabrania mi stwierdzić, że podczas zjeżdżania występuje skręcanie (choć Wy twierdzicie, że wystąpić nie może).
dylek napisał(a):Bo jeśli rozmawiamy o skrzyżowaniu...
No tak skrzyżowanie - pojęcie w PoRD zdefiniowane. Ale tutaj także nic nie ma, że zjazd nie może być skręcaniem.

Nie SJP, nie PoRD... więc co?
-----
szerszon napisał(a):W art 25.1 jest mowa o skręcaniu , a nie o skręcaniach.
Widać do spełnienia warunkó opisanych w Art.25.1. wystarczy skręcić jeden raz. A swoja drogą pojazd który dwukrotnie skręca nie skręca?
szerszon napisał(a):Również nie wynika ,że można zmienić jednocześnie kilka razy kierunek jazdy.
Ani nie wynika, że można tylko raz, ani nie wynika, że nie można niż jeden raz więcej.
-----
szerszon napisał(a):Masz rację..jak sobie podzielisz skręt..prosto-skręt-prosto..
Nie miałem zamiaru do tego wracać, ale sam się prosisz. "220" Rys.8.5.4. Narysuj tor pojazdu przejeżdżającego przez skrzyżowanie w lewo. Zaznacz kółeczkami miejsca:
- wjazdu na skrzyżowanie,
- zakończenia jazdy w kierunku takim jak przed skrzyżowaniem,
- rozpoczęcia jazdy w kierunku takim jak za skrzyżowaniem,
- wyjazdy ze skrzyżowania.

Do dzieła!
-----
szerszon napisał(a): T-18
OT
szymon1977

Postprzez dylek » czwartek 08 maja 2014, 00:33

szymon1977 napisał(a):
dylek napisał(a):Skręcanie to nie zjeżdżanie - jak nie wierzysz, to zajrzyj do słownika synonimów
A pisze tam coś, że podczas zjeżdżanie nie może wystąpić skręcanie? Raczej nie (będziemy sprawdzać, czy potwierdzisz bez sprawdzania?). A to nie zabrania mi stwierdzić, że podczas zjeżdżania występuje skręcanie (choć Wy twierdzicie, że wystąpić nie może).

No popatrz....w słowniku synonimów nie napisali, że podczas zjeżdżania nie może wystąpić skręcanie i na tej podstawie będziesz twierdził, że może...

Skąd ty to wytrzasnąłeś ? Z pewnej jednostki ZOZ umiejscowionej w Tworkach ?
Mam nadzieję, że to nie jest zaraźliwe... :D
A może jednak lepiej nie ryzykować i izolować ?
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » czwartek 08 maja 2014, 00:45

dylek napisał(a):w słowniku synonimów nie napisali, że podczas zjeżdżania nie może wystąpić skręcanie i na tej podstawie będziesz twierdził, że może...
Na prawdę uważasz, że coś co następuje podczas zjeżdżania ze skrzyżowania nie może być skręcaniem bo w słowniku wyrazów bliskoznacznych przy słowie zjeżdżanie nie umieszczono skręcania? Przesadziłeś!
szymon1977

Postprzez dylek » czwartek 08 maja 2014, 00:50

szymon1977 napisał(a):Na prawdę uważasz, że coś co następuje podczas zjeżdżania ze skrzyżowania nie może być skręcaniem bo w słowniku wyrazów bliskoznacznych przy słowie zjeżdżanie nie umieszczono skręcania? Przesadziłeś!

Ja twierdzę, że skoro nie napisali, że skręcanie jest synonimem zjeżdżania - to znaczy, że nie jest.

A twoje dedukcje...wnioski... niezły materiał ...ale nie dla mnie. Ja psychiatrą nie jestem.
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » czwartek 08 maja 2014, 01:00

dylek napisał(a):Ja twierdzę, że skoro nie napisali, że skręcanie jest synonimem zjeżdżania - to znaczy, że nie jest.
Ameryki nie odkryłeś. Skręcanie i zjeżdżanie to dwie zupełnie różne czynności i raczej nikt temu nie zaprzecza. Ale czy oznacza to, że podczas zjeżdżania nie można skręcać? Nie. Ba! Szerszon podczas skręcania nawet skręt wykonać potrafi choć to także dwie różne czynności.

Do dalszej dyskusji zapraszam do tematu : http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676
szymon1977

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze