Skrzyżowanie - kto ma pierwszeństwo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skrzyżowanie - kto ma pierwszeństwo

Postprzez temide333 » środa 23 kwietnia 2014, 01:56

https://maps.google.pl/maps?q=kcynia&hl ... rskie&z=19
Ulica dworcowa jest drogą z pierwszeństwem. Nakielska, 22 Stycznia i Nowa są podporządkowane. Zakładając, że Nakielską jedzie auto i chce jechać dworcową ( w str. lewa), z 22 stycznia także i z nowej też. Czy dobrze myślę - z nakielskiej ma tego z 22 stycznia po prawej więc go puszcza, a ten z nowej ustępuje temu z nakielskiej, bo tak jakby tez ma go po prawej? więc jedzie ostatni?
Co w sytuacji, gdy auto wyjezdza z nowej i chce skręcić w lewo na dworcową, a auto z 22 stycznia w swoją lewą (w ulice dworcową)? Pytałam wielu kierowców i opinie są podzielne. Obserwowałam to skrzyżowanie i rzeczywiście problemu nie mają tylko Ci z głównej, reszta wymusza, tworzy cuda wianki... Sama już zwątpiłam, moglibyście mi opisać różne sytuacje na tym skrzyżowaniu?
temide333

Re: Skrzyżowanie - kto ma pierwszeństwo

Postprzez kirbag » środa 23 kwietnia 2014, 09:22

temide333 napisał(a):https://maps.google.pl/maps?q=kcynia&hl=pl&ll=52.993355,17.494365&spn=0.001493,0.004128&sll=53.055894,18.504557&sspn=3.041023,8.453979&t=h&hnear=Kcynia,+nakielski,+kujawsko-pomorskie&z=19
Ulica dworcowa jest drogą z pierwszeństwem. Nakielska, 22 Stycznia i Nowa są podporządkowane. Zakładając, że Nakielską jedzie auto i chce jechać dworcową ( w str. lewa), z 22 stycznia także i z nowej też. Czy dobrze myślę - z nakielskiej ma tego z 22 stycznia po prawej więc go puszcza, a ten z nowej ustępuje temu z nakielskiej, bo tak jakby tez ma go po prawej? więc jedzie ostatni?
Co w sytuacji, gdy auto wyjezdza z nowej i chce skręcić w lewo na dworcową, a auto z 22 stycznia w swoją lewą (w ulice dworcową)? Pytałam wielu kierowców i opinie są podzielne. Obserwowałam to skrzyżowanie i rzeczywiście problemu nie mają tylko Ci z głównej, reszta wymusza, tworzy cuda wianki... Sama już zwątpiłam, moglibyście mi opisać różne sytuacje na tym skrzyżowaniu?

Nie ma co wątpić :) Dobrze interpretujesz a dodatkowo wloty ulic Nakielskiej i 22 stycznia są przesunięte względem ul.Nowej i to dodatkowo "odciąga" auta od siebie.
Popatrz sobie do którego miejsca dochodzą linie ciągłe na tym skrzyżowaniu.

Sprawa skrętu z Nowej w lewo+ z 22 stycznia w lewo: nawet jeśli idealnie w tym samym czasie dojadą do Dworcowej i jednocześnie ruszą to jak widzisz kolizji nie będzie (jw. obie ulice są względem siebie przesunięte. W przypadku gdy którykolwiek wyjedzie pierwszy na Dworcową to wówczas znajduje się już na jezdni z pierwszeństwem przejazdu.
kirbag

Postprzez Qwerty11 » środa 23 kwietnia 2014, 13:51

temide333 napisał(a):https://maps.google.pl/maps?q=kcynia&hl=pl&ll=52.993355,17.494365&spn=0.001493,0.004128&sll=53.055894,18.504557&sspn=3.041023,8.453979&t=h&hnear=Kcynia,+nakielski,+kujawsko-pomorskie&z=19

Według mnie jeśli z Nowej jedzie ktoś w prawo to ma pierwszeństwo przed tym z Nakielskiej bo tamten skręca w lewo więc musi ustąpić pierwszeństwa.
Jeśli z Nowej i Nakielskiej skręcają w lewo to najlepiej będzie bezkolizyjnie.
Najgorsza sytuacja jest gdy 2 samochody skręcają z Nowej i 22 stycznia wtedy pozostaje przejazd kolizyjny.
Jeśli jedziesz w lewo z Nowej ustępujesz wszystkim
Qwerty11

Postprzez iFlo2050 » środa 23 kwietnia 2014, 15:31

W sprawie przejazdu na tym skrzyżowaniu to osoba jadąca z ulicy Nikielskiej powinna ustąpić kierowcy z ulicy 22 stycznia, natomiast osoba z ulicy 22 stycznia i ulicy Nowej mogę spokojnie skręcać w lewo, bo skrzyżowanie jest bezkolizyjne i samochody będą mogły spokojnie pojechać każdy w swoją stronę bez problemu i bez kolizji:)

Ostatnio zmieniony środa 28 maja 2014, 14:55 przez iFlo2050, łącznie zmieniany 1 raz
iFlo2050

Postprzez adiadiadi » środa 23 kwietnia 2014, 17:47

Witam Serdecznie,

Chciałbym się czegoś dowiedzieć na temat skrzyżowania które jest pod tym linkiem:

https://www.google.pl/maps/@50.944579,1 ... liMG5A!2e0

Sytaucja wyjeżdżam z Kauflandu, zajmuje pas ze skrętem w lewo ale na skrzyżowaniu nie skręcam na nim lecz jadę do końca tego pasa gdyż na jego końcu jest skręt w lewo w uliczkę. Osoba która jedzie pasem na wprost przejeżdża przez pasy ( pasem na wprost i wrzuca kierunkowskaz do skrętu w lewo w tę samą uliczkę na samym końcu) czy jeśli uderza auto jadące na wprost auto skręcające w lewo na końcu tego pasa to wtedy kogo jest wina. Przpominam, że wcześniej zajęty pas przy wyjeździe z kauflandu.
Czy dobrze został zajęty pas do skrętu w lewo ?
Czy zmieniający pas auto jadące na wprost miało pierwszeństwo czy powinno ustąpić pierwszeństwa temu ze skrętu w lewo?

Z góry dzięki za odpowiedz
adiadiadi

Postprzez LeszkoII » środa 23 kwietnia 2014, 18:16

adiadiadi napisał(a):Chciałbym się czegoś dowiedzieć na temat skrzyżowania które jest pod tym linkiem(.....)

http://goo.gl/maps/HIeZ4
Tutaj są dwa skrzyżowania(wynika to z tabliczki T-6b zmutowanej z T-6a). Na pierwszym z nich, z lewego pasa wlotowego należy tylko i wyłącznie skręcić w lewo. Jazda na wprost przez to skrzyżowanie jest niedopuszczalna i stwarzająca bezpośrednie niebezpieczeństwo(ręka na klaksonie). Chcąc skręcić w lewo, ale na drugim skrzyżowaniu, na pierwszym musimy pojechać na wprost a tuż zanim zmienić pas na lewy - ze strzałką w lewo. Tak wygląda poprawne zachowanie.
adiadiadi napisał(a):Czy zmieniający pas auto jadące na wprost miało pierwszeństwo czy powinno ustąpić pierwszeństwa temu ze skrętu w lewo?
Jeśli istniały przesłanki co do tego, że osoba nie zastosuje się do przepisów(przejedzie przez skrzyżowanie na wprost ze złego pasa), to przy ustalaniu winy należy brać pod uwagę to, czy osoba jadąca poprawnie mogła tego uniknąć(np. widziała brak użycia lewego kierunkowskazu, w lusterku). Więc wynik może być różny :( , ale ja skłaniałbym się do winy kierującego, który nie zastosował się do oznakowania poziomego na wlocie pierwszego skrzyżowania.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Makabra » środa 23 kwietnia 2014, 21:07

LeszkoII napisał(a):Jeśli istniały przesłanki co do tego, że osoba nie zastosuje się do przepisów(przejedzie przez skrzyżowanie na wprost ze złego pasa), to przy ustalaniu winy należy brać pod uwagę to, czy osoba jadąca poprawnie mogła tego uniknąć(np. widziała brak użycia lewego kierunkowskazu, w lusterku).

Chyba tylko w sądzie. Drogówka się w takie pirdułki nie bawi. Zawsze można powiedzieć że się nie widziało kierunkowskazu innego pojazdu itp. Kto Ci udowodni że widziałeś?
Makabra

Postprzez LeszkoII » środa 23 kwietnia 2014, 21:11

Makabra napisał(a):Chyba tylko w sądzie. Drogówka się w takie pirdułki nie bawi. Zawsze można powiedzieć że się nie widziało kierunkowskazu innego pojazdu itp. Kto Ci udowodni że widziałeś?
Wtedy sąd założy, że takiego kierunkowskazu nie było. A jeśli faktycznie był, to wbrew przepisom - jako kolejna przesłanka pod Art. 4..
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Powrót do Sytuacje na drodze