Lewoskręt na skrzyżowaniu kolizyjnym - trudna sytuacja

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Lewoskręt na skrzyżowaniu kolizyjnym - trudna sytuacja

Postprzez sfnpsk123 » czwartek 17 kwietnia 2014, 19:01

Witam . Jutro mam egzamin praktyczny i mam jedno pytanie . Jak mam zachować się na skrzyżowaniu ze światłami kolizyjnymi gdy wjade na zielonym świetle na środek skrzyżowania aby przepuscić wszystkich jadących prosto ze strony przeciwnej a podczas tego zapali się sygnał czerwony? Czy moge normalnie opuścić skrzyżowanie pomimo tego że jest czerwone ? czy mam pozostać na środku skrzyżowania jak debil wyczekując kolejneego zielonego światła? Egzaminator może mnie za takie coś oblać jakbym ruszył w takiej sytuacji?
sfnpsk123

Re: Lewoskręt na skrzyżowaniu kolizyjnym - trudna sytuacja

Postprzez Michal9191 » czwartek 17 kwietnia 2014, 19:04

Jeśli dobrze zrozumiałem skręcasz w prawo puszczasz wszystkich z naprzeciwka to musisz stanąć za sygnalizatorem i wtedy jak będzie wolna luka to ogień i skręcasz
Michal9191

Postprzez sfnpsk123 » czwartek 17 kwietnia 2014, 19:09

skręcam w lewo i tak , zatrzymuje się za swiatłami żeby przepuscic jadących prosto z przeciwka , ale co gdy jak bede stać i przepuszczać pojawi sie swiatło czerwone? moge wtedy tak jak piszesz , jak bd luka to ogien ? czy egzaminator może w takiej sytuacji przerwać i dac wynik negatywny?
sfnpsk123

Postprzez Michal9191 » czwartek 17 kwietnia 2014, 19:12

Na skrzyżowanie wjechałeś na zielonym musiałeś się zatrzymać bo musiałeś ustąpić pierwszeństwa przejazdu a prawdopodobnie będziesz stał w takim miejscu że on sygnalizatora widzieć nie będzie zresztą raczej moim zdaniem nic nie powie bo na egzaminie miałem analogiczną sytuację
A ty będziesz już za sygnalizatorem i on ciebie nie obowiązuje
Michal9191

Postprzez sfnpsk123 » czwartek 17 kwietnia 2014, 19:15

na jazdach miałem taką sytuacje to mi instruktor kazał cofać za sygnalizator , nie wiem dlaczego . Teoretyczniee zdaje mi sie że jak juz jestem na środku to muszę jechać , przecież jakby auta stały za mną albo cooś . A jak debil na srodku stać nie bede bo tylko zatamuje ruch i własnie sie boje o to że może mi egzaminator coś powiedziec ale spooko :D Dzięki ;)
sfnpsk123

Postprzez RossoneriDevil » czwartek 17 kwietnia 2014, 19:35

Nigdzie nie cofasz, masz zielone to jedziesz i oczekujesz na możliwość skrętu, tylko musisz się upewnić czy będziesz miał możliwość opuszczenia skrzyżowania, ale to się tyczy głównie tych co wjeżdżają pomimo iż nie ma za bardzo miejsca na skrzyżowaniu.
Jak samochody z naprzeciwka zaczną stawać bo mają czerwone to tym lepiej ponieważ wiesz że nie wjadą przed Ciebie, ale musisz się szybko zrywać bo to oznacza że zielone ma kto inny ;)
RossoneriDevil

Postprzez Michal9191 » czwartek 17 kwietnia 2014, 19:38

No właśnie to dobrze mówiłem że ogień :D
Michal9191

Postprzez LeszkoII » czwartek 17 kwietnia 2014, 19:38

sfnpsk123 napisał(a):Witam . Jutro mam egzamin praktyczny i mam jedno pytanie . Jak mam zachować się na skrzyżowaniu ze światłami kolizyjnymi gdy wjade na zielonym świetle na środek skrzyżowania aby przepuscić wszystkich jadących prosto ze strony przeciwnej a podczas tego zapali się sygnał czerwony? Czy moge normalnie opuścić skrzyżowanie pomimo tego że jest czerwone ? czy mam pozostać na środku skrzyżowania jak debil wyczekując kolejneego zielonego światła? Egzaminator może mnie za takie coś oblać jakbym ruszył w takiej sytuacji?
Sygnał zielony na sygnalizatorze S-1 zezwala Ci na wjazd, jeśli (cytat)
ze względu na warunki ruchu na skrzyżowaniu lub za nim opuszczenie skrzyżowania nie byłoby możliwe przed zakończeniem nadawania sygnału zielonego.
Sytuacja wymaga sporej koncentracji i wyczucia. Lepiej nie wjeżdżać za sygnalizator (lub linię związaną z zatrzymaniem przed nim) niż ryzykować, że opuści się skrzyżowanie gdy sygnał zielony już przestanie być nadawany. Tu nie chodzi tylko o nastawienie się, aby zdać egzamin. Chodzi o płynność ruchu - często też bezpieczeństwo.

Sprawne ruszanie (nawet z lekkim poślizgiem kół - takie "piiii") jest bardzo pożądaną umiejętnością.
Moim zdaniem śmiało możesz wjechać za inny pojazd, który właśnie ruszył po zmianie "z czerwonego na zielony" - uważaj jednak na jego możliwości gabarytowe/ruchowe (autobus, zespół pojazdów, pojazdy "ciężkie").

Żeby uświadomić niebezpieczeństwo, wyobraź sobie że przejeżdżasz przez tory tramwajowe lub tym bardziej (o zgrozo) kolejowe.

Często widzę, L-ki, które "zostały" za sygnalizatorem (za linią P-14). Co prawda lepiej później niż wcale, ale takie zachowanie uznałbym jako naganne.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez sfnpsk123 » czwartek 17 kwietnia 2014, 19:49

Czyli jak dobrze rozumiem Ci z drogi poprzecznej gdy dostaną zielony sygnał i zaczną jechać to musze im ustąpić i dopiero wjechać za nimi czy jak ? bo nie do końca rozumiem chyba :P
sfnpsk123

Postprzez Michal9191 » czwartek 17 kwietnia 2014, 19:52

Najlepiej jakbyś ogarnął to skrzyżowanie i zobaczył jak ono wygląda z innej perspektywy ale to moje zdanie
Michal9191

Postprzez LeszkoII » czwartek 17 kwietnia 2014, 20:32

sfnpsk123 napisał(a):Czyli jak dobrze rozumiem Ci z drogi poprzecznej gdy dostaną zielony sygnał i zaczną jechać to musze im ustąpić i dopiero wjechać za nimi czy jak ? bo nie do końca rozumiem chyba :P
Niczego nie zrozumiałeś :( Ja pisałem o warunkach wjazdu na skrzyżowanie za sygnalizator nadający światło zielone.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez sfnpsk123 » czwartek 17 kwietnia 2014, 20:50

a co jeśli nastąpi sytuacja że Ci po bokach już dostaną swiatlo zielone i zaczną jechac?
sfnpsk123

Postprzez Makabra » czwartek 17 kwietnia 2014, 21:21

Kiepsko widzę przebieg takiego egzaminu, jak kolega nie wie jak robić lewoskręty na S1. Takich rzeczy się nie uczy z forum dzień przed egzaminem :D

sfnpsk123 napisał(a):a co jeśli nastąpi sytuacja że Ci po bokach już dostaną swiatlo zielone i zaczną jechac?

Masz być wtedy albo przed skrzyżowaniem oczekując na kolejne zielone i nie tamując ruchu, albo już mieć skręt w lewo za sobą.
Makabra

Postprzez sfnpsk123 » czwartek 17 kwietnia 2014, 21:30

Daam Rade :D Dzięki wszystkim za odpowiedzi ;)
sfnpsk123

Powrót do Sytuacje na drodze