Problem początkującej kursantki. Proszę o pomoc

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Problem początkującej kursantki. Proszę o pomoc

Postprzez SkyePie » poniedziałek 14 kwietnia 2014, 17:28

Witam.
Szukałam grzebałam i teraz mam więcej wątpliwości niż miałam ;/
W załączniku znajduje się rysunek skrzyżowania w Opolu, jeśli ktoś będzie w ogóle kojarzył.
Wszystko rozchodzi się o to, że instruktor wydał mi polecenie by jechać cały czas droga główną, więc kierując się znakiem który wskazuje na pierwszeństwo przejazdu po łuku skierowałam się na pas do skrętu w prawo i elegancko skręciłam w prawo po czym instruktor stwierdził że nie kierowałam się drogą główną. Czy ktoś jest w stanie mi wytłumaczyć dlaczego miałabym jechać prosto a nie w prawo.

Dodam, że w przypływie emocji nie pamiętam czy drogi oddzielała wysepka i czy były jakieś konkretne znaki w innych miejscach.
Proszę o pomoc.
Załączniki
Bez tytułubb.png
Czerwona strzałka prezentuje kierunek jazdy samochodem.
Dodam jeszcze, że znaki "droga z pierwszeństwem" oraz tablica określająca kierunek drogi z pierwszeństwem po łuku była również powtórzona po lewej stronie na pasie do jazdy prosto.
Bez tytułubb.png (18.72 KiB) Przeglądane 3988 razy
SkyePie

Re: Problem początkującej kursantki. Proszę o pomoc

Postprzez Michal9191 » poniedziałek 14 kwietnia 2014, 17:57

Hm instruktor powiedział że masz jechać drogą główną przez skrzyżowanie a nie mówił że w najbliższym możliwym momencie masz jechać w prawo. Ja tak tylko wnioskuję
Michal9191

Postprzez Cyberix » poniedziałek 14 kwietnia 2014, 17:58

Najlepiej iść na kawę i omówić to na miejscu.

PS.

W prawo skręca droga z pierwszeństwem.

W PoRD nie ma pojęcia "droga główna"...
Cyberix

Postprzez SkyePie » poniedziałek 14 kwietnia 2014, 18:19

Michal9191 napisał(a):Hm instruktor powiedział że masz jechać drogą główną przez skrzyżowanie a nie mówił że w najbliższym możliwym momencie masz jechać w prawo. Ja tak tylko wnioskuję

Odtwarzaliśmy taka mini scenkę z egzaminy po prostu i powiedział "Prosze jechać droga główna i ja już sie wiecej nie odzywam" Pojechałam w prawo a on stwierdził że powinnam jechać prosto.
Wcześniej chyba było ze na skrzyżowaniu mam skręcić w prawo a jak juz na jednym skrzyżowaniu skręciłam w prawo to kazał jechać cały czas droga główną.
SkyePie

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 14 kwietnia 2014, 18:33

"Droga główna" jest określeniem poza ustawą PoRD i wątpię, żeby o to chodziło instruktorowi i żeby kursant musiał znać klasy dróg, po których się porusza.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Droga_klasy_G

Mógł powiedzieć - proszę jechać: "ciągiem układu podstawowego" lub prościej i najlepiej oddającym sedno - proszę jechać "w ciągu dróg z pierwszeństwem" przez skrzyżowanie albo "drogą z pierwszeństwem".
To ostatnie określenie nie jest do końca prawidłowe, gdyż dotyczy generalnie wlotu skrzyżowania a nie kierunku, w jakim się go opuszcza (odpowiadającemu wylotowi).

Namieszałem? :D Najlepiej zapytać u źródła - czyli instruktora.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez SkyePie » poniedziałek 14 kwietnia 2014, 18:38

LeszkoII napisał(a):"Droga główna" jest określeniem poza ustawą PoRD i wątpię, żeby o to chodziło instruktorowi i żeby kursant musiał znać klasy dróg, po których się porusza.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Droga_klasy_G

Mógł powiedzieć - proszę jechać: "ciągiem układu podstawowego" lub prościej i najlepiej oddającym sedno - proszę jechać "w ciągu drogi z pierwszeństwem" przez skrzyżowanie albo "drogą z pierwszeństwem".
To ostatnie określenie nie jest do końca prawidłowe, gdyż dotyczy generalnie wlotu skrzyżowania a nie kierunku, w jakim się go opuszcza (odpowiadającemu wylotowi).

Namieszałem? :D Najlepiej zapytać u źródła - czyli instruktora.

Tak mały misz masz zrobiłeś :D przypuszczam że jak już mógł powiedzieć "drogą z pierwszeństwem" ale to by oznaczało, że jadąc w prawo jechałabym prawidłowo ale z tym jestem pewna, że powiedział "droga główną". A że instruktor lubi psikusy to zadał mi taką zagadkę dlaczego przy tym co powiedział powinnam jechac prosto ... i tak jak napisałam wyżej grzebiąc w necie narobiłam sobie tylko wątpliwości.
SkyePie

Postprzez Michal9191 » poniedziałek 14 kwietnia 2014, 18:46

Skoro tak to najlepiej będzie to wyjaśnić z instruktorem i koniec tematu :)
Michal9191

Postprzez aleo » poniedziałek 14 kwietnia 2014, 18:51

Jak robi psikusy zamiast tłumaczyć to lepiej zmień instruktora.
aleo

Postprzez SkyePie » poniedziałek 14 kwietnia 2014, 18:53

aleo napisał(a):Jak robi psikusy zamiast tłumaczyć to lepiej zmień instruktora.

Wiedziałam że gdzieś hejt się pojawi ale akurat on jest taki że chce żeby to kursant sie zorientował jaki popełnił błąd i w moim przypadku ta metoda skutkuje i na drugi raz na te rzeczy zwracam bardziej uwagę :) a akurat z tego OSK jestem zadowolona w 100%
SkyePie

Postprzez aleo » poniedziałek 14 kwietnia 2014, 19:05

Z rysunku wnioskuję że na skrzyżowaniu jesyt sygnalizacja świetlna. Jeżeli tak to nie możemy mówić o drodze z pierwszeństwem. Ruch jest otwarty lub zamkniety.Na egzaminie masz jechać na wprost chyba że egzaminator wyda polecenie (w prawo lub w lewo).Jeżeli na skrzyżowaniu z sygnalizacją instruktor wydaje polecenie jedź drogą główną to zmień instruktora. Jak napisano wyżej nie ma drogi głównej jest droga z pierwszeństwem (chyba że jest sygnalizacja). A może każe używać migacza zamiast kierunkowskazu?
aleo

Postprzez SkyePie » poniedziałek 14 kwietnia 2014, 19:16

aleo napisał(a):Z rysunku wnioskuję że na skrzyżowaniu jesyt sygnalizacja świetlna. Jeżeli tak to nie możemy mówić o drodze z pierwszeństwem. Ruch jest otwarty lub zamkniety.Na egzaminie masz jechać na wprost chyba że egzaminator wyda polecenie (w prawo lub w lewo).Jeżeli na skrzyżowaniu z sygnalizacją instruktor wydaje polecenie jedź drogą główną to zmień instruktora. Jak napisano wyżej nie ma drogi głównej jest droga z pierwszeństwem (chyba że jest sygnalizacja). A może każe używać migacza zamiast kierunkowskazu?

O i to chyba jest to o co chodziło ... przypuszczam że chodziło mu o hierarchie i oczywiste jest to że sygnalizacja jest ważniejsza niż znak co za tym idzie powinnam jechac prosto zobaczymy jeśli nie będzie mu ta odpowiedz odpowiadała to zabiera uji za przeproszeniem :P
SkyePie

Postprzez jasper1 » poniedziałek 14 kwietnia 2014, 19:42

Nikt Ci na egzaminie nie wyda polecenia jazdy droga główną, wiec te nauki trochę na nic, tylko mieszają Ci w głowie.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 14 kwietnia 2014, 19:51

Nie zgodzę się z sugestiami, że kol. powinna zmienić instruktora. Instruktor wpłynął na kursantkę pozytywnie - szukała, szukała i szukała informacji :) I na pewno się dowie przed egzaminem, o co chodzi z tą "drogą główną". A jak się dowie, niech się podzieli na Forum.
Nie ma co popadać w skrajności :P
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez SkyePie » poniedziałek 14 kwietnia 2014, 20:06

LeszkoII napisał(a):Nie zgodzę się z sugestiami, że kol. powinna zmienić instruktora. Instruktor wpłynął na kursantkę pozytywnie - szukała, szukała i szukała informacji :) I na pewno się dowie przed egzaminem, o co chodzi z tą "drogą główną". A jak się dowie, niech się podzieli na Forum.
Nie ma co popadać w skrajności :P

Bardzo dziękuje za zrozumienie, na następnej jeździe po prostu zaproponuje to czego się dowiedziałam i zobaczymy co na to powie ... i tak jak napisałeś już raz miałam tak że na jednym skrzyżowaniu jeździłam 4 razy by zrozumieć jakie błędy popełniłam i to skutkowało tym że więcej takich błędów nie popełniam :)
Dzięki :)
SkyePie

Powrót do Sytuacje na drodze