Fotoradar na skrzyżowaniu - niższa prędkość?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Fotoradar na skrzyżowaniu - niższa prędkość?

Postprzez Baranek » czwartek 27 marca 2014, 13:48

Chciałem was zapytać, co myslicie o tym:

https://maps.google.pl/maps?q=mi%C4%99d ... 99,,1,3.36

Przed tym skrzyżowaniem jest dozwolona jazda z prędkością 80 km/h. Za skrzyżowaniem - widzicie także powtórzoną 80 km/h
Fotoradar jest na wysokości skrzyżowania i cyka jak leci wszystkim fotki... bo podobno tam to wolno jechać 50 km/h.

Oświećcie mnie. "Znak obowiązuje do najbliższego skrzyżowania," - więc tu mogą cyknąc fotkę. I to na tak krótkim odcinku?. Więc jak to waszym zdaniem jest. Jak przyjdzie fotka do mnie to się odwoływać?
Baranek

Re: Fotoradar na skrzyżowaniu - niższa prędkość?

Postprzez maryann » czwartek 27 marca 2014, 17:11

Lepiej zwalniać przed... bo według wszelkich prawideł(oczywiście- oponenci się zawsze znajdą) znak obowiązuje do początku(do granicy gdzie zaczyna się) skrzyżowania.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Baranek » czwartek 27 marca 2014, 18:10

OK - podałeś ogólną zasadę. I niestety podejrzewam, że tak jest. Trzeba by zinterpretować co to znaczy w stwierdzeniu "Znak obowiązuje do najbliższego skrzyżowania," co znaczy "do".

Na przykład jak na polisie mam napisane do 6 sierpnia - to oznacza,. że ubezpieczenie działa z 6 sierpnia włącznie. A tu?

Nie wiem, czy przyglądałeś się temu co z google maps załączyłem.
bo ta sytuacja gdzie skrzyżowanie jest niemal bezkolizyjne, gdzie jedzie się bazpiecznie 2 pasmówką 80 km/h i nagle na skrzyżowaniu (którego niemal nie widać - choć fomalnie jest) ktoś stawia fotoradar, żeby kosić kasę za to, że użytkownicy tej drogi nie dają ostro po hamulcach, żeby zwolnić na 30 metrów do 50 km/h (bo później znów jest 80).
Doradźcie co można w takiej sytuacji zrobić. Bo przymierzam się żeby zrobić z tego większą aferę. Niestety u nas w Polsce jest tak, że dużo gadamy, psioczymy, a inni tj. państwo ma to gdzieś i robi sobie głupie rzeczy naszym kosztem.
A to - przyznacie chyba - to jest celowo zrobione kuriozum. Co więcej - to wprowadza zagrożenie. Bo wiecie co się dzieje gdy sznur samochodów jedzie 80 km/h i nagle hamuje do 50 km/h.
Co więc można z tym fantem zrobić?
Baranek

Postprzez maryann » piątek 28 marca 2014, 10:17

Tu http://forum.tvp.pl/index.php?topic=27636.0 były ciekawe wyroki sądu, ale już linki się zdezaktualizowały. W każdym razie gościu walczył o sytuację odwrotną- w niezabudowanym ograniczenie postawiono kawałeczek przed skrzyżowaniem, a na środku(bo to rozległe, z wysepkami było) stał rajdowóz i suszył do wcześniejszego ograniczenia. I gościu wygrał.
Jeszcze jeden smaczek- to o tym gdzie zaczyna się skrzyżowanie nie mówią przepisy ani nie przegłosujesz na forum. O tym decyduje i na swoich mapach zaznacza właściciel/zarządca terenu- czyli np. na drodze gminnej burmistrz.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szerszon » piątek 28 marca 2014, 10:40

Doradźcie co można w takiej sytuacji zrobić. Bo przymierzam się żeby zrobić z tego większą aferę.

Ciężko będzie.Przy różnicy prędkości do 30km/h zarządca nie ma obowiązku zastosować stopniowania prędkości.
szerszon

Postprzez jasper1 » piątek 28 marca 2014, 12:36

Baranek napisał(a):" co znaczy "do".

Na przykład jak na polisie mam napisane do 6 sierpnia - to oznacza,. że ubezpieczenie działa z 6 sierpnia włącznie. A tu?

Tu wg mnie nie jest włącznie, bo dla B-23 napisali w rozporządzeniu, że "do najbliższego skrzyżowania włącznie", a w paragrafie 32.2 już tylko, że "do najbliższego skrzyżowania".
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez lith » piątek 28 marca 2014, 14:27

Ja bym takiego mandatu nie przyjął i szczerze wątpię, żeby fotopstryk był nastawiony na 50.
lith

Postprzez Baranek » piątek 28 marca 2014, 14:32

Wielkie dzięki za ciekawe informacje.
Panowie - mam do was takie zagadnienie:
Tu nie chodzi tylko o mnie - choć nie ukrywam, że nie chciałbym mieć uszczuplonej kieszeni o paręset złotych.
Po prostu masa przegięcia jakie robi nasze Państwo z nami to przechodzi najśmielsze oczekiwania.

jestem zwolennikiem fotoradarów. Ktoś piratuje - niech płaci. Ale rzeczy robione tylko w filmach - patrz film pt." Miś" gdzie milicjanci ustawiali kartonowe domy, żeby przyłapać na terenie zabudowanym - dzieją się w realu na naszych oczach.
I możemy drodzy panowie kolokwialnie mówiąc - olać sprawę i dalej będą nas łoić i będziemy jak te owce na rzeź prowadzone milczeli albo w końcu jakoś nagłośnimy te sprawy i coś z tego będzie. Bo to ma wiele wymiarów. Takie działania jak podejmują ci panowie od radarów (jak w tym moim przypadku) są demoralizujące. Po drugie - zaufanie do państwa spada na pysk. Po trzecie - coraz więcej z nas Polaków zamiast uczyć się i przestrzegać prawnej kultury w wyniku takich działań zacznie kombinować - bo skoro Państwo robi nas w konia, to czemu my mamy nie robić w konia Państwa.

Jeśli macie jakieś propozycje co można z tym fantem zrobić, to napiszcie proszę.
Baranek

Postprzez lith » piątek 28 marca 2014, 14:40

Proponuję zacząć od przejechania się tam siedemdziesiątką, czy ile tam jest przed skrzyżowaniem i sprawdzenia czy w ogóle zrobi fotę ;) Bo imo prawdopodobnie afera o nic :D
lith

Postprzez taik » piątek 28 marca 2014, 16:25

Baranek napisał(a):Po prostu masa przegięcia jakie robi nasze Państwo z nami to przechodzi najśmielsze oczekiwania.

lith napisał(a):Proponuję zacząć od przejechania się tam siedemdziesiątką, czy ile tam jest przed skrzyżowaniem i sprawdzenia czy w ogóle zrobi fotę ;) Bo imo prawdopodobnie afera o nic :D

Baranek, w tej całej historii nasuwa się zasadnicze pytanie.
Czy widziałeś na własne oczy mandat wystawiony za przekroczenie prędkości przy tym fotoradarze, gdzie prędkość pojazdu byłaby mniejsza niż 80 km/h, czy wnioskujesz tylko z opowiadań?

Na każdym zdjęciu jest określona minimalna prędkość, przy której fotoradar dokonuje rejestracji, zwykle jest to +10, +20 km/h w stosunku do prędkości dopuszczalnej obowiązującej na danym odcinku drogi. Warto przyjrzeć się zdjęciu, jeżeli takim dysponujesz lub zostało Ci okazane, i sprawdzić jaka wartość została określona dla danego fotoradaru.
Ostatnio zmieniony piątek 28 marca 2014, 21:34 przez taik, łącznie zmieniany 1 raz
taik

Postprzez Baranek » piątek 28 marca 2014, 17:02

Może tylko odpowiem.
Fotoradar mi błysnął i paru jeszcze osobom, które znam.
A zaczął błyskac od paru dni. Zdjęcia więc jeszcze nie mam.

No chyba, że są takie sytuacje, że radar sobie błyska i zdjęć nie przysyła :)
Baranek

Postprzez taik » piątek 28 marca 2014, 17:20

Baranek napisał(a):A zaczął błyskac od paru dni. Zdjęcia więc jeszcze nie mam.

No chyba, że są takie sytuacje, że radar sobie błyska i zdjęć nie przysyła :)

Tak może być, jeżeli jest ustawiony w trybie pomiaru testowego, ale wątpię, czy mamy do czynienia w tym przypadku z taką sytuacją.

Trzeba teraz cierpliwie poczekać.
Organ musi wystawić mandat w ciągu 180 dni od dnia ujawnienia czynu, później pozostaje tylko sąd - złożenie przez organ wniosku o ukaranie w ciągu roku od dnia popełnienia wykroczenia.
taik

Postprzez Baranek » piątek 28 marca 2014, 19:09

lith napisał(a):Proponuję zacząć od przejechania się tam siedemdziesiątką, czy ile tam jest przed skrzyżowaniem i sprawdzenia czy w ogóle zrobi fotę ;) Bo imo prawdopodobnie afera o nic :D

Tacy już jeździli. I jechali poniżej 70km/h. I pięknie im błyskało :)
Baranek

Postprzez LeszkoII » piątek 28 marca 2014, 19:30

jasper1 napisał(a):Tu wg mnie nie jest włącznie, bo dla B-23 napisali w rozporządzeniu, że "do najbliższego skrzyżowania włącznie", a w paragrafie 32.2 już tylko, że "do najbliższego skrzyżowania".
Popieram w całości. Na skrzyżowaniu wystarczy "prędkość bezpieczna"(o której traktuje art. 19.1) połączona ze szczególną ostrożnością.
---
Wątpię, że ten fotoradar jest nakierowany na powierzchnię skrzyżowania.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Baranek » piątek 28 marca 2014, 20:04

No raczej jest na powierzchnię skrzyżowania. Patrząc tak "na oko" błysnęło mi, kiedy byłem na tym skrzyżowaniu
Baranek

Powrót do Sytuacje na drodze