ZAWRACANIE NA 3-jaki byl blad?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: ZAWRACANIE NA 3-jaki byl blad?

Postprzez szerszon » wtorek 25 marca 2014, 23:42

skov napisał(a):
tego nie jesteśmy w stanie ocenić

Patrząc na grafikę..jakiś zakręt...czy szanowna założycielka tematu mogłaby podać namiary ?
szerszon

Postprzez bas1a » wtorek 25 marca 2014, 23:44

namiary na ? (jezeli chodzi o metry do zakretu, to wybaczcie ale nie pamietam ile moglo byc, max10metrow do łukowatego zakretu)
egzamin w Rybniku
bas1a

Postprzez RossoneriDevil » wtorek 25 marca 2014, 23:53

poprosimy namiary na google map :)
RossoneriDevil

Postprzez szerszon » wtorek 25 marca 2014, 23:55

Podaj ulicę.
szerszon

Postprzez dylek » środa 26 marca 2014, 00:01

Ja tu czegoś nie rozumiem...
Egzamin przerwany...
skov mówi : do powtórzenia manewr ...
Egzaminator wydaje polecenie zawracania przy zakręcie czyli " w warunkach, w których mogłoby to zagrozić bezpieczeństwu ruchu na drodze lub ruch ten utrudnić." , a obrywa za to egzaminowana...
Ehhhh....
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » środa 26 marca 2014, 00:04

Chyba że nie zauważyła pojazdu i w niego zapamiętale cofała.
szerszon

Postprzez bas1a » środa 26 marca 2014, 00:15

jak rozpoczynalam manewr na drodze bylo pusto( to jest taka strefa ekonomiczna, rozne zaklady itp) i dopiero jak wrzucalam wsteczny to auto wyjechalo za zakretu.. osrodek jest na ul. ekonomicznej pozniej na ulicy podmiejskiej byla sytuacja zawracania.. jednak mapy zumi tam juz nie wjezdzaja (tak pisalam jest to strefa ekonomiczna wiec niestety po takich uliczkach juz nie jezdza) mapa konczy sie na ul. podmiejska 71a, gdzie widac zaparkowane samochody, ja bylam kawalek za tym zakretem
https://www.google.pl/maps/@50.135977,1 ... m1Qx9g!2e0
bas1a

Postprzez szerszon » środa 26 marca 2014, 00:25

Zaraz...czy pojechaliście na drogę wewnętrzną ?
szerszon

Postprzez bas1a » środa 26 marca 2014, 00:29

tak ta droga ale teraz juz droga wewnetrzna zaczyna sie troche dalej
bas1a

Postprzez Borys_q » środa 26 marca 2014, 02:11

Jakie dostałaś polecenie dokładnie od egzaminatora, Jak na moje to chciał żebyś na parking zjechała i cofnęła, to jest najbezpieczniejszy sposób wykonania tego manewru.

Źle wykonałaś manewr zawracania bo utrudniłaś ruch innym. Zadanie do powtórzenia.

Chyba, że doszło nieustąpienie podczas cofania to egz przerwany.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Makabra » środa 26 marca 2014, 14:42

bas1a napisał(a):WITAM, mam pytanie dotyczace zawracania na 3..
Dzis na egzaminie mialam wykonac zawrocenie z uzyciem biegu wstecznego, jednak egzamin zostal przerwany przez egzaminatora uzasadnienie bylo takie, iż auto musialo sie zatrzymac abym skonczyla manewr, jednak zanim wjechalam na przeciwny pas droga byla pusta, dopiero gdy mialam juz cofac pojawilo sie auto, ktore zatrzymalo sie abym skonczyla to co zaczelam, wiec wycofałam aby dokonczyc manewr jednak wtedy egzamin zostal przerwany… Wiec moje pytanie brzmi co zrobilam zle, jezeli upewnilam sie i nic nie jechalo, a auto pojawilo sie dopiero w trakcie mojego manewru. Jak mam wykonac manewr zawracania na 3 bez wjechania na przeciwny pas ruchu ?

http://www.autocentrum.pl/pic.php?file= ... 058.05.jpg

Skoro sama napisałaś że egzaminator chciał żebyś zawróciła z użyciem biegu wstecznego, to wcale nie musi być zawracanie "na 3". Nie ma już takiego polecenia na egzaminie, można zawracać "na 2" albo "na 7". trzeba było wykorzystać parking po prawej, najlepiej zatrzymać auto na swoim pasie i tyłem w prawo na parking, wtedy wyjazd na drogę jest dość prosty bo wszystko widać; a bieg wsteczny jest użyty. Podejrzewam że instruktor uczył Ciebie zawracania tylko "na 3" między krawędziami na jakichś pustych ślepych drogach i dlatego zrobiłaś właśnie takie zawracanie w tym miejscu. Punkt dla egzaminatora, że dał polecenie które wymaga pomyślenia, a nie robienia na jeden schemat. Zwłaszcza że są tam bramy które mają zakaz ruchu i zakaz wjazdu, czyli też nie można sobie użyć każdego miejsca jakie wpadnie w oko :)

Zawracanie między krawędziami na jezdni powinno być ostatecznością, jeśli nie ma innego wyjścia. Jest to manewr dość niebezpieczny, więc nie można tego robić np na łuku drogi, czy w miejscu, w którym inny pojazd nie będzie się Ciebie spodziewał stojącej w poprzek drogi.

Art. 22.6. Zabrania się zawracania:
w warunkach, w których mogłoby to zagrozić bezpieczeństwu ruchu na drodze lub ruch ten utrudnić.

Widziałem już nie raz jak debilowaci instruktorzy każą zawracać w warunkach w których byłoby to oblaniem egzaminu:
Dojeżdżam do "elki" która stoi w poprzek i kończy manewr zawracania "na 3", czekam i czekam i w końcu ruszają bo się wyrobili. Ruszam za nimi, a oni co robią? Przejechali 10 metrów, zatrzymują się i znowu zaczynają zawracać. Szlag człowieka może trafić.
Makabra

Postprzez skov » środa 26 marca 2014, 18:40

dylek napisał(a):Ja tu czegoś nie rozumiem...
Egzamin przerwany...
skov mówi : do powtórzenia manewr ...
Egzaminator wydaje polecenie zawracania przy zakręcie czyli " w warunkach, w których mogłoby to zagrozić bezpieczeństwu ruchu na drodze lub ruch ten utrudnić." , a obrywa za to egzaminowana...
Ehhhh....

To wszystko jest wynikiem szczątkowych informacji które posiadamy. Ja ze swojej strony mając ten obrazek sytuacyjny i opis osoby egzaminowanej ( wiedząc że jest tendencja w dodawaniu kolorytu w takich sytuacjach) mogę napisać:
1. Miejsce nieodpowiednie do wykonania zadania.
2. Utrudnienie jazdy innym miało miejsce ale nie wynikało z braku umiejętności tylko z braku widoczności na dany odcinek drogi.
3. Egzamin przerwany bezpodstawnie bo do nieustąpienia nie doszło.

Jak było wie tylko egzaminator i bas1a :D

a tu mamy wgląd w to co za zakrętem:
https://www.google.pl/maps/place/Podmiejska+71A/@50.135628,18.5291088,125m/data=!3m1!1e3!4m2!3m1!1s0x47114892311b6eef:0xd53c30d3e38b94aa

to gdzie dokładnie był wykonywany manewr?
skov

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze