Parkowanie - wyjazd w prawo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Parkowanie - wyjazd w prawo

Postprzez Dominique » czwartek 20 lutego 2014, 11:02

Mam taki problem i może Wy podpowiecie co zrobiłam źle. Ostatnio niestety oblałam prawko. A to dlaczego:

Dostałam polecenie zaparkowania prostopadle przodem z lewej strony. Wszystko pięknie ładnie, wjechałam, odległość ok itd. No i potem wyjazd. Miałam wyjechać w prawo. Na kursie uczono mnie, że jak tylko samochód ruszy, to od razu powinnam kręcić kierownicą, żeby wskoczyć na prawy pas i nie najechać na lewy. Zazwyczaj działało, więc i tym razem jak tylko moja Toyotka ruszyła zrobiłam skręt. No i skończyło się hamowaniem egzaminatora, bo o mało co nie uderzyłam auta po mojej prawej przodem samochodu i ochrzanem, że "kto od razu skręca koła przy wyjeździe???". No i zdurniałam - na kursie inaczej a tu nie wyszło. Może wiecie w czym problem? Będę wdzięczna za odpowiedź.
Dominique

Re: Parkowanie - wyjazd w prawo

Postprzez Qwerty11 » czwartek 20 lutego 2014, 13:03

Uczenie się na pamięć jak wykonywać manewry nie jest najlepszym pomysłem.
A poza tym jak mogłabyś przodem samochodu uderzyć samochód po twojej prawej wyjeżdżając w prawo ? Może chodziło Ci o tył albo lewym przodem w samochód po lewej ?
Wystarczy, że na miejscu po prawej stronie stanie jakieś długie kombi i po prostu trzeba podjechać kawałek na prostych kołach.
Wyjeżdżając z parkingu trzeba po prostu obserwować samochody dookoła Ciebie i zachować odpowiednią odległość od nich.
To z czasem samo przychodzi, a po 30 godzinach kursu raczej nie będziesz mistrzem parkowania.
Qwerty11

Postprzez Dominique » czwartek 20 lutego 2014, 13:15

Tak dokładnie - chodziło mi o ten samochód po lewej (baba :P). No tak myślę, że maksymalny skręt nie jest najlepszym pomysłem jeżeli po lewej jest auto. To w takim razie rozumiem, że mam prawo nawet lekko wyjechać na przeciwny pas? Bo tak to się skończy jak zacznę skręt później. Ech chyba trzeba iść na dodatkowe godziny :)
Dominique

Postprzez lith » czwartek 20 lutego 2014, 15:41

To nie jest system 0/1. Możesz spokojnie wyjechać tak, że wjedziesz od razu na właściwy pas i nie rozwalisz samochodów dookoła. Nie musisz od razu skręcać kierownicy na maksa, wszystko z wyczuciem. Kontrolujesz sytuację dookoła auta.
lith

Postprzez Borys_q » czwartek 20 lutego 2014, 20:49

Zależy czy trafisz w środek miejsca czy w lewą czy prawą stronę.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Uciekaj1 » czwartek 20 lutego 2014, 21:50

Dominique napisał(a):Na kursie uczono mnie, że jak tylko samochód ruszy, to od razu powinnam kręcić kierownicą, żeby wskoczyć na prawy pas i nie najechać na lewy. (...) "kto od razu skręca koła przy wyjeździe???".(...)

To jest właśnie jazda na pamięć (bez urazy)...
Jeśli masz miejsce to możesz kręcić na maxa, ale.... jak to było na łuku? od razu kręcisz? Nie. Tu podobnie - jak wyjeżdżasz z pomiędzy dwóch samochodów (a tam z miejsca zatrzymania) - to trochę wyjeżdżasz na prostych kołach, a potem to już trzeba obserwować, ale nie kręcić bo tak kiedyś wyjeżdżałem/wyjeżdżałam. Czasem masz takie miejsce, że nie idzie wyjechać, jak nie wyjedziesz na drugi pas. Oczywiście ustępujesz pierwszeństwa i wyjeżdżasz.
Uciekaj1

Postprzez Dominique » piątek 21 lutego 2014, 02:41

No tak :) W sumie racja. Czyli obserwować. Po prostu wydawało mi się, że ten skręt od razu to jest jakaś zasada jeśli chodzi o wyjazd w prawo i dlatego zastanawiałam się, dlaczego to nie zadziałało :) Ale w takim razie już wszystko wiem :) Dziękuję za odpowiedź :)
Dominique

Powrót do Sytuacje na drodze