Pierwszeństwo w strefie ruchu (na parkingu)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Pierwszeństwo w strefie ruchu (na parkingu)

Postprzez Henq » sobota 08 lutego 2014, 20:27

LeszkoII napisał(a):W przepisach nie masz też napisane "dwóch dróg gruntowych", i co? Przepis skonstruowano ogólnie tak, żeby wyciągać z niego logiczne wnioski.

No właśnie i Tobie tej logiki brakuje. Podstawy polskiego się kłaniają, dlaczego nie użyto stwierdzenia "drogi twardej wewnętrznej z drogą wewnętrzną?
Zobacz jak jest skonstruowane zdanie:
"drogi twardej z drogą wewnętrzną" właśnie to słowo "wewnętrzną" informuje nas że pierwsza droga twarda nie jest drogą wewnętrzną, ale to już podstawy j. polskiego. Dlaczego wszyscy wiedzą o co chodzi i ustawodawca też tylko jeden @LeszkoII nie?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LeszkoII » sobota 08 lutego 2014, 22:05

Henq napisał(a):No właśnie i Tobie tej logiki brakuje
W ramach "treningu logiki", proponuję Ci odpowiedzieć sobie na pytanie: czy przecięcie się dwóch dróg gruntowych to skrzyżowanie?
Henq napisał(a):dlaczego nie użyto stwierdzenia "drogi twardej wewnętrznej z drogą wewnętrzną?
Już odpowiadałem - bo musieliby każdy przypadek po przecinku wymieniać, co wydłużyłoby definicję skrzyżowania o jakieś 300%.
Henq napisał(a):"drogi twardej z drogą wewnętrzną" właśnie to słowo "wewnętrzną" informuje nas że pierwsza droga twarda nie jest drogą wewnętrzną
A skąd wiesz jaki status posiada droga twarda? To może być każda droga spełniająca definicję drogi twardej. Drogą twardą może być zarówno publiczna, jak wewnętrzna, jak.... itd. Nie mieszaj w to zasad j. polskiego.
Henq napisał(a):Dlaczego wszyscy wiedzą o co chodzi i ustawodawca też tylko jeden @LeszkoII nie?
A skąd wiesz, o co chodzi ustawodawcy?; powiedział Ci na ucho? Mi wystarczy to, co napisał.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez papadrive » sobota 08 lutego 2014, 22:13

Sprzeczacie się o definicję skrzyżowania, czy droga x jest drogą publiczną, a może ścieżką zdrowia. A tu chodziło o zwykły znak STOP.
Z racji obecnie wykonywanego zawodu (zajęcia), mam przyjemność dużo jeździć ciągnikiem rolniczym po różnych polnych (publicznych i niepublicznych) drogach. I wierzcie mi panowie, że my, wieśniacy, którzy wg. innych nie umiemy się zachować na drogach miejskich, nie mamy problemu z jazdą po "naszych ulicach" zachowując zasady ruchu. Wymijając się na wąskich, polnych drogach, instynktownie każdy zjeżdża na prawo, ba nawet jadąc po polu stosują tę zasadę. Przecinanie się dróg bez znaków, też nie stwarza trudności w ocenie, kto ma pierwszeństwo i dla mnie znak B-20 oznacza jedno - zatrzymać się i ustąpić pierwszeństwa. Nie interesuje mnie co widzi albo nie, jadący poprzeczną. Co nie oznacza, że oznakowanie może być spartolone. Ono powinno być zgodne i czytelne dla obu stron.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez LeszkoII » sobota 08 lutego 2014, 22:41

papadrive napisał(a):Sprzeczacie się o definicję skrzyżowania, czy droga x jest drogą publiczną, a może ścieżką zdrowia. A tu chodziło o zwykły znak STOP.
W kontekście definicji drogi z pierwszeństwem ma to(def. skrzyżowania) niemałe znaczenie. Dlatego pozwoliłem sobie wytłumaczyć Heńkowi a raczej naprowadzić go, bo wierzę że sam sobie wytłumaczy.
papadrive napisał(a):Przecinanie się dróg bez znaków, też nie stwarza trudności w ocenie, kto ma pierwszeństwo i dla mnie znak B-20 oznacza jedno - zatrzymać się i ustąpić pierwszeństwa.
Pytanie KOMU i NA JAKIEJ PODSTAWIE (konkretny przepis) mamy ustąpić pierwszeństwa. Wprawdzie temat zacząłem od znaku STOP, ale może powinienem zacząć od znaku A-7, który - przypomnę - stosuje się również w miejscach, gdzie pierwszeństwo wynika z przepisów ustawy. Ze znakiem STOP jest analogicznie, np. tutaj wyjazd ze stacji (przykład na pewno znany Heńkowi :) )
http://goo.gl/maps/HRnRK I tutaj B-20 zobowiązuje do zatrzymania oraz do egzekwowania Art. 17.2. /w odniesieniu do kierujących pojazdami/.

Traktujecie(wąskie grono) moje wpisy tak, jakbym namawiał do określonego sposobu zachowania. Otóż nie! Postawiłem problem pierwszeństwa na parkingach, gdzie umieszczono B-20, (A-7) a Forum chyba jest od dyskutowania, prawda?

papadrive napisał(a):Nie interesuje mnie co widzi albo nie, jadący poprzeczną.
Nic nie widzi i nie ma pierwszeństwa; udziela pierwszeństwa na podstawie art. 25.3. Ja będę stał z powodu przepisów ruchu on tak samo aż uzgodnimy między sobą kto pojedzie pierwszy. Efekt? Obecność STOP wprowadza wolną amerykankę i uczy złych nawyków w miejscach, które sa stworzone do regulowania pierwszeństwa za pomocą "zasady prawej strony". Dla przeciętnego kierowcy ten przepis nie istnieje :( woli się dogadać niż mieć świadomość że ma pierwszeństwo lub go nie ma.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Henq » sobota 08 lutego 2014, 23:18

LeszkoII napisał(a): Obecność STOP wprowadza wolną amerykankę i uczy złych nawyków w miejscach, które sa stworzone do regulowania pierwszeństwa za pomocą "zasady prawej strony".

Zatrzymanie przed skrzyżowaniem to zły nawyk? aha no spoko.
Kończę wypowiedź w tym temacie bo po prostu z Twoją logiką nie można dyskutować.
Henq

Postprzez LeszkoII » sobota 08 lutego 2014, 23:29

Henq napisał(a):Zatrzymanie przed skrzyżowaniem to zły nawyk? aha no spoko.
Temat nie dotyczy skrzyżowań. Dziękuję za udział w dyskusji 8)
LeszkoII

Postprzez papadrive » sobota 08 lutego 2014, 23:30

Dlaczego uważasz, że zasada "prawej ręki" dla przeciętnego kierowcy nie istnieje. Czyż nie napisałem, że na drogach, gdzie nie ma żadnych znaków, ludzie zachowują się poprawnie?
Problem z nieprawidłowym/niezrozumiałym oznakowaniem jest faktycznie uciążliwy i mogący stwarzać nieporozumienia czy wręcz sytuacje niebezpieczne. Jednak w takich miejscach jak parkingi czy inne podobne obiekty nie na tyle niebezpieczne, że trzeba "osłupkować" cały teren. Owszem problem będzie wtedy, gdy zdarzy się buuum.
Znak B-20 lub A-7 może być ustawiany przy wyjeździe z obiektu przydrożnego na drogę publiczną, bez jednoczesnego ustawienia znaku D-1 na tej drodze. Przykład z Twojego linku.
papadrive

Postprzez LeszkoII » sobota 08 lutego 2014, 23:56

papadrive napisał(a):Dlaczego uważasz, że zasada "prawej ręki" dla przeciętnego kierowcy nie istnieje. Czyż nie napisałem, że na drogach, gdzie nie ma żadnych znaków, ludzie zachowują się poprawnie?
Jeśli mówimy o parkingach, to dla większości "zasada prawej" nie istnieje albo istnieje tylko wtedy, gdy pasy ruchu są wydzielone wysepkami, trawniczkami. Jak te osoby widzą rzędy stanowisk z P-18, to zakładają że spomiędzy nich każdy "z tej strony" nadjeżdżający włącza się do ruchu, co jest błędem. Pisałem o nawykach w tym sensie, że coraz więcej parkingów oznacza się znakami A-7, P-10. Na jakiej podstawie prawnej???
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » niedziela 09 lutego 2014, 04:00

Kodeks napisał(a):2. Przepisy ustawy stosuje się również do ruchu odbywającego się poza miejscami wymienionymi w ust. 1 pkt 1, w zakresie:
koniecznym dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa osób;
LeszkoII napisał(a):...coraz więcej parkingów oznacza się znakami A-7, P-10. Na jakiej podstawie prawnej???
Widać zarządca uznał, że jest to "konieczne dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa osób". To jedna sprawa. A druga, że Ty na placu nie widzisz dróg i skrzyżowań. Ale ta druga to już tylko Twoja sprawa. Wszyscy poza Tobą je widzą.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Henq » niedziela 09 lutego 2014, 10:29

LeszkoII napisał(a):
Henq napisał(a):Zatrzymanie przed skrzyżowaniem to zły nawyk? aha no spoko.
Temat nie dotyczy skrzyżowań. Dziękuję za udział w dyskusji 8)

Nie no nie mogę jak widzę takie wypowiedzi to aż mnie ręce świerzbią do pisania.
@Leszko - twierdzisz że temat nie dotyczy skrzyżowania, twierdzisz również że dwie drogi wewnętrzne nie tworzą skrzyżowania, więc jakim prawem i na jakiej podstawie chcesz stosować "zasadę prawej ręki" która obowiązuje na SKRZYŻOWANIU.
Ogarnij się chłopie bo jednym postem sam sobie przeczysz wcześniejszym postom.
Henq

Postprzez papadrive » niedziela 09 lutego 2014, 11:19

LeszkoII:
Jeśli mówimy o parkingach, to dla większości "zasada prawej" nie istnieje albo istnieje tylko wtedy, gdy pasy ruchu są wydzielone wysepkami, trawniczkami. Jak te osoby widzą rzędy stanowisk z P-18, to zakładają że spomiędzy nich każdy "z tej strony" nadjeżdżający włącza się do ruchu, co jest błędem. Pisałem o nawykach w tym sensie, że coraz więcej parkingów oznacza się znakami A-7, P-10. Na jakiej podstawie prawnej???

Nie sądzę, abym okazał się godnym (cierpliwym :wink: ) partnerem w dyskusji, bo też nie bardzo rozumiem Twoją intencję.
Nie wiem, czy chcesz oznakować każdy parking, plac, placyk, wjazd/wyjazd z obiektu, drogi wewnętrzne itp. obiekty, aby pierwszeństwo było wyrażone w jasny i czytelny sposób i aby kierujący nie mieli wątpliwości.?
Czy, wręcz odwrotnie, usunąć wszelkie zbędne i nieprawnie (wg. Ciebie) ustawione znaki w takich miejscach?
Samochodami (różne typy i gabaryty) jeżdżę jakiś czas i w zasadzie nie miałem trudności w poruszaniu się i bezkolizyjną jazdą w tego typu sytuacjach. Zawsze (no, może zawsze), jeśli nie ma oznakowania, stosuję ogólne zasady i (odpukać) od 37 lat nie obtarłem nawet lakieru.
Lepszą i krótszą odpowiedź dał lith:
http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=29945
papadrive

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze