S-3 na skrzyżowaniu a zachowanie szczególnej ostrożności.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Czy jadąc przez skrzyżowanie na zielonym S-3 należy zachować SZ.O.?

Tak
10
83%
Nie
2
17%

Liczba głosów : 12

Re: S-3 na skrzyżowaniu a zachowanie szczególnej ostrożności

Postprzez Cyberix » środa 01 stycznia 2014, 02:42

dylek napisał(a):A nad kim byś chciał mieć w tej sytuacji pierwszeństwo skoro jesteś sam ?

Nie zgadzam się z tą teorią. Mam pierwszeństwo bo nie wynika ono z tego, że ktoś jest czy go nie ma, ale wynika z oznakowania skrzyżowania lub przepisów ogólnych.
Może nie będzie to dobry przykład ale... podobnie jak z przejściem dla pieszych, wyprzedzaniem przed i na przejściu. Niezależnie od tego czy pieszy jest czy go nie ma, jest to karalne :)
Cyberix

Postprzez nala » środa 01 stycznia 2014, 19:09

Nie sądziłam, że moja wątpliwość z innego wątku, dotycząca zachowania sz.o. wywoła aż takie zainteresowanie :)

Ja zaznaczyłam też, że "TAK". Tak mnie uczono, poza tym nawet zdroworozsądkowo - lepiej się upewnić, niż stracić życie, bo komuś się wybitnie spieszyło...
nala

Postprzez dylek » środa 01 stycznia 2014, 19:51

Cyberix napisał(a):
dylek napisał(a):A nad kim byś chciał mieć w tej sytuacji pierwszeństwo skoro jesteś sam ?

Nie zgadzam się z tą teorią. Mam pierwszeństwo bo nie wynika ono z tego, że ktoś jest czy go nie ma, ale wynika z oznakowania skrzyżowania lub przepisów ogólnych.

Cyberix, no z przejściem to faktycznie ciut oderwany przykład...
Ale dajmy inny ... z A-7... i parafrazując : "Mam ustąpić, bo nie wynika to z tego, że ktoś jest czy go nie ma, ale wynika z oznakowania skrzyżowania lub przepisów ogólnych." ... No chciałbym pojechać, ale mam ustąpić.... tylko qde stoję i stoję i czekam, na kogoś, komu mógłbym ustąpić, a tu pusto... pojechałbym, ale jak to tak ? Bez ustąpienia ? :D Rozumiesz to ? Nie da się będąc solo na skrzyżowaniu mieć pierwszeństwo lub ustępować :D Do tego typu zachowań musi być ktoś jeszcze prócz ciebie.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez jasper1 » środa 01 stycznia 2014, 20:20

Cyberix napisał(a): Mam pierwszeństwo bo nie wynika ono z tego, że ktoś jest czy go nie ma, ale wynika z oznakowania skrzyżowania lub przepisów ogólnych.

Jak dla mnie to masz co najwyżej informację, że jesteś na drodze z pierwszeństwem, czy masz pierwszeństwo to się dopiero okaże :lol: .
Uważam, że pierwszeństwo ma zawsze charakter fakultatywny, jest jedynie przywilejem, w przeciwieństwie do obowiązku ustąpienia pierwszeństwa.

Co do ankiety, głosowałam na TAK; w art.25.1 nie ma nic o wyjątku dla skrzyżowania o ruchu kierowanym, w paragrafie 97 nic by S-3 zwalniał z obowiązku zachowania sz.o..

BTW Czy jako piesi wchodząc na przejście na zielonym rezygnujecie ze szczególnej ostrożności, bo ja nie i jestem pewna, że tylko dlatego tu teraz piszę :) .
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez szerszon » środa 01 stycznia 2014, 20:30

Co do ankiety, głosowałam na TAK; w art.25.1 nie ma nic o wyjątku dla skrzyżowania o ruchu kierowanym

tam jest napisane, że masz zachować szczególna ostrożność i....
to "i " jest istotne..ale...
szerszon

Postprzez jasper1 » środa 01 stycznia 2014, 20:48

szerszon napisał(a):to "i " jest istotne..ale...

No, ja to tak sobie interpretuję, że paragraf 97 zmienia to, co jest po i, a do tego co przed i w ogóle się nie odnosi...
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez szerszon » środa 01 stycznia 2014, 21:19

a ja interpretuję,ze we wszystkich miejscach, gdzie sa kolizyjne kierunki ruchu zachowujemy szczególną ostrozność :)
I niech mi sie powołują :D na przepisy..mam to w nosie fakt posiadania pierwszenstwa nie zwalnia od myslenia.
szerszon

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze