Skręt w lewo / zawracanie pomiędzy ulicami jednokierunkowymi

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skręt w lewo / zawracanie pomiędzy ulicami jednokierunko

Postprzez szerszon » poniedziałek 18 listopada 2013, 08:26

Akurat pierwszy raz od bardzo dawna zdarzyło Ci się rzeczowo skomentować tekst mojej wypowiedzi.

Uszczypliwości Ci nie brakuje... :D
Wbrew twemu przekonaniu robie to co post :mrgreen:

To już zupełny bezsens ale Twojego, a nie mojego autorstwa.

A kto tu lansuje Art 16 na skrzyżowaniach przy zmianie kierunku jazdy ? Ja ? :wow:

Nikt im przecież nie nakazuje skręcać jak Pac-man.

Ty ze swoim Art 16...
A jak obaj zdecydują się skręcić łagodnym łukiem to wyminą się prawymi bokami? Gorzej jak tylko jeden z nich zdecyduje się skręcić łagodnym łukiem. Wtedy nie wyminą się wcale...

Gdyby..gdyby... wystarczy ,że będą znali PoRD i nie stosowali Art 16 przy skręcie w lewo.
szerszon

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 18 listopada 2013, 08:32

1. Czy można zawracać z tej perspektywy? http://goo.gl/maps/nB9sW
2. Czy można skręcić w lewo z tej perspektywy? (pytanie głównie do Szymona)http://goo.gl/maps/nB9sW
3. Czy mając zamiar zawrócić na skrzyżowaniu ustawisz się na przełączce przy jej lewym krańcu? http://goo.gl/maps/Lj8UM

Moim zdaniem przygotowanie praktycznego zadania egzaminacyjnego na prawko na podstawie pytania 3., jest świństwem.
Chciałbym jeszcze poznać opinię osób zawodowo zajmujących się szkoleniem i/lub egzaminowaniem.

Przyznaję, że ja miałbym wielkie problemy (najprawdopodobniej bym się pomylił) z zadaniem nr 3., zwłaszcza zbliżając się do miejsca pierwszy raz i mając na podjęcie decyzji 5 sekund :-) Muszę to uczciwie przyznać. Co innego analizować układ skrzyżowania "na spokojnie".
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 18 listopada 2013, 09:29

LeszkoII napisał(a):...pytanie głównie do Szymona...
Przeczytaj moje poprzednie wypowiedzi i nie oczekuj komentowania czegoś, czego ja nie napisałem, a po tym jak komuś do głowy przeszło ja zaprzeczyłem.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 18 listopada 2013, 09:31

Ale to jest nowe pytanie - zestaw pytań bez żadnych aluzji do Twoich konkretnych w tym temacie wypowiedzi.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 18 listopada 2013, 09:52

Z tej perspektywy trudno udzielić jednoznacznej wypowiedzi. Im bliżej będziemy - tym sytuacja będzie bardziej przejrzysta. A jeżeli ktoś jedzie z prędkością uniemożliwiającą mu prawidłowe zorientowanie się w sytuacji to nie sytuacja jest winna tylko jego zbyt duża prędkość. Choć przyznać muszę, że niektóre sytuacje wobec braku jednoznacznego oznakowania (nie wiem czy jest to zgodne z "220" więc się nie wypowiadam) wydają się być nierozwiązywalne.

Jak ktoś dojeżdża z prędkością 50 km/h z zamiarem zawrócenie to niech pretensje o brak orientacji w sytuacji skieruje sam do siebie. Obudzi się "z ręką w nocniku" na własne życzenie. Przecież już na pierwszy rzut oka z tej perspektywy widać... że nic nie widać.

A wracając do podlinkowanej przez Ciebie przełączki wydaję się możliwe wyminięcie podczas zawracania prawymi bokami z nadjeżdżającym z przeciwka i skręcającym w lewo. Lewymi bokami także. I obie opcje w zgodzie z Art.16. i wyjątkami opisanymi w Art.22.2.2.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 18 listopada 2013, 10:00

wydaję się możliwe wyminięcie podczas zawracania prawymi bokami z nadjeżdżającym z przeciwka i skręcającym w lewo.

w zgodzie z Art.16

Po co tu wymieniać Art 16 ???
Chyba tylko z powodu, ze zbliżamy sie do skrzyżowania prawą jezdnią..innego powodu nie widzę...
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 18 listopada 2013, 12:31

szerszon napisał(a):Po co tu wymieniać Art 16 ???
Bo obowiązuje na każdym, nawet najmniejszym odcinku jezdni - chociażby przełączce a w tym przypadku to raczej "przełączce". Jedyne od niego... przepraszam od pewnych jego fragmentów odstępstwo to Art.22.2.2. Nawet nie Art.22.2.1. bo ten nie jest w sprzeczności z żadnym z podpunktów Art.16.
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 18 listopada 2013, 15:01

Bo obowiązuje na każdym, nawet najmniejszym odcinku jezdni -

http://goo.gl/maps/hHNEm

czyli tutaj czarny pojazd złamał Art 16...nie jedzie przy krawędzi jezdni....zaraz, zaraz..której jezdni ?
tej co był, czy tej na którą skręca ?
Szymonie- wyjaśnij..względem której jezdni ma zastosować Art 16 ?
Na skrzyżowaniu przy zmianie kierunku jazdy w lewo chcesz stosowac art 16, który stosuje sie na drodze ?
Od zmian kierunków jazdy jest art 22...nie wiem, co upoważnia Ciebie do ciagłego wciskania tego art 16 :mrgreen:
szerszon

Postprzez taik » poniedziałek 18 listopada 2013, 16:49

Henq napisał(a):No nie do końca ma się zorientować "sam" to znaki mają mu to ułatwić. A ty jak to widzisz że co ma wysiąść z samochodu i przejść całe skrzyżowanie zobaczyć jakie są inne znaki dla niego akurat nie widoczne?

Może wysiąść i zobaczyć to nie :D , ale winien się orientować w układzie drogowym.
Nie spieram się, że wszystko jest czytelne, bo nigdy w takich sytuacjach nie jest.
Henq napisał(a):Tu mamy akurat przykład przełączki jednokierunkowej i to tylko dla tego że droga z której wyjeżdżała zdająca jest jednokierunkowa a oznakowanie jest złe bo znak B-21 dotyczy właśnie tej drogi, ja nie widzę podstaw by znak B-21 był tutaj postawiony tylko po to by nie można było zawracać.

Dlaczego złe?
[B-21] nie stoi tam, by nie można było zawracać, on tam stoi po to, by nie można było skręcić w lewo, w drogę jednokierunkową. Zakaz zawracania to już konsekwencja powyższego, natomiast nie powód.
Henq napisał(a):Wg mnie B-21 jest tu źle postawiony nie powinno go być natomiast na przełączce powinien być postawiony jeszcze C-4 i wtedy nie trzeba by się było zastanawiać i zgadywać (w tym przypadku wróżyć z fusów) czy to jest przełączka jednokierunkowa.

Przy obecnej geometrii skrzyżowania pchałbyś ich pod prąd :!: , pod nadjeżdżające pojazdy z jednokierunkowej (mogą przecież jechać na wprost dwoma pasami ruchu). W tej sytuacji, takie numery to tylko z przesuniętym pasem rozdziału i wyznaczonym w tej luce pasem do zawracania, nie kolidującym z jadącymi na wprost.
Henq napisał(a):A tutaj ja nie widzę znaku zakazu wjazdu od drugiej strony? Więc po czym mam się domyślać że jest to przełączka jednokierunkowa?

Jest, jest... :D
taik

Postprzez Henq » poniedziałek 18 listopada 2013, 18:56

taik napisał(a):
Henq napisał(a):A tutaj ja nie widzę znaku zakazu wjazdu od drugiej strony? Więc po czym mam się domyślać że jest to przełączka jednokierunkowa?

Jest, jest... :D

Znak jest na drodze nie na przełączce więc po czym wnioskujesz że jest to przełączka jednokierunkowa? jednoznacznie określ jadąc jak jechała autorka postu po czym poznasz że jest to przełączka jednokierunkowa?
Dałem przykład przełączki w grodzie Kraka, ewidentnie widać że to jednokierunkowa a tu..?
taik napisał(a):Dlaczego złe?
[B-21] nie stoi tam, by nie można było zawracać, on tam stoi po to, by nie można było skręcić w lewo, w drogę jednokierunkową. Zakaz zawracania to już konsekwencja powyższego, natomiast nie powód.

No właśnie stoi tam by nie można było zawracać. Definicja b-21: zabrania skręcania w kierunku wskazanym na znaku oraz zabrania zawracania.
A nie że zakaz zawracania wynika z zakazu skrętu.

szymon1977 napisał(a):Jest jedna uniwersalna zasada:
Art. 16.1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.
4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni.
I jedno formalne od niej odstępstwo (...)*
Kodeks napisał(a):Art. 22.2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
2. do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi - jeżeli zamierza skręcić w lewo.

Szymon sam sobie zaprzeczasz.
szymon1977 napisał(a):Szymon przemyślał swoją wypowiedź. Na tak szerokiej "przełączce" oczywiście możemy zawrócić przy lewej krawędzi i to POMIMO, że Art.16.4. i Art.22.2. na "przełączce" także działa.

Skoro działa to nie można zawrócić przy lewej krawędzi tak pisałeś.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 18 listopada 2013, 23:43

szerszon napisał(a):Od zmian kierunków jazdy jest art 22...nie wiem, co upoważnia Ciebie do ciagłego wciskania tego art 16
Przede wszystkim to nic mnie nie zwalnia z obowiązku stosowania się do Art.16. Nic poza Art.22.2.2. i to tylko w tych fragmentach, w których jest on z Art.16. sprzeczny. Więc jeżeli nie mam zamiaru zmienić kierunku jazdy w lewo Art.16. obowiązuje w całości. Nawet na skrzyżowaniu.
-----
szerszon napisał(a):czyli tutaj czarny pojazd złamał Art 16...nie jedzie przy krawędzi jezdni....zaraz, zaraz..której jezdni ?tej co był, czy tej na którą skręca ?
A czy jedzie jeszcze drogą, którą przyjechał czy już drogą, którą odjedzie? Będąc w trakcie wykonywania zmiany kierunku jazdy ani jedną ani drugą, jest gdzieś pomiędzy. Więc?
-----
Henq napisał(a):Skoro działa to nie można zawrócić przy lewej krawędzi tak pisałeś.
Można. Czy skręcając "krótkim łukiem" wjeżdżam w ogóle na drogę poprzeczną? Omijam ją. Więc?
szymon1977

Postprzez ann1989 » wtorek 19 listopada 2013, 13:07

Wczoraj zdałam praktyczny egzamin z czego jestem bardzo dumna.
Nie zmienia to jednak faktu, że na takich właśnie przełączkach nie będę miała żadnego problemu z szybką oceną sytuacji o tym w którym miejscu powinnam się ustawić.
W każdym razie, wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi (i to jakie szybkie).
ann1989

Postprzez taik » wtorek 19 listopada 2013, 13:33

Henq napisał(a):Znak jest na drodze nie na przełączce więc po czym wnioskujesz że jest to przełączka jednokierunkowa? jednoznacznie określ jadąc jak jechała autorka postu po czym poznasz że jest to przełączka jednokierunkowa?

Po tym, że jest tej samej szerokości co droga jednokierunkowa, przecinająca skrzyżowanie. Świadczy to bezdyskusyjnie o tym, że przełączka jest jednokierunkowa. Jeżeli autorka postu będzie jechała przy lewej krawędzi drogi jednokierunkowej, a musi jechać, chcąc wykonać manewr skrętu w lewo, sama dojedzie do lewej krawędzi przełączki, tu nie trzeba nic kombinować.
Henq napisał(a):No właśnie stoi tam by nie można było zawracać. Definicja b-21: zabrania skręcania w kierunku wskazanym na znaku oraz zabrania zawracania.
A nie że zakaz zawracania wynika z zakazu skrętu.

Nie wiem, po co mi to cytujesz, przecież nie twierdzę, że jest inaczej.
Moja odpowiedź dotyczyła Twojego stwierdzenia, że znak jest źle ustawiony, bo niejako tylko z powodu zakazu zawracania - a to jest nieprawda, ponieważ zabrania on skręcania w kierunku wskazanym na znaku (co jest głównym powodem jego ustawienia), a ponadto zabrania zawracania (co nie jest głównym i jedynym powodem jego ustawienia, ponieważ w takich sytuacjach ustawia się [B-23]).
Henq napisał(a):Tu mamy akurat przykład przełączki jednokierunkowej i to tylko dla tego że droga z której wyjeżdżała zdająca jest jednokierunkowa a oznakowanie jest złe bo znak B-21 dotyczy właśnie tej drogi, ja nie widzę podstaw by znak B-21 był tutaj postawiony tylko po to by nie można było zawracać.

============================
ann1989 napisał(a):Wczoraj zdałam praktyczny egzamin z czego jestem bardzo dumna.
Nie zmienia to jednak faktu, że na takich właśnie przełączkach nie będę miała żadnego problemu z szybką oceną sytuacji o tym w którym miejscu powinnam się ustawić.
W każdym razie, wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi (i to jakie szybkie).

Gratuluję, szerokiej drogi! :spoko:
taik

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze