Henq napisał(a):Znak jest na drodze nie na przełączce więc po czym wnioskujesz że jest to przełączka jednokierunkowa? jednoznacznie określ jadąc jak jechała
autorka postu po czym poznasz że jest to przełączka jednokierunkowa?
Po tym, że jest
tej samej szerokości co droga jednokierunkowa, przecinająca skrzyżowanie. Świadczy to bezdyskusyjnie o tym, że przełączka
jest jednokierunkowa. Jeżeli autorka postu będzie jechała przy lewej krawędzi drogi jednokierunkowej, a musi jechać, chcąc wykonać manewr skrętu w lewo, sama dojedzie do lewej krawędzi przełączki, tu nie trzeba nic kombinować.
Henq napisał(a):No właśnie stoi tam by nie można było zawracać. Definicja b-21: zabrania skręcania w kierunku wskazanym na znaku oraz zabrania zawracania.
A nie że zakaz zawracania wynika z zakazu skrętu.
Nie wiem, po co mi to cytujesz, przecież nie twierdzę, że jest inaczej.
Moja odpowiedź dotyczyła Twojego stwierdzenia, że znak jest źle ustawiony, bo niejako
tylko z powodu zakazu zawracania - a to jest nieprawda, ponieważ
zabrania on
skręcania w kierunku wskazanym na znaku (co jest głównym powodem jego ustawienia), a ponadto zabrania zawracania (co nie jest głównym i jedynym powodem jego ustawienia, ponieważ w takich sytuacjach ustawia się [B-23]).
Henq napisał(a):Tu mamy akurat przykład przełączki jednokierunkowej i to tylko dla tego że droga z której wyjeżdżała zdająca jest jednokierunkowa a oznakowanie jest złe bo znak B-21 dotyczy właśnie tej drogi, ja nie widzę podstaw by znak B-21 był tutaj postawiony tylko po to by nie można było zawracać.
============================
ann1989 napisał(a):Wczoraj zdałam praktyczny egzamin z czego jestem bardzo dumna.
Nie zmienia to jednak faktu, że na takich właśnie przełączkach nie będę miała żadnego problemu z szybką oceną sytuacji o tym w którym miejscu powinnam się ustawić.
W każdym razie, wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi (i to jakie szybkie).
Gratuluję, szerokiej drogi!