Skręt w prawo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skręt w prawo

Postprzez Xandor30 » wtorek 12 listopada 2013, 18:36

Obrazek

Sytuacja jak powyżej : ja (czerwony samochód) wykonuję manewr skrętu w prawo ( nakaz skrętu + zielone światło ) . Przedemną zielony samochód też jedzie w prawo i '"pasuje" się na prawy pas a ja za nim wjeżdżam na lewy pas. Z przeciwka jedzie żółty samochód ( też zielone światło ) i skręca w lewo pasując się na lewy pas.I teraz pytanie : czy żółty samochód powinien mnie puścić czy ja powinienem wjechać na prawy pas za zielonym samochodem umożliwiając żółtemu samochodowi wykonanie manewru skrętu. Pytanie dlatego że dzisiaj ta sytuacja miała miejsce i w ostatniej chwili zahamowałem nie dopuszczając do stłuczki. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Xandor30

Re: Skręt w prawo

Postprzez alterro » wtorek 12 listopada 2013, 18:56

Wg. mnie zasada prawej ręki. Miałeś pierwszeństwo. Jeśli jechałeś od razu na lewy pas, a nie chciałeś wyprzedzić zielonego samochodu będąc już razem z nim na prawym pasie i nie przeciąłeś ciągłej linii jeśli tam takowa jest.
alterro

Postprzez LeszkoII » wtorek 12 listopada 2013, 18:57

Kierujący żółtym pojazdem ustępuje pierwszeństwa kierującym pojazdami zielonym oraz czerwonym, co wynika z treści art. 25.1 ustawy Prawo o Ruchu Drogowym.

Odrębną kwestią jest pytanie, czy Autor nie najechał ani nie przejechał na/przez linie ciągłą.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Xandor30 » wtorek 12 listopada 2013, 20:31

Dzięki za odpowiedź. Tak myślałem że to ja jednak miałem pierwszeństwo gdyż tam nie ma ciągłej linii. Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam
Xandor30

Postprzez LeszkoII » wtorek 12 listopada 2013, 20:38

Gdyby tam była linia ciągła, to też miałbyś pierwszeństwo, ale w przypadku kolizji określenie winy leżałoby już w gestii interpretowania przepisów a nie tylko stwierdzenia naruszenia ich przez strony.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Cyberix » wtorek 12 listopada 2013, 21:58

Niemniej bardzo często żółci pakują się bez ogródek na lewy pas...
Cyberix

Postprzez MrCauldron » czwartek 14 listopada 2013, 03:32

Oczywiście jadący z prawej ulicy (zielony i czerwony) mają pierwszeństwo. Żółty nie może zakładać, że czerwony, w ślad za zielonym, skręci na prawy pas. Zanim żółty wjedzie na ten lewy pas, musi się upewnić że nie zajedzie drogi któremuś z jadących z przeciwka.
MrCauldron

Powrót do Sytuacje na drodze