szerszon napisał(a):To mi odpowiedz...na jakiej podstawie kierowca ma pierwszeństwo na drodze z pierwszeństwem gdy nie ma skrzyżowania.
Na podstawie A-7, który został ustawiony dla pojazdu szynowego po jego prawej stronie, (rozumiem, iż nie przyjmujesz jego znaczenia dla motorniczego, ponieważ nie jest ustawiony na skrzyżowaniu ani innym miejscu przecinania się kierunku ruchu, gdzie ustąpienie pierwszeństwa wynika z przepisów ustawy - logiki rzeczywiście nie sposób Ci odmówić

Jest jeszcze coś (dla czepialskich

Rozporządzenie 170 napisał(a):§ 2. 1. Znak drogowy pionowy umieszczony po prawej stronie jezdni lub nad jezdnią dotyczy kierujących znajdujących się na wszystkich pasach ruchu; jeżeli jednak znaki są umieszczone nad poszczególnymi pasami ruchu, to znak dotyczy tylko kierujących znajdujących się na pasie, nad którym znak jest umieszczony. Znak drogowy umieszczony po lewej stronie jezdni lub pasów ruchu stanowi powtórzenie znaku umieszczonego po prawej stronie, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej.
Nie ma nic o torowisku.

Ale to znaczy, że na skrzyżowaniu (oczywiście przy założeniu, że światła nie działają - blackout), znak A-7 pojazdu szynowego nie dotyczy? Ba, żadne znaki nie dotyczą pojazdów szynowych

Na tym skrzyżowaniu pojazd szynowy na drodze z A-7 musi ustąpić pierwszeństwa przejazdu. Czy uważasz inaczej?

Można stwierdzić, iż A-7 obowiązuje pojazd szynowy w dwóch przypadkach, mimo zapisu § 2. 1. (który jest niedoprecyzowany, innymi słowy, ma lukę). Inna sprawa, że w drugiej sytuacji nie jest ustawiony przed skrzyżowaniem i innym miejscu ....
Pytanie, co jeżeli doszło by do kolizji - kto winny - pojazd szynowy z A-7, czy pojazd na jezdni? Bo rozstrzygnięcia nie jestem pewien.
szerszon napisał(a):D-1 stawia sie np przed drogami wewnętrznymi, wyjazdmi z posesji itp...
Uznam, że miałeś zły dzień, albo się nie wyspałeś i chlapnąłeś...
Ale jeżeli jesteś pewny powyższego stwierdzenia to mogę zamknąć przyłbicę i stanąć do potyczki. Tylko czy chcesz brnąć w tą ślepą ścieżkę

szerszon napisał(a):Nie wiem dlaczego tak rozwiązano to przecięcie sie kierunków ruchu jezdnia vs torowisko
Też nie wiem, ale ktoś zrobił to świadomie - tak myślę.

Zonaimad napisał(a):To są dylematy, do których prowadzi polemizowanie z najprościej sformułowanymi i najbardziej podstawowymi przepisami ustawy.
Ale jednak coś jest na rzeczy - nieprecyzyjne zapisy.