Kogo obowiązuje znak?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Kogo obowiązuje znak?

Postprzez taik » piątek 27 września 2013, 00:47

szerszon napisał(a):To mi odpowiedz...na jakiej podstawie kierowca ma pierwszeństwo na drodze z pierwszeństwem gdy nie ma skrzyżowania.

Na podstawie A-7, który został ustawiony dla pojazdu szynowego po jego prawej stronie, (rozumiem, iż nie przyjmujesz jego znaczenia dla motorniczego, ponieważ nie jest ustawiony na skrzyżowaniu ani innym miejscu przecinania się kierunku ruchu, gdzie ustąpienie pierwszeństwa wynika z przepisów ustawy - logiki rzeczywiście nie sposób Ci odmówić :), ale jest to wyjątkowo literalne podejście).

Jest jeszcze coś (dla czepialskich :) ), a mianowicie:
Rozporządzenie 170 napisał(a):§ 2. 1. Znak drogowy pionowy umieszczony po prawej stronie jezdni lub nad jezdnią dotyczy kierujących znajdujących się na wszystkich pasach ruchu; jeżeli jednak znaki są umieszczone nad poszczególnymi pasami ruchu, to znak dotyczy tylko kierujących znajdujących się na pasie, nad którym znak jest umieszczony. Znak drogowy umieszczony po lewej stronie jezdni lub pasów ruchu stanowi powtórzenie znaku umieszczonego po prawej stronie, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej.

Nie ma nic o torowisku. :(

Ale to znaczy, że na skrzyżowaniu (oczywiście przy założeniu, że światła nie działają - blackout), znak A-7 pojazdu szynowego nie dotyczy? Ba, żadne znaki nie dotyczą pojazdów szynowych :shock: ?
Na tym skrzyżowaniu pojazd szynowy na drodze z A-7 musi ustąpić pierwszeństwa przejazdu. Czy uważasz inaczej? :wink:

Można stwierdzić, iż A-7 obowiązuje pojazd szynowy w dwóch przypadkach, mimo zapisu § 2. 1. (który jest niedoprecyzowany, innymi słowy, ma lukę). Inna sprawa, że w drugiej sytuacji nie jest ustawiony przed skrzyżowaniem i innym miejscu ....
Pytanie, co jeżeli doszło by do kolizji - kto winny - pojazd szynowy z A-7, czy pojazd na jezdni? Bo rozstrzygnięcia nie jestem pewien.

szerszon napisał(a):D-1 stawia sie np przed drogami wewnętrznymi, wyjazdmi z posesji itp...

Uznam, że miałeś zły dzień, albo się nie wyspałeś i chlapnąłeś...
Ale jeżeli jesteś pewny powyższego stwierdzenia to mogę zamknąć przyłbicę i stanąć do potyczki. Tylko czy chcesz brnąć w tą ślepą ścieżkę :D

szerszon napisał(a):Nie wiem dlaczego tak rozwiązano to przecięcie sie kierunków ruchu jezdnia vs torowisko

Też nie wiem, ale ktoś zrobił to świadomie - tak myślę. :D
Zonaimad napisał(a):To są dylematy, do których prowadzi polemizowanie z najprościej sformułowanymi i najbardziej podstawowymi przepisami ustawy. ;-)

Ale jednak coś jest na rzeczy - nieprecyzyjne zapisy.
Ostatnio zmieniony piątek 27 września 2013, 02:45 przez taik, łącznie zmieniany 1 raz
taik

Postprzez Zonaimad » piątek 27 września 2013, 01:02

taik napisał(a):Ale jednak coś jest na rzeczy - nieprecyzyjne zapisy.

Oczywiście. Wbrew temu, co twierdzą niektórzy, prawo o ruchu drogowym (i ustawa i rozporządzenia) to nie jest dobre prawo.
Zonaimad

Postprzez szerszon » piątek 27 września 2013, 07:43

Uznam, że miałeś zły dzień, albo się nie wyspałeś i chlapnąłeś...

musze pisać drukowanymi, bo znowu sie nie zrozumieliśmy :lol:
Chciałbym zobaczyć przed torowiskiem D-1 , gdy tramwaj ma A-7..bo niby skąd kierowca ma wiedzieć,że A-7 postawili...?
Też nie wiem, ale ktoś zrobił to świadomie - tak myślę.

Jesteś o tym przekonany ? :mrgreen:
szerszon

Postprzez taik » sobota 28 września 2013, 15:59

Zwróć uwagę na jedną rzecz.
Ty wysnuwasz swoje wnioski w oparciu o Rozp. 220
Rozp. 220 napisał(a):2.2.8. Ustąp pierwszeństwa
Znak A-7 „ustąp pierwszeństwa” umieszcza się na drodze podporządkowanej przed skrzyżowaniem z drogą z pierwszeństwem.
Znak A-7 może być umieszczany także w innych miejscach przecinania się kierunków ruchu, gdzie obowiązek ustąpienia pierwszeństwa wynika z przepisów ustawy — Prawo o ruchu drogowym (wyjazd z obiektów).

Ja wysnuwam swoje wnioski w oparciu o Rozp. 170
Rozp. 170 napisał(a):§ 5.5. Znak A-7 „ustąp pierwszeństwa” ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem. Znak A-7 znajdujący się w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko najbliższej jezdni, przed którą został umieszczony.
6. Przepis ust. 5 stosuje się odpowiednio do znaku A-7 umieszczonego przed torowiskiem pojazdów szynowych lub w innych miejscach przecinania się kierunków ruchu.

Uważam, że obydwie interpretacje są spójne, bo oparte o zapisy dwóch aktów.
W 220 zakres obowiązywania A-7 został mocno ograniczony w stosunku do zapisów 170, gdzie mowa o innych miejscach przecinania się kierunków ruchu nie ograniczając ich (tych miejsc) do ustąpienia pierwszeństwa wynikającego z przepisów ustawy.
Pytanie jaki rzeciwiście przyświecał cel Panu Ministrowi. :hmm:
szerszon napisał(a):Chciałbym zobaczyć przed torowiskiem D-1 , gdy tramwaj ma A-7..bo niby skąd kierowca ma wiedzieć,że A-7 postawili...?

Spotkałem się z opinią, iż znaki A-7 oraz B-20 mają taki kształt, by kierowca jadący od tylnej strony znaku lub z jego boku wiedział, iż ma pierwszeństwo przejazdu. Kiedyś zresztą tak to funkcjonowało na małych skrzyżowaniach, bez D-1. Ale jest to raczej luźna gadka, nie poparta żadną podstawą prawną.

Przyznasz, że powyższe to sytuacja co najmniej dziwna. Pytam, jak żyć (jechać) Panie Premierze. :D
taik

Postprzez szerszon » sobota 28 września 2013, 18:27

Spotkałem się z opinią, iż znaki A-7 oraz B-20 mają taki kształt, by kierowca jadący od tylnej strony znaku lub z jego boku wiedział, iż ma pierwszeństwo przejazdu. Kiedyś zresztą tak to funkcjonowało na małych skrzyżowaniach, bez D-1. Ale jest to raczej luźna gadka, nie poparta żadną podstawą prawną.

W tzw codziennym życiu szarego kierowcy można i należy sobie pomagać obserwując i zauważając takie znaki w sumie przeznaczone dla kogoś innego.
Problem sie robi, gdy sie ich nie zauważy lub są ustawione pod takim katem i w takim miejscu, że ich kształt nawt nie pomoże.
szerszon

Postprzez Zonaimad » sobota 19 października 2013, 22:35

W tzw codziennym życiu szarego kierowcy można i należy sobie pomagać obserwując i zauważając takie znaki w sumie przeznaczone dla kogoś innego.

Miła odmiana. ;-) Kiedyś twierdziłeś, że znaki ustawione "dla kogoś innego" nie powinny obchodzić np. rowerzystów jadących drogą z pierwszeństwem, widzących że auto jadące drogą poprzeczną ma przed sobą A-7. ;-) Ja tymczasem starałem się tobie uświadomić, że jednak kierujący pojazdem w Polsce musi czasami patrzeć na znaki, które stoją na poprzecznych drogach, ale się nie wtedy dało... Fajnie, że w końcu ktoś cię do tego przekonał. :-)

Czyli - reasumując - uważasz, że gdy przy torowisku tramwajowym stoi znak A-7 kierowca musi odgadnąć, że ma pierwszeństwo przed tramwajem po tym, że widzi kształt znaku stojącego przy torowisku. Ponadto dyspozycja ustawionego ewentualnie przy jezdni znaku D-1 w okolicy przecięcia jezdni przez torowisko w żadnym wypadku nie daje kierowcy pierwszeństwa przed nadjeżdżającym z prawej lub lewej strony tramwajem, bo dyspozycja znaku D-1 nie koliduje z normą art. 25 ust. 2 PoRD i kierowca wciąż jest zobowiązany się do tego przepisu stosować. Zgadza się? :D

taik napisał(a):Można stwierdzić, iż A-7 obowiązuje pojazd szynowy w dwóch przypadkach, mimo zapisu § 2. 1. (który jest niedoprecyzowany, innymi słowy, ma lukę).

Nie sądzę, by miał lukę. Po prostu norma zawarta w § 2. 1 dotyczy jedynie znaków umieszczonych na jezdni (obok niej, nad nią lub nad jej pasami ruchu). Najzwyczajniej w świecie nie odnosi się wprost do znaków stojących w innych miejscach - np. przy torowiskach. Tych znaków (które - jeżeli przyjmiemy, że norma z § 2. ust. 1 rozporządzenia rozciąga się na wszystkie znaki drogowe - w ogóle na drodze nie powinno być :D) dotyczą inne normy. ;-)
Ostatnio zmieniony sobota 19 października 2013, 22:51 przez Zonaimad, łącznie zmieniany 2 razy
Zonaimad

Postprzez szerszon » sobota 19 października 2013, 22:46

Miła odmiana. Kiedyś twierdziłeś, że znaki ustawione "dla kogoś innego" nie powinny obchodzić np. rowerzystów jadących drogą z pierwszeństwem,

I dalej tak uważam...nie podlegaja im...

Ja tymczasem starałem się tobie uświadomić, że jednak kierujący pojazdem w Polsce musi czasami patrzeć na znaki, które stoją na poprzecznych drogach, ale się nie wtedy dało... Fajnie, że w końcu ktoś cię do tego przekonał.

Przykro mi, ale Ty nie piszesz tu nic zgodnego z prawdą..nic mi nie musisz uświadamiać...przy twoim stażu za kierownicą ?
Patrzę na inne znaki, dotyczące innych , ponieważ wynikające zachowanie innych kierujących z tych znaków ma bezpośredni wpływ na moje zachowanie...w przypadku rowerzysty jadącego droga podporządkowana nie ma żadnego..i tak musze mu ustapic na PdR...czego do tej pory nie zatrybiłeś

Czyli - reasumując - uważasz, że gdy przy torowisku tramwajowym stoi znak A-7 kierowca musi odgadnąć,
Trzeba się zastanowić, jaki sens jest tego A-7...tramwaj to nie rowerzysta i mieszanie w ten temat rowerzystów jest niepoważne..
Ponadto dyspozycja ustawionego ewentualnie przy jezdni znaku D-1 w okolicy przecięcia jezdni przez torowisko w żadnym wypadku nie daje kierowcy pierwszeństwa przed nadjeżdżającym z prawej lub lewej strony tramwajem,

D-1 nie dotyczy torowiska...właśnie dzięki takim wynalazkom robia sie niezrozumiałe sytuacje drogowe..
szerszon

Postprzez Zonaimad » sobota 19 października 2013, 22:53

D-1 nie dotyczy torowiska...właśnie dzięki takim wynalazkom robia sie niezrozumiałe sytuacje drogowe..

D-1 nie dotyczy torowiska, tylko kierujących pojazdami poruszającymi się drogą oznaczoną tym znakiem... Więc nie wiem, do czego pijesz. :D

PS - zapomniałeś odpowiedzieć na moje pytanie. :-) Dodam, że wbrew temu co napisałeś pod cytatem z niego nie było w nim nic o rowerzystach. :-)
Zonaimad

Postprzez szerszon » sobota 19 października 2013, 22:59

Informuje ,że jedziemy droga z pierwszenstwem... i mamy pierwszenstwo na skrzyżowaniu wobec pojazdów jadących droga podporządkowaną...a samo torowisko jest droga podporządkowaną ?
szerszon

Postprzez Zonaimad » sobota 19 października 2013, 23:01

szerszon napisał(a):a samo torowisko jest droga podporządkowaną ?

Torowisko może być częścią jakiejś drogi - drogi podporządkowanej, albo drogi z pierwszeństwem na przykład... :-)
Zonaimad

Postprzez szerszon » niedziela 20 października 2013, 08:16

Jest samo torowisko..aby nie komplikować...słucham...
szerszon

Postprzez taik » poniedziałek 21 października 2013, 12:10

Zonaimad napisał(a):
szerszon napisał(a):D-1 nie dotyczy torowiska...właśnie dzięki takim wynalazkom robia sie niezrozumiałe sytuacje drogowe..

D-1 nie dotyczy torowiska, tylko kierujących pojazdami poruszającymi się drogą oznaczoną tym znakiem... Więc nie wiem, do czego pijesz. :D

Zonaimad napisał(a):
szerszon napisał(a):a samo torowisko jest droga podporządkowaną ?

Torowisko może być częścią jakiejś drogi - drogi podporządkowanej, albo drogi z pierwszeństwem na przykład... :-)

No właśnie, taką sytuację rozpatrujemy (przykład, który podałem powyżej). Torowisko jest częścią drogi oznaczonej D-1, dodatkowo motorniczy ma ustawiony znak A-7.

Tutaj muszę przyznać rację szerszonowi, że sam znak D-1 nie jest podstawą do sądzenia, że kierowca, który porusza się drogą oznaczoną D-1 ma pierwszeństwo względem pojazdu szynowego przecinającego jego kierunek, z tej prostej przyczyny, że tramwaj też jedzie tą sama drogą z pierwszeństwem (wg definicji torowisko jest częścią drogi, ponieważ znajduje się w obrębie pasa tej drogi).

Dochodzi do przecinania się kierunków ruchu - kierunków równorzędnych, ponieważ oba pojazdy jadą tą samą drogą (nie jest istotne, że widnieje tam D-1, równie dobrze mogłaby to być droga podporządkowana), a to z kolei warunkuje zastosowanie art. 25 PRD, ale ...

... no właśnie jest jedno ale i nazywa się znak A-7 ustawiony tylko (!) dla motorniczego.
szerszon napisał(a):
Zonaimad napisał(a):Czyli - reasumując - uważasz, że gdy przy torowisku tramwajowym stoi znak A-7 kierowca musi odgadnąć,
Trzeba się zastanowić, jaki sens jest tego A-7...

Sens chyba jest taki, by motorniczy przepuścił jadących jezdnią.
I uprzedzam, raczej nie można powiedzieć, że znak jest błędnie ustawiony, ponieważ przy znaku B-20 (który należy do tej samej grupy znaków regulujących pierwszeństwo przejazdu) widnieje jasno, iż:
220 napisał(a):3.2.21. Stop
[...]Dopuszcza się stosowanie znaku B-20 dla kierujących tramwajami, gdy torowisko przecina drogę publiczną.

Zatem, tak ustawiony znak A-7/B-20 należy uznać za poprawny. Tym bardziej, iż zasady opisane w 170 opisują możliwości ustawienia tych znaków również poza skrzyżowaniami, co jest potwierdzeniem powyższego.

Dalej pozostaje otwartym pytanie skąd kierowca jadący jezdnią ma wiedzieć, że ma pierwszeństwo względem pojazdu szynowego? :hmm:
Jak widać kształt znaku postrzegany od tyłu jest jedyną informacją - i to wiążącą jadącego jezdnią.
========================
szerszon napisał(a):Jest samo torowisko..aby nie komplikować...słucham...

Tu rzeczywiście jest chwila na zastanowienie.
Droga D-1 i przecinające ją samo torowisko, które nie jest częścią tej, ani innej drogi, np. przecięcie torowiskiem pod kątem prostym.
Jak rozumiem uważasz (@szerszon), że pierwszeństwo ma pojazd szynowy, ponieważ do przecinania się kierunków ruchu nie dochodzi na skrzyżowaniu, a poza skrzyżowaniem, zatem obowiązująca zapisy art. 25. PRD.
Rzeczywiście, chyba powyższa logika jest słuszna, tym bardziej, iż w przypadku drogi nie oznaczonej D-1 na której dochodzi do przecięcia z szynami, zastosowanie powyższej zasady wydaje się być jednoznaczne, a tym samym oczywiste.

Rzecz jasna, w sytuacji przecinania się kierunków ruchu na skrzyżowaniu, pierwszeństwo przejazdu regulują znaki drogowe, ponieważ dotyczą one przecięcia dróg, w ramach których poruszają się pojazdy szynowe.
taik

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze