Przepisy dla młodych kierowców 2013, POMOCY!

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Przepisy dla młodych kierowców 2013, POMOCY!

Postprzez megaaniek » niedziela 20 października 2013, 00:18

Witajcie,
mam prawo jazdy od pół roku i właśnie dzisiaj dostałam swój 1 mandat...chciałam zrobić zdjęcie samochodu blisko parku, był tam znak B1, wjechałam za niego 5m, żeby nie stać na ulicy, była noc i chodziło mi głównie o latarnie, pech chciał, że przejeżdżała straż miejsca i dostałam mandat 100zł i 5pkt... :O
Strażnik uświadomił mnie, że jeszcze 1 wykroczenie i odbiorą mi prawo jazdy, na co bardzo się zdziwiłam.
Moje pytanie brzmi : czy jeżeli teorię zdałam na STARYCH przepisach, a praktykę na nowych to czy obowiązują mnie stare przepisy?
Dla mnie logiczne jest, że tak...zresztą nie uśmiechają mi się 2 liście z przodu i z tyłu, ograniczenia do 50,80 i 100km/h oraz TE WYKROCZENIA!
Przestraszyłam się lekko, bo jednak to bardzo mało a utrata prawa jazdy za takie coś to przesada. Zwłaszcza, że ja nawet nie byłam dla nikogo zagrożeniem, NOC, PUSTO, nic totalnie a tu proszę 5 pkt...
Zapytali mnie jeszcze czy byłam na referendum, bo jak nie to dostane 500zł, bardzo dowcipni Panowie.
Proszę o pomoc, bo aż się boje samochodu ruszyć...;/
megaaniek

Re: Przepisy dla młodych kierowców 2013, POMOCY!

Postprzez RossoneriDevil » niedziela 20 października 2013, 00:50

Chyba utrata prawa jazdy następuje po ilości zebranych pkt. dla nowych 20 pkt 12 miesięcy, powyżej 12 miesięcy 24 pkt....
RossoneriDevil

Postprzez megaaniek » niedziela 20 października 2013, 00:57

RossoneriDevil napisał(a):Chyba utrata prawa jazdy następuje po ilości zebranych pkt. dla nowych 20 pkt 12 miesięcy, powyżej 12 miesięcy 24 pkt....

Chodzi mi o to czy obowiązują mnie nowe czy stare przepisy...o pkt wiem :(
megaaniek

Postprzez oskbelfer » niedziela 20 października 2013, 16:09

Weź kobieto zastanów się o co pytasz ?

Dam Ci prosty przykład - może zatrybisz ?

Zdawałaś 100 lat temu teorie, a jazdę zdałaś wczoraj --- które przepisy Cię obowiązują -- te które były 100 lat temu, czy te dzisiejsze ?
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Grzego90 » niedziela 20 października 2013, 16:36

Spokojnie. Okres próbny czyli m.in. listek, ogranieczenie prędkości, cofnięcie uprawnień osobie która popełniła w okresie próbnym 3 wykroczenia lub 1 przestępstwo, odbycie kursu po dwóch wykroczeniach nie weszły w życie 19 stycznia 2013r. Także prawko stracisz za jazde po % albo uzbieraniu 20 pkt karnych do roku od otrzymania uprawnień. Powyżej roku po przekroczeniu 24 pkt.

Wystarczyło przeczytać w necie co wprowadziły zmiany od 19 stycznia b.r., a nie od razu siać panike. W/w zmiany wejdą w 2016r. czyli Ciebie już nie dotyczą, chyba, że w 2016 r. lub później będziesz zdawać ponownie egzamin.
Grzego90

Postprzez ks-rider » niedziela 20 października 2013, 17:25

@Furby

ja dostalem po tygodniu za nieprzestrzeganie zakazu ruchu i niebezpieczna jazde, I ? Ma to cos do rzeczy ?

:wink:
ks-rider

Powrót do Sytuacje na drodze