skręt w lewo i skrzyżowanie na serbskiej poznań

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

skręt w lewo i skrzyżowanie na serbskiej poznań

Postprzez klara5991 » sobota 12 października 2013, 14:59

Witam, mam dwa pytania, byłabym wdzięczna gdyby ktoś mi pomógł. W najbliższym czasie mam egzamin, a mój instruktor jakoś nie rozwiewa moich wątpliwości co do zachowania na drodze, a mianowicie:
1) skręt w lewo
-chodzi mi o sytuację w filmie od 1:15. zawsze zastanawiam się jak mam skręcać w lewo, kiedy na drodze namalowana jest podwójna ciągła a jakby to napisać..."pomiędzy nią" jest przerywana WĄSKA (nie zmieszczę się samochodem) upoważniająca do skrętu (filmik powinien pomóc w zrozumieniu mojego problemu :help: )

jak mam zachować się na egzaminie w takiej sytuacji? dozwolone jest wtedy przejechanie podwójnej ciągłej?

http://www.youtube.com/watch?v=H5fFSEWIZhU

2)skrzyżowanie ul.Serbska Poznań

wyjeżdżając od tej strony i skręcając w lewo:
http://tinypic.com/r/2wrdq86/5

jesteśmy na tej drodze:
http://tinypic.com/r/w9few7/5

Moje pytanie: czy po przejechaniu za ciągłą powinnam zmienić pas na skrajnie prawy? mój instruktor twierdzi, że na tej drodze nie muszę zjeżdzać na pas najbliżej prawej strony. nie rozumiem dlaczego, a tłumaczenie "bo tutaj tak jest" jakoś mnie nie przekonuje i budzi wątpliwości.

Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc
Pozdrawiam
klara5991

Re: skręt w lewo i skrzyżowanie na serbskiej poznań

Postprzez LeszkoII » sobota 12 października 2013, 18:59

klara5991 napisał(a):-chodzi mi o sytuację w filmie od 1:15. zawsze zastanawiam się jak mam skręcać w lewo, kiedy na drodze namalowana jest podwójna ciągła a jakby to napisać..."pomiędzy nią" jest przerywana WĄSKA (nie zmieszczę się samochodem) upoważniająca do skrętu (filmik powinien pomóc w zrozumieniu mojego problemu )
Ta "kreska" namalowana wzdłuż linii podwójnie ciągłej to linia P-1e - czyli linia przerywana. Często jest ona tak krótka, że składa się z metrowej kreski i metrowych odstępów (co daje łącznie 3 metry). Bywa jednak, że maluje się ją prowizorycznie jako jeszcze krótszą - a wtedy... może rowerem da się nie najechać linii podwójnie ciągłej.
Myślę, że każdy instruktor lub egzaminator jest w stanie to zrozumieć, gdyż czasem nie da się skręcić w lewo nie najeżdżając na P-4. Pamiętaj, że jest to okoliczność wyjątkowa.
klara5991 napisał(a):Moje pytanie: czy po przejechaniu za ciągłą powinnam zmienić pas na skrajnie prawy? mój instruktor twierdzi, że na tej drodze nie muszę zjeżdzać na pas najbliżej prawej strony. nie rozumiem dlaczego, a tłumaczenie "bo tutaj tak jest" jakoś mnie nie przekonuje i budzi wątpliwości.
Trudno powiedzieć. Typuję, że albo pas skrajnie prawy się kończy(zanika) albo dalej przechodzi jako pas tylko do prawoskrętu albo przeznaczony jest dla odpowiednich pojazdów (np. bus pas).
Łatwiej byłoby odpowiedzieć na podstawie linku z google street.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Nata » sobota 12 października 2013, 19:46

LeszkoII napisał(a):Trudno powiedzieć. Typuję, że albo pas skrajnie prawy się kończy(zanika) albo dalej przechodzi jako pas tylko do prawoskrętu albo przeznaczony jest dla odpowiednich pojazdów (np. bus pas).
Łatwiej byłoby odpowiedzieć na podstawie linku z google street.

Tak jak napisałeś, chwilę później jest małe skrzyżowanie, gdzie skrajny prawy pas przechodzi w pas tylko do skrętu w prawo.

Google street - nawet widać jak elka jedzie ;)
Kurs kat. B - OSK Ekspert (instruktor Filip): 28.07.2012 - 12.10.2012
Egzamin - WORD Poznań: 14.11.2012 - zdany za pierwszym razem
Nata

Postprzez klara5991 » niedziela 13 października 2013, 13:13

dzięki za odpowiedź,
(a pisząc "WĄSKA" chodziło mi o to, że jest taka krótka :))
klara5991

Powrót do Sytuacje na drodze