Tylko w takim uproszczeniu, którym posłużył się @oskbelfer, że spiker radiowy mówi o korku na drodze krajowej... i nikt przy zdrowych zmysłach nie posądza, że chodzi o coś innego niż jezdnię.scooby14444 napisał(a):Chodziło o to że jeżeli jakaś część spełnia definicję całości to tę część możesz nazwać tak samo jak całość.
Proszę skończmy już z tymi dziecinnymi przykładami.scooby14444 napisał(a):Mówisz kąpałem się w morzu, mimo że nie masz na myśli całego morza tylko fragment to i tak mówisz morze.
Jest różnica, bo jeśli powiesz na przejście dla pieszych jezdnia a na jezdnię przejście dla pieszych (stawiasz znak równości, podobnie jak przy innych nazewnictwach) to wychodzą bajki.scooby14444 napisał(a):Dlatego nie ma różnicy czy mówię że przełączką jest jezdnią czy częścią jezdni.
I co w związku z tym? Może powiesz, że droga z przełączką do zawracania jest drogą trzy-jezdniową?scooby14444 napisał(a):Ale znajdując się na przejeździe znajdujesz się również na jezdni, która tworzy ten przejazd.
Gdybyś był jeszcze tak precyzyjny w tematyce PoRD...scooby14444 napisał(a):Tak powierzchnia figury jest cześcią figury. Pomyliło ci się z polem powierzchni, które już figurą nie jest.
Co w tym dziwnego? Przejście dla pieszych nie jest częścią drogi ale stanowi(należy do) drogę(drogi).scooby14444 napisał(a):Skoro m.in torowisko stanowi drogę to znaczy że nie jest częścią drogi?.... Sam sobie zaprzeczasz kolego.
Ale mnie już nic nie zaskoczy, jak Ty piszesz, że wyspa centralna na skrzyżowaniu jest poboczem a krawężnik częścią jezdni

Trochę nie chce mi sie już z Tobą dyskutować... Cierpniku!