Kolizja przy cofaniu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kolizja przy cofaniu

Postprzez qrolek » czwartek 10 października 2013, 00:33

Witam, miałem dziś mało przyjemną sytuacje, mianowicie wyjeżdżając z miejsca parkingowego tyłem (czyli włączałem się do ruchu) upewniłem się czy nic nie jedzie, nic nie jechało, więc powoli kontynuowałem manewr cofania, po chwili doszedłem do wniosku że już się wyrobie(nie stałem prosto tylko pod lekkim kątem), wbiłem jedynkę i zostałem uderzony w tył...
sytuacja przed wyjechaniem wyglądała tak: (czerwony samochód to ja a czarny to kierowcy który we mnie wjechał)
Obrazek
zobrazowanie w która strone wyjeżdżałem:
Obrazek
sytuacja w której chciałem zacząć jechać do przodu:
Obrazek

problem w tym że zaraz po zdarzeniu gościu mówił że mnie w ogóle nie widział, potem że to moja wina bo cofałem więc zdecydowaliśmy się zadzwonić po policje. Po przyjeździe policji gość zmienił swoją wersje i powiedział policjantom że widział mnie i się zatrzymał na drodze a ja w niego wjechałem(gośc ma zmiażdżoną połowe przodu samochodu czego nie da się zrobić na wstecznym). Policja przyznała że możliwe że to on we mnie wjechał jak już chciałem jechać do przodu ale nie jestem w stanie tego udowodnić a w związku z tym że to ja cofałem więc nałożyli na mnie mandat, który przyjąłem, ale teraz się zastanawiam czy słusznie, czy faktycznie nie da się tego udowodnić, i czy mogę się od tego odwołać bo sytuacja nie jest jednoznaczna i czy faktycznie policja podjęła dobrą decyzję dając mandat tylko mnie(chociaż stwierdzili że gość musiał jechać jakieś 20 może 30 km/h i raczej nie hamował).
Pozdrawiam, Qrolek.
qrolek

Re: Kolizja przy cofaniu

Postprzez Cyberix » czwartek 10 października 2013, 08:44

Z tego co wiem to w takich sytuacjach cofający jest na przegranej pozycji, i jeżeli nie ma świadka lub jakiegoś nagarnia, to raczej mało prawdopodobne, aby cokolwiek udało się zdziałać...
Cyberix

Postprzez qrolek » czwartek 10 października 2013, 08:56

Właśnie zdaje sobie z tego sprawę. Tylko mam pytanie, czy mogę się odwołać od tego mandatu, jeśli znajdę świadka?
qrolek

Postprzez rusel » czwartek 10 października 2013, 11:24

po przyjeciu mandatu nie ma juz innych mozliwosci dzialania, przyznales sie do winy w momencie zlozenia podpisu
rusel

Postprzez taik » czwartek 10 października 2013, 11:58

Jeszcze nie jest za późno :D , inna sprawa to czy masz wystarczające dowody, że nałożono mandat niesłusznie, ale to inna sprawa.

Jest możliwość uchylenia prawomocnego mandatu, ma się na to 7 dni od uprawomocnienia mandatu. Uchylenie następuje na wniosek ukaranego złożony we właściwym sądzie.

Art. 98. KPSW § 1. W postępowaniu mandatowym można nakładać grzywnę w drodze mandatu karnego:
1) wydawanego ukaranemu po uiszczeniu grzywny bezpośrednio funkcjonariuszowi, który ją nałożył;
2) kredytowanego, wydawanego ukaranemu za potwierdzeniem odbioru;
3) zaocznego.
§ 2. Mandatem karnym, o którym mowa w § 1 pkt 1, może być nałożona grzywna jedynie wobec osoby czasowo przebywającej na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub niemającej stałego miejsca zamieszkania albo pobytu. Mandat taki staje się prawomocny z chwilą uiszczenia grzywny funkcjonariuszowi, który ją nałożył.
§ 3. Mandatem karnym, o którym mowa w § 1 pkt 2, może być nałożona grzywna jedynie wobec osoby innej niż wymieniona w § 2. Mandat powinien zawierać pouczenie o obowiązku uiszczenia grzywny w terminie 7 dni od daty przyjęcia mandatu oraz o skutkach nieuiszczenia grzywny w terminie. Staje się on prawomocny z chwilą pokwitowania jego odbioru przez ukaranego.
§ 4. Mandatem karnym zaocznym można nałożyć grzywnę w razie stwierdzenia wykroczenia, którego sprawcy nie zastano na miejscu jego popełnienia, gdy nie zachodzi wątpliwość co do osoby tego sprawcy; mandat taki pozostawia się wówczas w takim miejscu, aby sprawca mógł go niezwłocznie odebrać.
§ 5. Mandat karny, o którym mowa w § 1 pkt 3, powinien wskazywać, gdzie w terminie 7 dni od daty jego wystawienia ukarany może uiścić grzywnę, oraz informować o skutkach jej nieuiszczenia w tym terminie. Staje się on prawomocny z chwilą uiszczenia grzywny we wskazanym miejscu i terminie.

Art. 101. KPSW § 1. Prawomocny mandat karny podlega uchyleniu, jeżeli grzywnę nałożono za czyn niebędący czynem zabronionym jako wykroczenie. Uchylenie następuje na wniosek ukaranego złożony w zawitym terminie 7 dni od daty uprawomocnienia się mandatu lub z urzędu.
§ 2. Uprawniony do uchylenia prawomocnego mandatu karnego jest sąd właściwy do rozpoznania sprawy, na którego obszarze działania została nałożona grzywna. W przedmiocie uchylenia mandatu karnego sąd orzeka na posiedzeniu. W posiedzeniu ma prawo uczestniczyć ukarany, organ, który lub którego funkcjonariusz nałożył grzywnę w drodze mandatu, albo przedstawiciel tego organu oraz ujawniony pokrzywdzony. Przed wydaniem postanowienia sąd może zarządzić stosowne czynności w celu sprawdzenia podstaw do uchylenia mandatu karnego.
§ 3. Uchylając mandat karny nakazuje się podmiotowi, na rachunek którego pobrano grzywnę, zwrot uiszczonej kwoty.
taik

Postprzez rusel » czwartek 10 października 2013, 12:23

nie ma takiej mozliwosci, odwolac sie mozna jezeli orzeczono wine lub nalozono grzywne z ktora osoba sie nie zgadza lub nalozono ja w trybie administracyjnym a nie po przyznaniu sie do winy i tego dotyczy ten jedyny przypadek, nieskorzystanie z odmowy przyjecia mandatu eliminuje dalsza droge postepowania
rusel

Postprzez taik » czwartek 10 października 2013, 12:46

Przecież widnieje: prawomocny mandat karny podlega uchyleniu - prawomocny czyli taki, którego odbiór został pokwitowany przez ukaranego (w przypadku kredytowanego). Nie rozumiem skąd takie domniemania.
Podstawę poproszę.
taik

Postprzez rusel » czwartek 10 października 2013, 13:23

Moze inaczej wytlumacze, sad rozpoznajac wniosek nie bada kto jest winny wykroczenia tylko czy mandat zostal nalozony z tytulu wypelnienia znamion przestepstwa/wykroczenia a nie za czyn bedacy przestepstwem dlatego ta podstawa ktora podajesz nie ma zastosowania, tak to by wszyscy kombinowali po przyjeciu i wymyslali sobie historie i swiadkow
rusel

Postprzez taik » czwartek 10 października 2013, 13:57

Tu zwracam honor. :spoko:
Uchylenie następuje, jeżeli grzywnę nałożono za czyn niebędący czynem zabronionym jako wykroczenie. Nie jest podstawą uchylenia właściwość co do ustalenia winnego.

Zatem droga zamknięta.

Ale jest nadzieja:
Obecnie jest tworzona nowelizacja.
taik

Powrót do Sytuacje na drodze