Sygnalizator S-1 (zielone)- skret- pieszy?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Sygnalizator S-1 (zielone)- skret- pieszy?

Postprzez 5plat » poniedziałek 07 października 2013, 19:32

Witam,
Koledzy podpowiedzcie mi jak to jest z swiatlami dla samochodow i dla pieszych. Dotychczas myslalam ze przy skrecie w prawo czy w lewo przy zielonym S-1 trzeba uwazac na pieszych poniewaz oni tez maja wtedy zielone. Ale mialam taka sytuacje ze skrecalam w lewo a tam stal pieszy na przejsciu wiec zatrzymalam sie. Okazalo sie jednak ze ten pieszy mial swiatlo czerwone. :hmm: Zalaczam rysunek, prosze o pomoc :oops:
Obrazek
5plat

Re: Sygnalizator S-1 (zielone)- skret- pieszy?

Postprzez kg1956 » poniedziałek 07 października 2013, 19:38

Programy sygnalizacji są bardzo różne. Może się zdarzyć, że Ty masz zielone a piesi czerwone. Trzeba bacznie obserwować.
kg1956

Postprzez Cyberix » wtorek 08 października 2013, 12:13

Oczywiście, kg1956 ma rację. Programy są różne, a w zasadzie są 3 rodzaje.
1. zielone dla pieszych zapala się równocześnie z zielonym dla samochodów
2. zielone dla pieszych zapala się z opóźnieniem niż dla samochodów (czyli najpierw zapala się zielone dla samochodów a po pewnym czasie dopiero dla pieszych. Ma to ułatwić wykonanie skrętu na skrzyżowaniu)
3. zielone dla pieszych gaśnie dużo wcześniej niż zielone dla samochodów (wg mnie rzadko stosowane ale widziałem takie skrzyżowania).
Cyberix

Postprzez lith » wtorek 08 października 2013, 12:47

Zdecydowanie częściej widuje 3kę, w przeciwieństwie do 2ki, bo takiej nie kojarzę. Chyba, ze liczymy opóźnienia rzędu kilku sekund. Według mnie rozwiązanie 2 byłoby niebezpieczne dla pieszych.
lith

Postprzez Amos » wtorek 08 października 2013, 13:14

A ja bardzo często widuję i dwójkę i trójkę.
No i tak, dwójka jest niebezpieczna dla pieszych.
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez Borys_q » środa 09 października 2013, 08:18

W Gda najczęściej 3 występuje chociaż i 2-kę można spotkać, najbardziej pochwalam 1-dynke bo jest przewidywalna, i każdy wie czego się spodziewać.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez maryann » środa 09 października 2013, 15:57

A ja najczęściej(bo to jedyne skrzyżowanie ze światłami w moim mieście) widzę sygnalizację wzbudzaną- przez kamery dla samochodów i przyciskową dla pieszych... Nie ważne. Chodzi chyba o to, czy kiedy pieszy ma czerwone obowiązuje
art.26.2 "Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu(...)"?; oraz
...7.: "W razie przechodzenia przez jezdnię osoby niepełnosprawnej, używającej specjalnego znaku, lub osoby o widocznej ograniczonej sprawności ruchowej, kierujący jest obowiązany zatrzymać pojazd w celu umożliwienia jej przejścia."?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Powrót do Sytuacje na drodze