Nowe rewelacje rowerowe

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Nowe rewelacje rowerowe

Postprzez Cyberix » wtorek 08 października 2013, 12:59

http://moto.wp.pl/kat,92714,title,Rowerzysci-beda-korzystac-z-pelni-swoich-praw,wid,16050787,wiadomosc.html

I zastanawia mnie:
- od kiedy jazda pod prąd będzie bezpieczniejsza niż jazda wyznaczonym kontrapasem ?
- od kiedy to kierowcy mają pamiętać o zostawieniu miejsca dla rowerzystów z prawej strony w sytuacji gdzie nie ma wyznaczonego pasa dla rowerów?

Terroryzm kierowców samochodów trwa. Z jednej strony przywileje dla rowerzystów a z drugiej strony przywileje dla motorów! To ja się pytam, którędy mam jechać? Może wszyscy powinniśmy kupować samochody wydłużane a wąskie? Wtedy będzie miejsce z prawej strony dla rowerzysty i z lewej strony dla motoru.
Cyberix

Re: Nowe rewelacje rowerowe

Postprzez rusel » wtorek 08 października 2013, 14:26

od kiedy jazda pod prąd będzie bezpieczniejsza niż jazda wyznaczonym kontrapasem ?

u mnie strefy 30 i jednokierunkowe na obszarach "willowych" nie maja kontrapasow

wjezdzasz w droge jednokierunkowa i od razu na znaku pojawia sie tabliczka nie do tyczy rowerzystow wiec masz informacje ze na przeciwleglym skrzyzowaniu rowerzysta wjechal pod zakaz wjazdu, reszta to twoja odpowiedzialnosc tj jedziesz przy lewej krawedzi bo po prawej stronie zaparkowane pojazdy a na skrzyzowaniu trzymasz sie podczas skretu w leweo trzymasz sie lewej krawedzi wiec uwazasz na rowerzyste, gorzej sprawa wyglada kiedy wjezdzam np w prawo w droge jednokierunkowa a rowerzysta z niej wyjezdza dojezdzajac do lewej krawedzi wiec moge tego nie widziec przy ograniczonej widocznosci...
rusel

Postprzez Borys_q » środa 09 października 2013, 08:22

- od kiedy to kierowcy mają pamiętać o zostawieniu miejsca dla rowerzystów z prawej strony w sytuacji gdzie nie ma wyznaczonego pasa dla rowerów?

Ciekawe czy ktoś pomyśli żeby w związku z tym art 22 zmienić??
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez ks-rider » środa 09 października 2013, 09:15

Cyberix napisał(a):I zastanawia mnie:
- od kiedy jazda pod prąd będzie bezpieczniejsza niż jazda wyznaczonym kontrapasem ?

Z jednej strony przywileje dla rowerzystów a z drugiej strony przywileje dla motorów! To ja się pytam, którędy mam jechać ? Wtedy będzie miejsce z prawej strony dla rowerzysty i z lewej strony dla motoru.

A kto powiedzial, ze bedzie bezpieczniejsza, lub ma byc bezpieczniejsza ? POmysl przyszedl z zachodu i bedzie wdrazany jak w tamtych krajach - nie sprawia to wiekszego problemu, tyle, ze Kursant ma z tym wieksze problemy i potrzeba bedzie wiecej godzin ale z tego mozna sie tylko cieszyc.

Dd kiedy keirowcy wogole Maja o czyms tam pamietac ? Przymocuja tabliczki na wjezdzie w jednokierunkowa pod znakiem " droga jednokierunkowa " oraz poz znakiem zakaz wjazdu skutecznie rozwiazuje problem, tyle ze trzeba umiec patrzyc a co wazniejsze dostrzec !

Motor nie moze miec przywilejow bo nie jest pojazdem tylko czescia pojazdu :mrgreen:

Jedz do Holandi czy Niemiec i poobserwoj, W Niemczech statystycznie kazdy mieszkaniec ma pojazd i jakos tam wszyscy jezdza. Kurde, ale zapomnialem, ze oni tam autostrady Maja :mrgreen:

Co Cie obchodza inni uzytkownicy drogi ktorzy Maja zamiar jechac szybciej od Ciebie / wyprzedzic Cie ? To Twoj problem czy ich ?

:wink:
ks-rider

Powrót do Sytuacje na drodze