szymon1977 napisał(a):Pozostaje tylko zastanowić się dokąd sięga droga w znaczeniu PoRD i gdzie w związku z tym PoRD przestaje prawa i obowiązki określać. Ale nie wydaje mi się, żeby to było aż pod płot, czy ścianę boku. Moim zdaniem PoRD przestaje działać na zewnętrznej krawędzi chodnika (oczywiście w uproszczeniu).
Jestem tego samego zdania, jeżeli chodzi o zakres obowiązywania drogi - oczywiście w uproszczeniu, jak słusznie zauważyłeś. Może lepiej powiedzieć nie na zewnętrznej krawędzi chodnika, a zewnętrznej krawędzi pasa terenu, który zawiera w sobie elementy tworzące drogę, tj. jezdnię, pobocze, chodnik, itd.
Natomiast, co do obowiązywania PRD.
PRD określa prawa i obowiązki (oczywiście w ograniczonym zakresie, niezbędnym do uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa) wszędzie tam, gdzie odbywa się ruch.
Zatem można powiedzieć, że przepisy PRD stosuje się wszędzie, gdzie odbywa się ruch.
Wydaje mi się, że jeżeli chodzi o znaki drogowe, to dotyczą one tylko drogi/jezdni, której zakres został określony powyżej. Tym samym, nie obowiązują wszędzie tam, gdzie odbywa się ruch (lub potencjalnie odbyć się może), np. zieleń przydrożna, obszar pola rolniczego, itd.
szymon1977 napisał(a):Fachowcem nie jestem więc zapytam: Art.144. ale czego? Jeżeli można poproszę o cytat.
Kodeks wykroczeń
Art. 144. § 1. Kto na terenach przeznaczonych do użytku publicznego niszczy lub uszkadza roślinność albo depcze trawnik lub zieleniec lub też dopuszcza do niszczenia ich przez zwierzęta znajdujące się pod jego nadzorem,
- podlega karze grzywny do 1.000 złotych albo karze nagany.