Przekraczanie podwójnej ciągłej

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Przekraczanie podwójnej ciągłej

Postprzez tomixy22 » niedziela 01 września 2013, 20:08

Witam, w czwartek mam egzamin praktyczny na prawo jazdy kategorii B, i mam pewien dylemat. Załóżmy, że jest taka sytuacja:

http://i.imgur.com/wcOYh3J.png

Chodzi o to że, na wąskiej drodze z podwójną ciągłą, ewentualnie z jedną linią ciągłą po naszej stronie, jacyś kierowcy zaparkowali jak ostatnie p*zdy, i jedyną możliwością ich wyminięcia jest najechanie, lub nawet przekrocznie linii. Jak w takiej sytuacji zachować się na egzaminie? Taka sytuacja raczej nie zdarza się często, ale nie chce być zaskoczony. Proszę o szybko odpowiedź i pozdrawiam.

Zdaje sobie sprawe, że pewnie temat ten był poruszany pierdyliard razy, ale ja niestety nic nie znalazłem.
tomixy22

Re: Przekraczanie podwójnej ciągłej

Postprzez Grzego90 » niedziela 01 września 2013, 20:09

No musisz przejechać przez linie, jak inaczej ich ominiesz?

Marek Dworak, dyrektor Małopolskiego Ośrodka Ruchu Drogowego w Krakowie, obala siedem mitów panujących wśród osób, które zdają egzamin na prawo jazdy:
3. Na ulicy znajdują się zaparkowane auta, a na jezdni jest namalowana linia ciągła pojedyncza lub podwójna - nie możesz jej naruszyć.
Nieprawda, można, a nawet trzeba w takiej sytuacji najechać, czy nawet przejechać przez linię ciągłą, oczywiście w odpowiednim momencie i z zachowaniem wszelkich środków ostrożności - to nie będzie zakwalifikowane jako błąd. Zawsze należy pamiętać o zachowaniu bezpiecznego odstępu od parkujących pojazdów. Jeśli w takim przypadku musimy przekraczać linię ciągłą, robimy to nie z własnej winy, ale niejako z winy tego kierowcy, który wcześniej źle zaparkował auto i przez to zmusił nas do przekroczenia linii ciągłej.
Grzego90

Postprzez tomixy22 » niedziela 01 września 2013, 22:56

@Grzego90

Oooo, wielkie dzięki za odpowiedź. Masz może linka do pozostałych 6 mitów? Zainteresowało mnie to, byłbym wdzięczny.
tomixy22

Postprzez Grzego90 » niedziela 01 września 2013, 23:06

Grzego90

Powrót do Sytuacje na drodze