Przystanki autobusowe

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Przystanki autobusowe

Postprzez kalista » piątek 02 sierpnia 2013, 18:31

Uczę się jeździć i nagminnie trzymam się prawej strony jezdni przez co wjeżdżam na część drogi, która przeznaczona jest dla autobusów (na obrazkach). Czy jest przepis zabraniający wjazdu na tę część drogi?
Załączniki
CropperCapture[7].jpg
CropperCapture[7].jpg (88.02 KiB) Przeglądane 4939 razy
CropperCapture[5].jpg
CropperCapture[5].jpg (91.71 KiB) Przeglądane 4939 razy
kalista

Re: Przystanki autobusowe

Postprzez LeszkoII » piątek 02 sierpnia 2013, 19:56

Jeśli linie przerywane obok przystanku mają kreski i przerwy długości 1 metr - to nie wjeżdżasz "na przystanek", bo opuściłbyś jezdnię. Zgodnie z rysunkami - omijasz te miejsca a raczej przebieg jezdni Cię tak prowadzi.

Wspomniałem o wymiarach linii krawędziowej P-7a, bo istnieje jeszcze linia P-19 wyznaczająca pas postojowy. Linia P-19 ma kreski i przerwy o długości 0,5 metra - zatem jest "gęstsza" od linii widocznej na rysunku, tj. linii P-7a. Pasem postojowym(linia P-19) można się poruszać, chociaż zazwyczaj nie ma gdzie, bo samochody stoją zaparkowane. Na przykład na takim odcinku drogi http://goo.gl/maps/noFpB mógłbyś kogoś wyprzedzić z lewej.

Przystanki komunikacji zbiorowej oddziela się od jezdni właśnie linią P-7a. Na pierwszym obrazku jest to wymuszona znakami zatoka przystankowa(oznakowanie wykonane na siłę i moim zdaniem niepotrzebnie) Na drugim obrazku zatoka wynika z fizycznego przebiegu krawężnika.

Gdyby na rys. 1. nie było linii przerywanych, to przejeżdżasz przez zygzak = możliwie blisko prawej krawędzi jezdni czyli jeśli ma to sens.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez kalista » piątek 02 sierpnia 2013, 22:13

Dziękuję za odpowiedź. Teraz już rozumiem, ale proszę spojrzeć na wyjazd z ulicy w prawym górnym rogu. Po skręceniu w prawo przez pasy wjeżdża się idealnie właśnie na ten pas.
kalista

Postprzez rusel » piątek 09 sierpnia 2013, 16:54

oznakowanie poziome wyklucza sie wzajemnie, nie slyszalem nigdy o oznakowaniu miejsca przystankowego w zatoce, absurd, albo cos jest zatoką autobusową spelniajaca warunki techniczne takiej zatoki albo jest miejscem przystankowym na jezdni a znak p17 stosuje sie tylko na jezdni wiec w zaden sposob te miejsca nie odpowiadają zatoce autobusowej, poprostu pomazana bezmyslnie jezdnia
rusel

Postprzez disaster » piątek 09 sierpnia 2013, 18:21

A gdzie tam widzisz zatokę?
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez rusel » sobota 10 sierpnia 2013, 18:11

A gdzie tam widzisz zatokę?

Na pierwszym obrazku jest to wymuszona znakami zatoka przystankowa

widze linie p7a ktora ma oddzielac od jezdni zatokę ktora nią nie jest
rusel

Postprzez disaster » sobota 10 sierpnia 2013, 21:27

Żeby to uznać za zatokę, nie powinno być P-19?
disaster

Postprzez rusel » sobota 10 sierpnia 2013, 21:40

P19 wyznacza zatokę postojową
rusel

Postprzez LeszkoII » sobota 10 sierpnia 2013, 22:21

W WT napisano o możliwości wymalowania P-17 na poboczu. A może na rys. 1 jest pobocze? Co, nie pasuje do definicji...?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez rusel » sobota 10 sierpnia 2013, 23:07

W WT napisano o możliwości wymalowania P-17 na poboczu
i to pobocze ma urosnąć kierowcy w oczach zeby je ominąć? Moze niech postawią znak uwaga pobocze...

Po pierwsze pobocza nie oznacza sie znakiem p7a w momencie kiedy krawedz jezdni konczy sie krawęznikiem dla postoju jakichkolwiek pojazdow

Co, nie pasuje do definicji...?

Po drugie to wg przepisow p17 wyznacza odcinek jezdni bez zatoki dla potrzeb komunikacji zbiorowej, po trzecie w zatoce autobusowej nie wyznacza sie lini P17, po czwarte zatoka autobusowa ma ustalone promienie skosow wjazdowych i wyjazdowych wzgledem pasa ruchu, mowiąc prościej partactwo na drodze
rusel

Postprzez disaster » sobota 10 sierpnia 2013, 23:16

Panowie, a tak BTW, gdzie zdefiniowana jest zatoka autobusowa?
Bo ani w PORD, ani w znakach i sygnałach nie znalazłem?
disaster

Postprzez rusel » sobota 10 sierpnia 2013, 23:24

Ustawa o drogach publicznych, warto tez poczytac i poszukac projekty budowlano-wykonawcze zagospodarowania terenu, budowa zatoki autobusowej to masa dokumentacji i zezwolen, wiele interpelacji jest odrzucanych ze wzgledow bezpieczenstwa i braku spelnienia wymagan ustawy, to nie jest tak poprostu pobazgrolic sobie cos na jezdni, nawet klasa scieralnosci na tym odcinku musi byc zupelnie inna niz na jezdni
rusel

Postprzez Zonaimad » niedziela 11 sierpnia 2013, 15:04

Myślę, że jeżeli PoRD ani żaden przepis wykonawczy do niego nie uwzględnia legalnej definicji zatoki, to powinno się brać pod uwagę definicję językową. Chyba.
Zonaimad

Powrót do Sytuacje na drodze