łamigłówka znakowoprzepisowa - zakaz zatrzymywania/jednkier.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

łamigłówka znakowoprzepisowa - zakaz zatrzymywania/jednkier.

Postprzez Radek41 » czwartek 08 sierpnia 2013, 01:13

Witam,
przepraszam za drugi temat w krótkim odstępie czasu.

Mam ciekawy przypadek, który chciałbym skonsultować z Wami:
W SKRÓCIE: Czy mogę stanąć w miejscu na kolor fioletowy?

Obrazek

Szczegółowo:
1) jadę od samego dołu rysunku - od jednokierunkowej - do miejsca na fioletowo, gdzie chcę zaparkować
2) teoretycznie wjeżdżam na jednokierunkową - lecz jak mi wiadomo zaraz jest odwoływana skrzyżowaniami (nawet dwoma; prawda?), a znak drogi jednokierunkowej nie jest powtórzony
3) dalsza konstrukcja znaków drogowych robi imitację drogi jednokierunkowej, lecz nieoficjalnie - wprowadzając gdzie się da zakazy i nakazy jazdy w określonym kierunku
4) fragment jezdni, której dotyczy problem to ten z dwoma pasami ruchu z określonymi kierunkami - prawo/lewo. Ze względu na zmianę organizacji ruchu nie ma możliwości kontynuowania jazdy na wprost (zakazy z barierami, lecz z wyłączeniem), w lewo (nakaz w prawo), a tym samym zawracania.

Dedukcja - pas dla skręcających w lewo jest wolny/nieużywany. Droga w teorii jest dwukierunkowa, w praktyce - jednokierunkowa. Zakaz dotyczy tej strony jezdni po której się znajduje - do skrętu w prawo(?). Jest zachowane 10m od skrzyżowania.

Wniosek - w miejscu na fioletowo jest możliwy postój samochodu.

Generalnie, to nikt tam nigdy nie stawał, bo pas był funkcjonalny. Od niedawna został w praktyce wyłączony, długo pozostawał niewykorzystany aż do wczoraj, gdy ktoś tam stanął i mnie zainspirował do organizowania tam postoju, ze względu na brak miejsc parkingowych.

Proszę o Wasze opinie. :spoko: Niestety straż miejska aktywna, więc co 2 opinie to nie jedna.
Radek41

Re: łamigłówka znakowoprzepisowa - zakaz zatrzymywania/jednk

Postprzez Zonaimad » czwartek 08 sierpnia 2013, 01:49

Wskażesz to miejsce na mapie? Mam pewne podejrzenia...
Zonaimad

Postprzez Radek41 » czwartek 08 sierpnia 2013, 02:03

Jasne - niestety streetview był robiony podczas normalnej organizacji ruchu. Mogę ew. jutro (dzisiaj) zrobić nowe zdjęcia.

Mapa: http://goo.gl/maps/K4dY0
Streetview z miejscem: http://goo.gl/maps/5GOjV (chciałbym stanąć na wysokości śmietnika - przystanek jest po drugiej stronie dla jasności)

Aha, jednak jest tabliczka, że zakaz nie dotyczy autobusów - ale przekręcona, nie zauważyłem. Nie wpływa na moją sytuację tak czy inaczej.
Radek41

Postprzez LeszkoII » czwartek 08 sierpnia 2013, 11:25

Obawiam się, że zatrzymując się w tym miejscu zmusisz innych do najechania na linię ciągłą, co jest niedopuszczalne.

Inna sprawa, czy robisz to na drodze jednokierunkowej(brak oznakowania więc odpada) czy dwukierunkowej dwujezdniowej. Moim zdaniem dwukierunkowej złożonej z jednej jezdni o nietypowym przeznaczeniu jej lewej części(przystanek) albo złożonej z dwóch jezdni: jednokierunkowej(też brak znaku) i dwukierunkowej(przystanek). Skłaniałbym się od opcji podkreślonej.

Nie powinno się tam zatrzymywać.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez rusel » czwartek 08 sierpnia 2013, 12:33

art 49.1.4
rusel

Postprzez Radek41 » czwartek 08 sierpnia 2013, 15:11

Nie wiem, czy wystarczająco wyartykułowałem - autobusy nie wjeżdżają na pas, na którym chcę stanąć. Przystanek znajduje się po drugiej stronie wysepki, nie jest skierowany frontem w miejsce filetowe - tak jak na rysunku - autobusy mają osobny wjazd (tam gdzie jest zakaz).

LeszkoII napisał(a):Obawiam się, że zatrzymując się w tym miejscu zmusisz innych do najechania na linię ciągłą, co jest niedopuszczalne.
rusel napisał(a):art 49.1.4

W jakim przypadku mógłbym zmusić innych do najechania na ciągłą?

Mamy dwa pasy - jeden do skrętu w lewo i jeden do skrętu w prawo. Mamy nakaz jazdy w prawo, więc pas lewy jest wolny-nieużywany. Ulica, która doprowadza do rozwidlenia 'wpada' w pas dla skręcających w prawo, więc nie ma potrzeby wjeżdżania na pas na którym stoję i jego zmiany. Autobus, jak napisałem, również tam nie wjeżdża.

Zdjęcie z dziś, lekko podrasowane:
Kod: Zaznacz cały
http://i.imgur.com/GTzs118.jpg
Radek41

Postprzez rusel » czwartek 08 sierpnia 2013, 15:21

na zdjeciu i w miejscu zatrzymania są dwa pasy wyznaczone linią ciąglą więc jak kierujacy ma ominąć zaparkowany pojazd bez najechania na linie? pierwsze zdjecie bylo bardziej wiarygodne bez dziwnych fioletowych "gabarytow" i widac ze kierowca np autobusu juz sie nie zmiesci, poza tym parkowanie przy lewej stronie moze odbyc sie tylko w warunkach malego ruchu na takiej drodze
rusel

Postprzez LeszkoII » czwartek 08 sierpnia 2013, 15:47

Radek41 napisał(a):Mamy dwa pasy - jeden do skrętu w lewo i jeden do skrętu w prawo. Mamy nakaz jazdy w prawo, więc pas lewy jest wolny-nieużywany.
No to już całkiem pomieszane; oznakowanie poziome sprzeczne z pionowym. Możliwe, że znaki na jezdni w planie nowej organizacji ruchu powinny być zatarte, czego na kostce brukowej nie robi się łatwo. A jeśli tak, to utrudnisz prawoskręt z lewego pasa ruchu.

Warto zastanowić się nad znakiem B-36, bo przynajmniej na Street View brakuje D-3. MOcno podejrzane. Skoro tak, to jezdnia na której chcesz zaparkować znajduje się na prawej stronie drogi(obejmującej również lewą jezdnię dwukierunkową, albo plac... nie wiem jak to nazwać...).

I na deser... sprawa przystanku. W przepisach nigdzie nie napisano, że nie dotyczy on zatrzymania na i w odległości mniejszej niż 15m od znaku przystanku, jeśli autobus wjeżdża na niego z innej strony. Zatoki autobusowej brak.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Powrót do Sytuacje na drodze