Skrzyżowanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skrzyżowanie

Postprzez stachu1 » niedziela 04 sierpnia 2013, 23:47

Witam, mam pytanko czy pojazd nr 1 ruszając ze świateł i skręcający w lewo musi przepuścić pojazd nr 2, rozumiem, że po skręcie pojazd nr 1 jest już na głównej i nie obowiązuje go prawa strona jak jestem w błędzie proszę o sprostowanie pozdrawiam Stachu
Załączniki
skret.jpg
Skrzyżowanie
skret.jpg (131.75 KiB) Przeglądane 1653 razy
stachu1

Re: Skrzyżowanie

Postprzez kg1956 » poniedziałek 05 sierpnia 2013, 19:21

Jeśli jest włączona sygnalizacja to tracą moc znaki drogowe określające pierwszeństwo przejazdu. To na podstawie art. 5. Dalej to już chyba wiesz.
kg1956

Postprzez Henq » wtorek 06 sierpnia 2013, 17:04

stachu1 napisał(a):Witam, mam pytanko czy pojazd nr 1 ruszając ze świateł i skręcający w lewo musi przepuścić pojazd nr 2, rozumiem, że po skręcie pojazd nr 1 jest już na głównej i nie obowiązuje go prawa strona jak jestem w błędzie proszę o sprostowanie pozdrawiam Stachu

To źle rozumiesz bo jest to jedno skrzyżowanie a nie dwa pojazd 1 skręca w lewo i musi przepuścić/ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nr 2 bo ten skręca w prawo.
art 25.1
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez Nata » środa 07 sierpnia 2013, 22:06

Niestety wielu kierowców skręcających w lewo o tym zapomina, jak naprzeciwległy prawoskręt jest po łuku (z wysepką). Przepuszczą tych jadących prosto i myślą, że już po sprawie. Co gorsza, zdarza się też, że ci skręcający w prawo czasem nie wiedzą o tym, że mają pierwszeństwo (i jeszcze dziękują mi za wpuszczenie ich :p)

W Poznaniu takie klasyczne skrzyżowanie to Naramowicka/Lechicka (prawoskręt północ->zachód)

albo moje "ulubione" Solna/Niepodległości przy wyłączonej sygnalizacji (prawoskręt wschód->północ)

Henq napisał(a):To źle rozumiesz bo jest to jedno skrzyżowanie a nie dwa pojazd 1 skręca w lewo i musi przepuścić/ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nr 2 bo ten skręca w prawo.
art 25.1
Kurs kat. B - OSK Ekspert (instruktor Filip): 28.07.2012 - 12.10.2012
Egzamin - WORD Poznań: 14.11.2012 - zdany za pierwszym razem
Nata

Powrót do Sytuacje na drodze