Skrzyżowanie równorzędne - pierwszeństwo przejazdu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skrzyżowanie równorzędne - pierwszeństwo przejazdu

Postprzez Klaudia1551 » wtorek 30 lipca 2013, 11:49

Witam! Pytanie moje dotyczy rysunku:
Obrazek

Otóż 1 jedzie prosto, 2 skręca w lewo, 3 skręca w lewo. Wszędzie można wyczytać, że 1 ma pierwszeństwo przed 3, bo gdy 3 zacznie skręcać, to 1 będzie po jego prawej stronie. Więc 3 będzie musiało się zatrzymać na środku skrzyżowania, przepuścić 1 i dopiero pojechać. Tyle wiem na pewno, zresztą to wynika z zasady prawej ręki. Ale co z 2? Ono jedzie pierwsze? Bo jak dla mnie to trochę dziwne, bo ma zajętą prawą stronę, więc pierwsze raczej być nie może. Ale jedynka też nie może pojechać przed dwójką bo ma zajętą prawą stronę... No chyba że może... I już nie wiem. Czy chodzi tutaj o to, że 2 musi się kapnąć że gdy 3 będzie chciała skręcić i jedynka znajdzie się po prawej stronie trójki i wtedy ta trójka będzie musiała ustąpić jedynce? I na tej postawie, by 3 nie blokowała ruchu innym, 2 pojedzie najpierw? Czy może 2 ostatnia? Bo już sama nie wiem. Proszę o pomoc...
Klaudia1551

Re: Skrzyżowanie równorzędne - pierwszeństwo przejazdu

Postprzez szerszon » wtorek 30 lipca 2013, 15:06

viewtopic.php?f=3&t=34050
identyczny problem
szerszon

Powrót do Sytuacje na drodze