Ustawienie rowerzysty przy skręcie w lewo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Który rower ustawiony jest prawidłowo na pasach ruchu do skrętu w lewo?

1. Niebieski
7
23%
2. Czerwony
8
27%
3. Zielony
6
20%
4. Żółty
9
30%
5. Żaden
0
Brak głosów

Liczba głosów : 30

Re: Ustawienie rowerzysty przy skręcie w lewo

Postprzez LeszkoII » sobota 13 lipca 2013, 19:22

Borys_q napisał(a):Co w twoim mniemaniu daje rowerzyście w takiej sytuacji prawo wyboru do którego przepisu tej samej ustawy się zastosować a który pominąć?? w tym przypadku każesz mu nie zastosować się do 16.7
To kwestia interpretacji i "tricków" prawnych. Prawnikiem nie jestem, choć jakieś tam podstawy znam. Nie uważam, że moje stanowisko jest jedynie słuszne, ale zamierzam go bronić.
Art. 22.2 - jako że skręcamy - wypadałoby zastosować. Przepis dotyczy konkretnie skręcającego; wyszczególnia zachowania związane z tym manewrem. Dlaczego do skręcania należałoby stosować Art. 16.7 a nie Art. 22.2.x? Są i tacy, którzy realizują zasady pierwszeństwa w miejscach przecinania się kierunków ruchu w oparciu o Art. 22.4, co uznaję za godne politowania :roll:

Art. 16.7 w mojej ocenie powstał w oparciu o ideę podobną do śluz rowerowych. Tuż przed skrzyżowaniem (np. z sygnalizacją świetlną) oraz na nim, można "zablokować" pas ruchu, kiedy jedzie się na wprost(wyjątek podałem w poprzednim poście).
Borys_q napisał(a):Delikatnie mówiąc nie przemawia do mnie twoje tłumaczenie.
To jest wytłumaczenie SN, może trochę jałowo przełożone przeze mnie.
Borys_q napisał(a):Mam do ciebie pytanie czy wg ciebie wyprzedzanie innego pojazdu tym samym wyznaczonym pasem ruchu jest dopuszczalne np samochód wyprzedza rowerzystę lub skuter w obrębie tego samego wyznaczonego pasa ruchu (kwestię odstępów jak na razie pomińmy) ??
Dozwolone. Wyprzedzanie jest manewrem szczególnym więc pomimo tego, że również fizycznie odbywa się on poprzez jazdę(por. def. pasa ruchu), to jazdą stricte nie jest. Podobnie - jak przy wyprzedzaniu z lewej strony ma sensu zagadnienie poruszania się możliwie blisko prawej krawędzi.
Borys_q napisał(a):Żeby nie rozpocząć kolejnej dyskusji przyjmujemy, że linia krawędziowa i linia rozdzielająca pasy ruchu o przeciwnych kierunkach nie wyznaczają pasów ruchu.
Całkowicie popieram zarówno tezę jak i propozycję :)
Borys_q napisał(a):Duża część rowerzystów często spotyka się z podobnymi sytuacjami zwłaszcza w obrębie skrzyżowań gdy chce je pokonać je po Bożemu, a nie jak amatorzy chodnikiem i przejściem dla pieszych.
Spora część rowerzystów "pcha się" w intensywny ruch uliczny, co nie jest zabronione ale tutaj zgodzę się z p. Dworakiem, że jazda Al. 3 Wieszczów rowerem to uczestnictwo w ruchu na własne ryzyko. Jak ktoś lubi czuć wiatr masywnych autobusów lub samochodów mknących 80km/h ... jego upodobania, jego wybór.
Ostatnio zmieniony sobota 13 lipca 2013, 19:25 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Borys_q » sobota 13 lipca 2013, 19:22

Art. 22.2 - jako że skręcamy - wypadałoby zastosować.

16.7 jako że jesteśmy rowerem też, nawet rowerzysta z tym przepisem ma 3 punkty wspólne (skręt/pas/rodzaj pojazdu).

Dozwolone. Wyprzedzanie jest manewrem szczególnym więc pomimo tego, że również fizycznie odbywa się on poprzez jazdę(por. def. pasa ruchu), to jazdą stricte nie jest.

Tego bez flaszki nie rozpracuje:)

Podobnie - jak przy wyprzedzaniu z lewej strony nie ma sensu zagadnienie poruszania się możliwie blisko prawej krawędzi.

Ma sens tylko trzeba dobrze na to patrzeć. Stosujesz jazdę możliwie blisko prawej (odpowiedni podpunkt do art 16 w zależności od drogoi na jakiej sie znajdujesz) , bezpieczny odstęp, zakaz poruszania się kilkoma pasami ruchu łącznie.

Kolejne pytanie samochodem na wyznaczonych pasach ruchu jadąc środkowym też kleisz się do prawej lini??
Ostatnio zmieniony sobota 13 lipca 2013, 19:33 przez Borys_q, łącznie zmieniany 1 raz
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez LeszkoII » sobota 13 lipca 2013, 19:31

^^
...ale 16.7 nic nie wspomina o rowerzyście skręcającym, natomiast 22.2 owszem, nie tylko rowerzyście.
Ma sens tylko trzeba dobrze na to patrzeć. Stosujesz jazdę możliwie blisko prawej, bezpieczny odstęp, zakaz poruszania się kilkoma pasami ruchu łącznie
Aj racja... zapędziłem się w kozi róg.
No to może Art. 24.12 + wyprzedzanie w obrębie wyznaczonego pasa ruchu?
Ostatnio zmieniony sobota 13 lipca 2013, 19:36 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Borys_q » sobota 13 lipca 2013, 19:34

....a że ty tak to, o tym nie pomyślałem ale pomyslę.

No to może Art. 24.12 + wyprzedzanie w obrębie wyznaczonego pasa ruchu?

24.12 uważam za tak tragiczny idiotyzm, że aż udało mi się go z pamięci usunąć.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez cierpnik » poniedziałek 15 lipca 2013, 07:51

Art. 16. 1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.
Prawostronny oznacza jazdę z prawej strony osi jezdni (jeśli droga jest dwukierunkowa).
Wszyscy rowerzyści są w zgodzie z tym przepisem
4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni.
Wszyscy rowerzyści nie są w zgodzie z tym przepisem. Czy zatem może mieć zastosowanie? Nie bo wtedy nie uda im się skręcić w lewo. Ten przepis może mieć sens tylko na skrzyżowaniu i bezpośrednio przed nim oraz w sytuacjach kiedy ruch drogowy na to pozwala.
Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.
Wszyscy rowerzyści są w zgodzie z tym przepisem.

Który przepis zatem nakazuje rowerzyście jazdy prawą stroną pasa? Na pewno nie 16.7, który jedynie wskazuje, poza tym przypadkiem powinno być inaczej. Bo tak powinien mówić inny przepis. Tylko który?
cierpnik

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 29 lipca 2013, 14:22

LeszkoII napisał(a):Nie uważam, że wszystkie cztery rowery są ustawione prawidłowo. Podtrzymuję to, co napisałem wcześniej(prawidłowo jedynie żółty i niebieski).
Doczekałem się odpowiedzi p. Marka Dworaka no i wyszło, że... sami posłuchajcie w drugiej części audycji radiowej z 19.07.2013
http://mord.krakow.pl/multimedia/audio/
LeszkoII

Postprzez Borys_q » poniedziałek 29 lipca 2013, 19:16

Zwróć uwagę że Pan dworak nie mówi co jest dozwolone tylko co ma sens biorąc pod uwage bezpieczeństwo i rozsądek (z nim się zgadzam), ale my mówimy co jest dozwolone nie koniecznie najlepsze.

Niestety opdowiedź na poziomie, kursu na kartę rowerową, u nas na forum obowiązuje trochę wyższy poziom abstrakcji:)
Borys_q

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 29 lipca 2013, 19:42

Jakiej abstrakcji? Przecież powiedział, że przepisy ogólne(zapewne miał na myśli Art. 22.2.1) ) wobec wyznaczonego pasu ruchu strzałką kierunkową nie obowiązują - gdyż są ze znakiem sprzeczne. Nie można ustawić do przy lewej krawędzi jezdni jednocześnie znajdując się na wyznaczonym centralnie na drodze pasie ruchu.

Odpowiedź p. Marka trafna... mając na uwadze 10 min czasu antenowego, na to pytanie poświęcił może 3 min. ...

Przepisy zostały zredagowane w oparciu o priorytet bezpieczeństwa ruchu więc nie dziwi, że kolor żółty i niebieski (jako "werdykt") reprezentują zachowania pożądane.
LeszkoII

Postprzez Borys_q » poniedziałek 29 lipca 2013, 20:13

Czwarty raz nie będę pisał zobacz sobie, podtrzymuje swoje zdanie.
Borys_q

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 29 lipca 2013, 21:14

...czyli wszyscy prawidłowo heh :lol: I powiedz jeszcze, że to wynika z ustawy PorD :wow: Czy na pasie ruchu do jazdy tylko na wprost, rowerzysta też może ustawić się dowolnie?

To po co Art. 16.7 :hmm:
LeszkoII

Postprzez Borys_q » wtorek 30 lipca 2013, 09:03

Na pewno zauważyłeś tylko w twojej koncepcji się nie mieści, że 16,7 stosuje się w konkretnej sytuacji, i nie jest to ta z twojego rysunku.

To mi się teraz parę przykładów nasunęło.
Jakbyś się ustawił rowerem do skrętu w lewo jeśli po skręcie prawy pas staje się pasem do skrętu w prawo a ty chcesz jechać prosto ale przy prawej krawędzi?? Ja kierując się bezpieczeństwem ustawił bym się jak zielony.

Jakbyś się ustawił wiedząc, że po skręcie na prawym pasie są roboty zwężające ten pas do połowy jego szerokości?? Ja bym ustawił się jak czerwony.

Jak byś się ustawił w pierwszej sytuacji jeśli chwilowe warunki ruchu nie pozwoliły ci dojechać do pozycji zielonej, ale nie ma przeszkód żeby zająć pozycje czerwoną??

Jakbyś się ustawił nadal w pierwszej sytuacji ale planując, że za skrzyżowaniem skręcisz w prawo a potem w bardzo krótkiej odległości masz do wykonania skręt w lewo??

Wszyscy stoją prawidłowo, w zależności od zaistniałej sytuacji bardziej lub mniej bezpiecznie.
Borys_q

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze