Mandat za skrzyżowaniem

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Mandat za skrzyżowaniem

Postprzez kosky » poniedziałek 17 czerwca 2013, 09:11

Witam.

Dokładnie 1.06.2013 dostałem mandat za przekroczenie dozwolonej prędkości. Dopiero wczoraj przejeżdżałem w tym samym miejscu i ku mojemu zaskoczeniu znaki mówią co innego niż policjant drogówki.

Sytuacja wyglądała tak:

Jechałem ulicą Chorzowską w Katowicach w kierunku centrum - dwupasmowa droga z ograniczeniem prędkości do 80 km\h.

Minąłem skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną i około 100m dalej zatrzymała mnie drogówka (czająca się w krzakach) z tekstem, że przekroczyłem prędkość o 34 km\h (jechałem 84 km\h) - pokornie przyjąłem mandat przekonany, iż policjanci wiedzą o jakimś znaku, który przeoczyłem. Sprawdziłem to wczoraj - jest przed skrzyżowaniem ograniczenie do 80 km\h, za skrzyżowaniem jednak nie ma żadnego znaku ograniczającego prędkość.

Stąd moje pytanie: Czy skrzyżowanie narzuca prędkość 50 km\h w terenie zabudowanym ?
kosky

Re: Mandat za skrzyżowaniem

Postprzez MotoTomasz » poniedziałek 17 czerwca 2013, 09:36

B-33 (ograniczenie prędkości do...) obowiązuje m.in. do skrzyżowania.
W tym przypadku B-33 stanowi o podwyższeniu prędkości dopuszczalnej w obszarze zabudowanym więc w miejscu jego odwołania (skrzyżowaniu) obowiązuje już prędkość wynikająca z ograniczenia w obszarze zabudowanym (50 lub 60 km/h zależnie od godziny).
ObrazekPrawkoOnline ObrazekYouTube ObrazekMail me
PJ: ABCDET 2002 - 2013
Instruktor: ABC - 2006
Wózki widłowe: 2011
Ratownik MotoPozytywni.pl
Plecak w Szkoła Motocyklowa Turbo - Pabianice
MotoTomasz

Postprzez Cyberix » poniedziałek 17 czerwca 2013, 13:16

Podobne numery robi policja w Krakowie, są miejsca gdzie jest podwyższona prędkość do 70, na ładnych drogach dwupasmowych, potem niepozorne skrzyżowanie, a policja łapie sobie za skrzyżowaniem już na obowiązującą tam 50.

Trzeba zwracać uwagę, czy znak podwyższający prędkość jest za skrzyżowaniem.
Cyberix

Postprzez Aiden » wtorek 25 czerwca 2013, 12:14

Skrzyżowanie odwołało ograniczenie do 80 km/h i za skrzyżowaniem, jeżeli nie było kolejnego znaku z 80 km/h obowiązuje już normalne w terenie zabudowanym ograniczenie do 50 km/h.
Rozpoczęcie kursu na prawo jazdy kategorii B: 09.09.2010.
I egzamin: 20.01.2011. (Teoria + / Plac + / Miasto -)
II egzamin: 25.03.2011. (Plac + / Miasto +)
Odbiór prawa jazdy: 18.04.2011.
Aiden

Powrót do Sytuacje na drodze