S-2 na wprost?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

S-2 na wprost?

Postprzez mk61 » niedziela 06 lutego 2011, 14:30

Sytuacja spotkana w Gorzowie Wielkopolskim. Droga, z której jechałem prowadzi na wprost i w lewo. Dwa pasy. Prawy na wprost, lewy na wprost i w lewo. Obok sygnalizatora warunkowa strzałka S-2 na wprost. Czy takie coś jest możliwe? Dodam, że nawet kształt strzałki nie jest taki, jak w rozporządzeniu, tylko raczej taki, jak niemiecki odpowiednik S-3, czyli "trzon" strzałki nie jest połączony z liniami kierunkowymi strzałki. W rozporządzeniu czegoś takiego nie znalazłem. Jakieś sugestie?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Re: S-2 na wprost?

Postprzez Olin » niedziela 06 lutego 2011, 18:33

Z pewnością nie jest o sygnalizator typu S-2. Przy takim sygnalizatorze strzałka może sygnalizować jedynie mozliwość skrętu, a wię jazda na wprost nie wchodzi w rachubę. Może to jakas pozostałość po S-3 ?
Olin

Postprzez mk61 » niedziela 06 lutego 2011, 18:51

Naciągane S-2 jak nic. Strzałka obok sygnalizatora. I jak mówiłem, w "niemieckiej czcionce". Jak będę następnym razem, to zrobię zdjęcie.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Zonaimad » niedziela 06 lutego 2011, 20:21

Swoją drogą, widziałem kiedyś w Polsce kilka sygnalizatorów o czcionce taką, jaką opisujesz, ale był to zwykłe S-3. Jeden wisiał nawet u mnie w mieście. Był jakiś zresztą w ogóle nieudany, bo światło żółte miało tam kształt analogiczny do zielonego - sygnał w kształcie żółtej strzałki na czarnym tle. Jakiś czas temu go wymienili.

Jakiś import z krajów zachodnich? ;)
Zonaimad

Postprzez archis_p » niedziela 06 lutego 2011, 23:02

Jest tak jak napisał Olin. Nie może to być "naciągany" S-2. Zrób zdjęcie. Organizator ruchu chyba trochę przekombinował.
Volenti non fit iniuria
archis_p

Postprzez Tomek Kulik » poniedziałek 07 lutego 2011, 00:00

Sygnalizator, który można by określić jako S-2 na wprost, występuje z powodzeniem na Białorusi, na skrzyżowaniach w kształcie litery T, gdzie dojeżdżając do takiego, nie mamy żadnej drogi dochodzącej z prawej strony. Czyli: dojeżdżamy, upewniamy się o możliwości wjechania na skrzyżowanie, i gdy jest to możliwe jedziemy na wprost, ustępując każdemu kto ma otwarty ruch.
Proste i bardzo pożyteczne. Widziałem w Grodnie na Placu Batorego.
www.kulikowisko.pl
Tomek Kulik

Postprzez mk61 » czwartek 10 lutego 2011, 14:38

archis_p napisał(a): Nie może to być "naciągany" S-2. Zrób zdjęcie. Organizator ruchu chyba trochę przekombinował.

"Naciągany" w sensie, że ktoś chciał, żeby to oznaczało to, co logika podpowiada, ale, jak się domyślam, jest to niezgodne z rozporządzeniem.

Zdjęcia tak szybko nie będzie, bo na razie nie planuję wyjazdu w tamtą stronę. Podejrzewam, że jakoś za miesiąc tam powinienem być.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez mk61 » piątek 14 czerwca 2013, 10:41

W prawdzie po ponad 2 latach, ale znalazłem te miejsce i dzisiaj znowu będę tam jechał.
KLIK

Jeśli będzie możliwość, to zrobię zdjęcie, albo nagram film.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez LeszkoII » piątek 14 czerwca 2013, 12:17

Na prawdę strzałka na S-2 jest na wprost? nie ma takiego sygnału w polskich przepisach więc należy ją ewentualnie zignorować.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Powrót do Sytuacje na drodze