Zawracanie a jednokierunkowa?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Zawracanie a jednokierunkowa?

Postprzez jasper1 » środa 12 czerwca 2013, 22:04

szydlaczek napisał(a):
LeszkoII napisał(a):Czy cofając na skrzyżowaniu a następnie po przełączeniu biegu, jadąc do przodu łamię przepis o zatrzymaniu na skrzyżowaniu?

U nas kiedyś egzaminatorzy dawali polecenie aby zawrócić z użyciem biegu wstecznego na skrzyżowaniu. Ale to było dość dawno. Teraz już tego nie praktykują. Szczerze to sam się nad tym zastanawiam czy to jest poprawne. Wydaje mi się że tak ale zobaczmy co inni sądzą.

Próchniewicz w podręczniku napisał: zawracanie powinno odbywać się w miejscach, które umożliwiają wykonanie manewru. Do tego celu należy wykorzystywać skrzyżowania dróg, wjazdy do bram, zatoki itp. Pod tym ilustracja z zawracaniem z wykorzystaniem wstecznego (wjazd tyłem wyjazd przodem) na skrzyżowaniu.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Henq » środa 12 czerwca 2013, 22:06

szydlaczek napisał(a):
LeszkoII napisał(a):Czy cofając na skrzyżowaniu a następnie po przełączeniu biegu, jadąc do przodu łamię przepis o zatrzymaniu na skrzyżowaniu?

U nas kiedyś egzaminatorzy dawali polecenie aby zawrócić z użyciem biegu wstecznego na skrzyżowaniu. Ale to było dość dawno. Teraz już tego nie praktykują. Szczerze to sam się nad tym zastanawiam czy to jest poprawne. Wydaje mi się że tak ale zobaczmy co inni sądzą.

Wydaje się najlepszym rozwiązaniem na to skrzyżowanie i zawracanie na nim, przecież nie ma zakazu cofania na skrzyżowaniu:) jedynie utrudnianie ruchu pojazdom za Tobą, wiadome jak jest skręcasz w lewo auto za Tobą przecież nie czeka co zrobisz na skrzyżowaniu tylko pcha się i dojeżdża by tylko się zmieścić przed następną falą pojazdów lub zmianą świateł :)
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LexiconAvenue » środa 12 czerwca 2013, 22:16

Henq napisał(a):Wydaje się najlepszym rozwiązaniem na to skrzyżowanie i zawracanie na nim, przecież nie ma zakazu cofania na skrzyżowaniu:) jedynie utrudnianie ruchu pojazdom za Tobą, wiadome jak jest skręcasz w lewo auto za Tobą przecież nie czeka co zrobisz na skrzyżowaniu tylko pcha się i dojeżdża by tylko się zmieścić przed następną falą pojazdów lub zmianą świateł :)

Na tym skrzyżowaniu nie ma świateł, dopiero na następnym, kilkanaście metrów dalej. Tu w zasadzie nikt nie skręca w lewo prócz mieszkańców - choć w sumie pas do lewoskrętu dla obu skrzyżowań jest częściowo wspólny i skręcający dalej, na światłach, sygnalizują jeszcze przed tym pierwszym skrzyżowaniem (i tu kolejne pytanie, czy powinni być wtedy na tym pasie, czy oznakowanie poziome jest kiepskie).
Would you get hip to this kindly tip
And go take that California trip
Get your kicks on Route 66
LexiconAvenue

Postprzez LeszkoII » środa 12 czerwca 2013, 22:18

szydlaczek napisał(a):

No więc jak wyjechać z oznaczonego D-18 parkingu, na który wjechało się z drogi jednokierunkowej z zakazem zatrzymywania a nie ma możliwości wyjazdu przodem? Odp. cofając i zatrzymując się :D
Oj fotograf pan Roman z Łodzi miałby co robić...

Chyba nie ma wyjścia jak podciągnąć mikro-zatrzymanie po cofaniu i jeździe do przodu, jak warunki ruchu drogowego...
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez oskbelfer » środa 12 czerwca 2013, 22:38

Henq napisał(a):
oskbelfer napisał(a):Sugestia czy nie --- ale idzie o pewną niespójność w przepisach....

Otóż P8b wg. rozporzadzenia z DZU170 dopuszcza zawracanie w wg DZU220 dozwolona jest tylko jazda w lewo

a kontekst jest taki iż nalezy pamiętać o art 22.6.4 :) i nic tu nie jest kasowane wręcz przeciwnie....

Henq napisał(a):A co ma DZU220 do znaków poziomych?

a co ? czy 220 nie ma nic wspołnego ze 170 ? Cytałeś 220 ?

Henq napisał(a):Definicja P8b mówi nam że jeżeli nie ma znaku B23 to ze skrajnego lewego P8b można zawracać, a art 22.6 ni jak się ma do np nocnego ruchu gdzie jesteś sam na skrzyżowaniu :) czasami nawet w dzień przy małym natężeniu :) podobny przykład jak cofanie na jednokierunkowej-można czy nie można, można ale nie utrudniamy ruchu - a skoro jesteśmy sami na skrzyżowaniu to komu utrudnimy? :)

wiem co mówi definicja P8b w dzu170 i wskazuję niespojność z dzu220 :)
dopiero leszko II wskazał że jest jeszcze jeden zapis który istotnie przeoczyłem - co nie wyklucza faktu że 170 z 220 ma wiele wsolnego :)
inną kwestią jest 22.6.4 i nie piszę o nocy czy dniu i o tym że jesteśmy sami na skrzyżowaniu ---bo to chyba jest logiczne więc nie rozumiem co mi chcesz wytłumaczyć ?

Pytanie jest co się dzieje w sytuacji kiedy nie jesteśmy sami na skrzyżowaniu i tego dotyczy art 26 :)

LeszkoII napisał(a):
oskbelfer napisał(a):Otóż P8b wg. rozporzadzenia z DZU170 dopuszcza zawracanie w wg DZU220 dozwolona jest tylko jazda w lewo
Wzmianka o dopuszczeniu zawracania z P-8b znajduje się też w "220"... upewniłem się i przy okazji wklejam namiary vvv--->
3.2.1. Strzałki kierunkowe
Wiele formułek w "220" skopiowano z "170".

Jest wszystko -- zgadza się w 100 % :) niedoczytałem
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Henq » środa 12 czerwca 2013, 22:48

Może mowa o innym DZU220 ja znalazłem taki: DZU220 i z tego co czytałem same znaki pionowe.
Henq

Postprzez oskbelfer » środa 12 czerwca 2013, 22:58

no to przeczytałes sobie 28 stron z około 200 stron dzu220 -- masz jeden załacznik a załaczników jest pewnie z 5 jak nie wiecej...
oskbelfer

Postprzez Henq » środa 12 czerwca 2013, 23:12

oskbelfer napisał(a):no to przeczytałes sobie 28 stron z około 200 stron dzu220 -- masz jeden załacznik a załaczników jest pewnie z 5 jak nie wiecej...

Daj linka.
Henq

Postprzez oskbelfer » czwartek 13 czerwca 2013, 22:31

http://www.google.pl

tytuł rozporzadzenia z numerem

http://www.sejm.gov.pl

podobne kroki postępowania :)

albo tutaj

http://www.abc.com.pl/du-akt/-/akt/dz-u-03-220-2181

a jeśli Ci to nie pasuje to może tutaj::

http://www.transport.gov.pl/2-50be003e9 ... 78-p_1.htm

Zyczę miłej lektury :)
oskbelfer

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze