Jak się zachować? Czekać?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Jak się zachować? Czekać?

Postprzez Nevermore » środa 05 czerwca 2013, 09:18

Obrazek

Witam Was :)
Mam prawo jazdy od roku i cały rok nie jeździłem, więc trochę się zapomniało- nawet całkiem wiele. Mam pytanie czy na tym i innych podobnych skrzyżowaniach (biorąc pod uwagę że mój pojazd jest czarny, a czerwony ma zamiar skręcić w moją stronę) mogę zacząć jazdę do przodu? Czy przeciwnie, muszę czekać aż wykona cały manewr skręcania (mało tam miejsca) a dopiero wówczas zacząć jechać?
Moje pytanie jest z pewnością naiwne, rozumiem i proszę o wyrozumiałość :)

Pozdrawiam
Nevermore

Re: Jak się zachować? Czekać?

Postprzez Razor1990 » środa 05 czerwca 2013, 09:28

Jeżeli ma kierunkowskaz i jego działanie (!) wskazuje na to, że będzie skręcał w uliczkę z, której ty chcesz wyjechać, to możesz jechać przed siebie jeśli nikt inni ci nie stoi na drodze.
Razor1990

Postprzez Nevermore » środa 05 czerwca 2013, 09:29

Bardzo dziękuję, o to mi chodziło :)
Nevermore

Postprzez jasper1 » środa 05 czerwca 2013, 09:30

Jeśli nie ma nikogo na drodze z pierwszeńsgtwem i z Twojej prawej, to możesz jechać, bo wasze tory jazdy nie kolidują, ale... jeśli czerwony zapomniał wyłaczyć kierunkowskaz i jedzie prosto, to Ty będziesz sprawca kolizji.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez szymon1977 » środa 05 czerwca 2013, 14:02

Zakładając (zgodnie z Art.4.), że kierujący czerwonym pojazdem nie oszaleje widząc tabliczkę T-6 to jadąc drogą z pierwszeństwem użyje lewego kierunkowskazu, jadąc w ta drogę, którą Ty dojeżdżasz użyje prawego kierunkowskazu, jadąc na wprost przez skrzyżowanie nie użyje kierunkowskazu. W praktyce możesz spotkać się z "artystą", który użyje prawego kierunkowskazu do sygnalizowania także tej trzeciej opcji. Nie masz wyjścia, musisz zaczekać i upewnić się, że czerwony faktycznie w "Twoją" drogę skręca a nie jedzie prosto. Nawet jeżeli pojechałby prosto z prawym kierunkowskazem i doszłoby do kolizji prawdopodobnie Ty zostałbyś uznany za winnego z racji nie ustąpienia pierwszeństwa przejazdu. Jego błąd z Twoich obowiązków Cię nie zwalnia.
Nevermore napisał(a):Czy przeciwnie, muszę czekać aż wykona cały manewr skręcania (mało tam miejsca) a dopiero wówczas zacząć jechać?
Nie musisz czekać. Zwłaszcza jak będzie to nieco większy pojazd np. dostawczy może Cię przepuścić. Twój obowiązek ustąpienia pierwszeństwa nie zobowiązuje go do przejechania jako pierwszy. Tylko uważaj na omijające go pojazdy!
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Powrót do Sytuacje na drodze