Mam pytanie odnosnie tematyki, z ktora na testach nierzadko mam problemy. A mianowicie:
Kiedy na jezdni o kilku pasach ruchu mozemy zajac dowolny pas ruchu, a kiedy nalezy zajac prawy pas ruchu?

Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez GhostRider22 » sobota 18 maja 2013, 15:59
przez Kancjusz » sobota 18 maja 2013, 18:30
przez LeszkoII » sobota 18 maja 2013, 20:03
To bardzo ważne, co napisałeś. Wjeżdżający na pas z prawej strony ma pierwszeństwo a nie wjeżdżający z prawej strony innego pojazdu, na pas ruchu.Kancjusz napisał(a):Przy wjeżdżaniu na środkowy pas zapewne stosuje się tę zasadę, że pierwszeństwo ma wjeżdżający na ten pas ruchu z prawej strony, ale to może być różnie interpretowane przez różnych kierowców
Art.22.4 napisał(a):Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.
przez GhostRider22 » sobota 18 maja 2013, 21:03
pojechalbym ladnie lukiem od razu na srodkowy pas.po skręceniu w prawo z prawego pasa, chcąc na następnym skrzyżowaniu skręcić w lewo w poniższym miejscu
) mi chodzilo.Jeżeli przed skrzyżowaniem jest jeden pas ruchu do jazdy w danym kierunku, a za skrzyżowaniem więcej niż jeden, to można sobie wybrać dowolny
przez Kancjusz » sobota 18 maja 2013, 21:18