Skrzyzowanie -problem

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skrzyzowanie -problem

Postprzez maestroooo » czwartek 16 maja 2013, 16:51

Witam
Mam jeden problem ze skrzyżowaniem. Chodzi o pewną wątpliwość, którą zaprezentowałęm na obrazku. Jak powinny prawidłowo mijać się na skrzyzowaniu samochody , które to zamierzają skrecać po przeciwnych kierunkach? Czy tak jak na obrazku A ustawiają sie do siebie maskami czy tak jak na obrazku B mijają się wspólnie w celu skrecenia?
Załączniki
skrzy.JPG
skrzy.JPG (15.75 KiB) Przeglądane 1482 razy
maestroooo

Re: Skrzyzowanie -problem

Postprzez Baranek » czwartek 16 maja 2013, 17:35

To zależy w dużym stopniu od geometrii skrzyżowania. Przepisy - moim zdaniem milczą na ten temat. Więc jeśli się da to tak jak na A. A jeśli się nie da to trzeba się "objechać".
Baranek

Postprzez LeszkoII » czwartek 16 maja 2013, 20:10

Przy wariancie B istnieje spore ryzyko zablokowania skrzyżowania czyli utrudniania ruchu. Takie lewoskręty to ostateczność czyli konieczność zastosowania się do znaku linii podwójnie ciągłej lub dłuższy odcinek dzielący jezdnie drogi(przecinki)...wtedy jazda według wariantu A byłaby potraktowana jako ruch lewostronny - groźba czołowego zderzenia.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez disaster » czwartek 16 maja 2013, 20:34

Prawidłowo czyli tak, żeby nie było dzwonu.
A czy bezkolizyjnie (lewymi bokami), czy kolizyjnie (prawymi), to już nie ma znaczenia.
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez RossoneriDevil » sobota 18 maja 2013, 00:55

To zależy od skrzyżowania, dzisiaj przejeżdżałem przez takie gdzie inaczej się nie dało jak na rysunku B.
RossoneriDevil

Powrót do Sytuacje na drodze