Pytanie o rondo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pytanie o rondo

Postprzez agusia22 » środa 23 marca 2005, 23:54

Witam wszystkich!
Mam pytanie na temat ronda. Zakładamy sytuacje, że przed rondem są dwa pasy do skrętu w lewo. Po wjechaniu na rondo i skreceniu w lewo pojawiają się trzy pasy (linie na jezdni są starte, nie widać czy są to linie przerywane czy ciągłe). Teraz pytanie, pojazd, który zajął początkowo lewy pas wjezdza na pierwszy pas na rondzie (L1=>R1), pojazd, który zajął początkowo prawy pas wjeżdza na trzeci pas (L2=>R3). Kto więc ma pierwszeństwo do wjazdu na pas środkowy (R2)? Pojazd, który zajał pas L1 czy L2? Może powstać troche głupia sytuacja, kiedy to jeden pojazd zajedzie drogę drugiemu, czego chciałabym uniknąć. Podobna sytuacja na zwyklych skrzyżowaniach, 2 pasy do skretu w prawo np. a tam następnie 3 pasy.
__|||||||||||||||___
R3
R2
R1
O
__
@@|L1|L2|P1/

Pozdrawiam
agusia22

Postprzez ella » czwartek 24 marca 2005, 00:22

Pojazd skrecający z pasa prawego powinien w zasadzie zająć pas środkowy ale może zająć też i prawy.
Natomiast samochód skręcający z pasa lewego zajmuje po skręcie pas lewy. Chyba, że środkowy jest wolny bo drugi samochód skorzystał z prawego pasa. Czasami wymalowane pasy wyznaczają na jaki pas mamy wjechać i wtedy nie mamy wyboru.
Może powstać troche głupia sytuacja, kiedy to jeden pojazd zajedzie drogę drugiemu, czego chciałabym uniknąć

No niestety ustawiając sie na lewym pasie musisz uwazać, żeby nie zajechać drogi temu z prawej. Wyjście jest tylko jedno. Ustawiaj się zawsze na prawym pasie do skrętu w lewo.
W praktyce jak już ustawiłam się na lewym do skrętu zawsze zajmuję po wykonaniu manewru też lewy pas. Zawsze jestem wtedy pewna, że nikomu nie zajadę drogi. Jak środkowy jest wolny to zawsze można potem na niego wjechać.
ella
Moderator

Postprzez Kasia » czwartek 24 marca 2005, 23:46

Ja uważam, że są dwie strony medalu....
Zgodnie z przepisami, po skręcie można zająć dowoly pas ruchu, ale dowolność ta jest ograniczona:
- poprzez zasadę ruchu prawostronnego,
- poprzez oznakowanie pozime,
- poprzez "logikę" ruchu na skrzyżowaniu...
Nie jest łatwo odpowiedzieć na zadane przez Ciebie pytanie, trzebaby znać "konkretne" skrzyżowanie.
Kasia

Powrót do Sytuacje na drodze