skrzyzowanie czy nie..

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: skrzyzowanie czy nie..

Postprzez superosk » sobota 16 marca 2013, 21:16

Możesz mieć wątpliwości, ponieważ jest spory odsetek instruktorów, którym się zdaje, że znają przepisy, a to forum tylko potwierdza te tezę.
superosk

Postprzez LeszkoII » niedziela 17 marca 2013, 11:13

@Rocko19, a powiesz coś o znakach D-42/D-43 w okolicy tego "skrzyżowania"? Te znaki również odwołują ograniczenie prędkości wynikające z B-33. Mógłbyś przynajmniej narysować albo napisać, w jakiej kolejności ustawiane są te znaki, bo z satelity Google wynika, że mijając stację wkraczasz w "obszar niezabudowany", co nazwałeś lasem.

EDIT: Znalazłem https://www.youtube.com/watch?v=wvwAYswiiGo#t=15 przed skrzyżowaniem stoi D-43, za skrzyżowaniem stoi B-33 a w chwili 00:40 mijamy wlot drogi podporządkowanej(z lewej strony), znajdujący się tuż za wjazdem na stację paliw czyli kolejne skrzyżowanie anulujące B-33 50km/h.

Jeszcze mała analiza zdjęcia satelitarnego. Przykuwa uwagę kolor nawierzchni drogi podporządkowanej tuż przy skrzyżowaniu. Kolor brązowy sprawia wrażenie, że nie ma tam nawierzchni bitumicznej, co sugerowałoby drogę gruntową, czyli nie potrzeba znaku A-7/B-20.
Obrazek
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez niebieski90 » niedziela 17 marca 2013, 18:41

Bez zdjęcia z google street view trudno ocenić czy to jest fragment gruntowy czy może tylko tak się to zdaje.

A co do tych instruktorów na bakier z przepisami to osobiście się z czymś takim spotkałem. Prawie oblałem egzamin przez swojego instruktora, który jakoś nigdy nie zauważył że przekraczam prędkość na pewnej drodze, którą zawsze wracaliśmy do ośrodka. Powtórzenie podniesienia prędkości było 10 metrów za skrzyżowaniem, na egzaminie również jechałem tą samą drogą i egzaminator mi to wytknął, na szczęście było to jedyne przekroczenie więc zdałem. Po moim telefonie instruktor przyznał się do niedopatrzenia. Na kursie słyszałem też, że jak ktoś pojedzie zewnętrznym pasem klasycznego ronda przy zawracaniu czy skręcie w lewo (w 3 wyjazd) to dostanie mandat, a to guzik prawda, żadne przepisy nie regulują zachowania się na rondach i nie ma też żadnych kar za jazdę w kółko pasem zewnętrznym. A była to jedna z najlepszych szkół w moim mieście.
niebieski90

Postprzez LeszkoII » niedziela 17 marca 2013, 20:50

Niepotrzebnie w ogóle wkleiłem na swoim rysunku podziałkę googlowską (20m) i zaznaczyłem odległość. Zastanawiam się, czy każda droga musi mieć więcej niż 20 metrów, że uznać ją za drogę. Każda tzn. również gruntowa. Czy może być droga gruntowa o długości 4 metry? :?

P.S.Żeby nie rozpoczynać następnego wątku - zachowam tutaj wstrzemięźliwość i przesunę swoją wypowiedź do tematu "jałowych rozmów o rondach" :mrgreen: viewtopic.php?f=3&t=32992&p=315487#p315487
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez rocko19 » poniedziałek 18 marca 2013, 11:00

http://img145.imageshack.us/img145/4411/beztytuucz.jpg

Mniej więcej. Znak D-43 stoi tak jak narysowałem i napisałem. Kręcimy w lewo i mamy zaraz znak B33(50km/h) a reszta to juz wiadomo.
rocko19

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze