Zagadki z Drogowskazu#1

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zagadki z Drogowskazu#1

Postprzez ella » wtorek 08 marca 2005, 12:42

W najnowszyn specjalnym numerze "Drogowskazu" znajdują się dwie zagadki.
Oto jedna z nich. Druga w osobnym topicu, żeby nie zrobił się mętlik :wink:

ZAGADKA:
Otóż, w jednej z aglomeracji jechała kolumna rządowa jako kolumna pojazdów uprzywilejowanych, natomiast drogą poprzeczną zblżała się do skrzyżowania karetka pogotowia ratunkowego, również jako pojazd uprzywilejowany (pacjent z zawałem serca). Dla utrudnienia dodajmy, że kierowca karetki miał po prawej stronie kolumnę rządową. Na skrzyżowaniu stał policjant kierujący ruchem. Jak należałoby tą sytuację zinterpretować i jaką decyzję powinien podjąć policjant?
ella
Moderator

Postprzez mirinda » wtorek 08 marca 2005, 15:29

Przepuścić pojazd uprzewliejowany, kolumna moze być długa a zycie jadącego karetką jest wazniejsze
mirinda

Postprzez miros » wtorek 08 marca 2005, 21:43

no tak ale ta kolumna rzadowa moze jechac akurat na wazne spotkanie dotyczace spraw bezpieczenstwa kraju (albo cos w tym stylu :) )

ciezka sprawa ale mi sie wydaje ze kolumna powinna poczekac.

mozna spojzec jeszcze tak: kolumna po prawej, wiec oni jada pierwsi bo tez sa uprzywilejowani.

ciezkoo :)
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez ella » wtorek 08 marca 2005, 22:07

Mnie też się wydaje, że karetka powinna przejechać pierwsza.
Pojedyńczy samochód z pacjentem przejedzie szybciej przez skrzyżowanie niż kolumna samochodów.
Czekanie karetki w przypadku przejazdu kolumny byłoby dłuższe niż czekanie kolumny rządowej przy przejeździe karetki.
Po drugie karetka zawsze wiezie pacjenta z zagrożeniem życia i nie może czekać, natomiast kolumna rządowa może poczekać kilka minut. Nic panom urzędnikom się nie stanie.
wazne spotkanie dotyczace spraw bezpieczenstwa kraju

Nawet gdyby to było takie spotkanie to jak przyjadą kilka minut później nic się nie stanie. Spotkanie bez nich na pewno się nie odbędzie tylko poczekają na nich.
ella
Moderator

Postprzez miros » wtorek 08 marca 2005, 22:30

no ciekawe jakie jest poprawne rozwiazanie. a moze w przepisach cos jest na ten temat?
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez Mmeva » środa 09 marca 2005, 00:41

miros napisał(a):mozna spojzec jeszcze tak: kolumna po prawej, wiec oni jada pierwsi bo tez sa uprzywilejowani.

Można; ale obstawiam jednak opcję pierwszeństwa karetki pogotowia.
Ciekawe, kiedy pojawi się odpowiedź...
Mmeva

Postprzez wiruswww » środa 09 marca 2005, 22:43

Ja też obstawiam przy karetce, ona jest ważniejsza, co urzędasy mają do roboty, zaczekają, zawsze się spóźniają więc nic się nie stanie jak spóźnią się 2 minuty więcej
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Powrót do Sytuacje na drodze