kolizja przy wyjeżdzaniu z posesji

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: kolizja przy wyjeżdzaniu z posesji

Postprzez lith » wtorek 13 listopada 2012, 00:07

@aknx777
No pod warunkiem, że była już na drodze, czyli włączała się do ruchu... ja tam dalej nie potrafię tego 'trawnika' zrozumieć. Jakoś naciągana mi się wydaje jazda obok drogi, po trawie, żeby kałużę na jezdni ominąć. Bo jeżeli ktoś by mnie skasował na moim własnym podjeździe, a nie na drodze to bym się winny nie czuł :)

Swoją drogą alternatywnym rozwiązaniem dla lusterka jest jeszcze mały kawałek płotka ustawiony prostopadle do drogi na lewo od podjazdu, dzięki czemu będziemy mogli wyjechać na tyle, żeby coś widzieć, a jednocześnie być jeszcze schowanym za 'płotem' :) Chociaż takie coś widziałem chyba póki co tylko 'przeciwko' pieszym i rowerom, żeby ich nie zgarnąć wyjeżdżając z takiej bramy gdzie widoczność jest marna.
lith

Postprzez rusel » wtorek 13 listopada 2012, 20:10

byla Policja? mandat przyjety?
rusel

Postprzez zuza12 » wtorek 13 listopada 2012, 22:52

Policja byla z na moje żadanie we troje nie wiedzieli cozrobic mandatu oczywiscie nie przyjełam.
zuza12

Postprzez rusel » wtorek 13 listopada 2012, 22:54

bedzie wyrok sadu to prosze sie nim podzielic na forum
rusel

Postprzez MEL » środa 14 listopada 2012, 19:47

i z uzasadnieniem... :spoko:
I tylko jedno może unicestwić marzenie - strach przed porażką
MEL

Postprzez sankila » czwartek 15 listopada 2012, 01:34

zuza12 napisał(a):Policja byla z na moje żadanie we troje nie wiedzieli cozrobic mandatu oczywiscie nie przyjełam.
Zrób parę fotek z miejsca zdarzenia, zwłaszcza z widokiem od strony obu pojazdów, oraz szkic sytuacyjny z góry. To będzie ważne na rozprawie, bo sąd nie będzie rozpatrywał złamania artykułów, tylko możliwość uniknięcia kolizji przez każdą ze stron - w tym przypadku tuje mogą się przydać :wink:
Nie zawadzi, jeśli przejdziesz się do administracji osiedla - powinni mieć plan geodezyjny, z oznaczonymi elementami infrastruktury - będzie dokładnie wiadomo, co oznaczaja trawniki i jaki mają zasięg.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez rusel » czwartek 15 listopada 2012, 10:10

Winnym kolizji jest kierujaca ktora napisala wątek i to nie wzbudza watpliwosci ze bedzie musiala poniesc koszty byc moze pomniejszone ze wzgledu na okolicznosci bo nie znam osobiscie innego orzecznictwa w tej sprawie, im wieksza ograniczona widocznosc tym wiekszy obowiazek upewnienia sie (np zapewnienia sobie pomocy osob trzecich) podczas wlaczania sie do ruchu czyli wyjazdu z posesji, jedynie co mozna "ugrac" w sądzie to kwota grzywny za ewentualne wykorzystywanie elementow drogi niezgodnie z jej przeznaczeniem wobec kierujacego ktory zmienil/zjechal na inny tor jazdy/pas ruchu/trawnik co bylo uzasadnione/nieuzasadnione ale z obowiazkow jakie miala autorka watku sad jej nie zwolni, bylby to precedens na skale krajową
rusel

Postprzez lith » czwartek 15 listopada 2012, 14:54

ale jak w sądzie się okaże, że do kolizji nie doszło na drodze?
lith

Postprzez rusel » czwartek 15 listopada 2012, 21:11

ewentualnie poza jezdnią ale w obrębie pasa drogowego "teren przeznaczony do umieszczenia w nim drogi, urządzen związanych z obsluga i ochroną drogi obslugą ruchu i ochrona srodowiska a takze zawierajacy rezerwe terenu pod przyszla rozbudowe drogi"

powiekszony obustronnie o 2m
rusel

Postprzez lith » czwartek 15 listopada 2012, 21:18

a jak nie było pasa drogowego? ciężko mi się bez zdjęcia wypowiedzieć, ale imo zależy czym w sumie był ten 'trawnik' i czy sąd uzna, że zuza12 powinna przewidzieć, że ktoś może tamtędy jechać. Bez zdjęć miejsca w sumie nic konkretnego nie potrafię powiedzieć, bo sytuacja może wyglądać totalnie różnie, ale jak poza jezdnią/poboczem to ja bym tam się bronił i tez nie przyjął mandatu. To tak jakbym podjechał na podporządkowanej do jezdni poprzecznej i dostał strzała od jadącego chodnikiem obok jezdni :P
lith

Postprzez rusel » czwartek 15 listopada 2012, 21:24

tylko ze ta Pani znajdowala sie na wyjezdzie/podjezdzie do posesji a jest to element drogi, trawnik, slupy energetyczne, rów, drenaż itp itp. jeszcze rozumiem sytuacje ze kierujacy uderzyl podczas omijania w nieruchomy pojazd na wyjezdzie ale bylo odwrotnie
rusel

Postprzez lith » czwartek 15 listopada 2012, 21:48

U mnie w domu np. większość podjazdu do posesji jest jeszcze terenem prywatnym... tyle, że za płotem już. A sprawdzić to w sumie na mapach tylko idzie.
lith

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze