CO w TAKIEJ SYTUACJI?:)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

CO w TAKIEJ SYTUACJI?:)

Postprzez killer999 » wtorek 13 listopada 2012, 21:07

Czy w tej sytuacji gdy jestem pojazdem nr 2 ustępuje pierwszeńśtwa pojazdowi 1 ?:) proszę o odpowiedź :)

http://w963.wrzuta.pl/obraz/powieksz/1WSLWTHkwuv
killer999

Re: CO w TAKIEJ SYTUACJI?:)

Postprzez strusiu007 » wtorek 13 listopada 2012, 21:28

tak, ponieważ pojazd 1 nadjeżdża z prawej strony.
Prawo Jazdy kat. B zdane za 1 razem: 10.11.2012 r. :)
WORD Łódź ul. Maratońska.

Polecam Auto Szkołę Pałgan w Łodzi!
:thumb2:
strusiu007

Postprzez ringus1 » wtorek 13 listopada 2012, 22:30

Najprawdopodobniej tak, ale wypadałoby zapytać, czy stoją tam jakieś znaki?
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

Prawo jazdy na kat. A, B.
ringus1

Postprzez killer999 » wtorek 13 listopada 2012, 22:48

pojazd żółty ma znak ustąp pierwszeńśtwa a drogi poprzeczne są z pierwszeństwem :)
killer999

Postprzez 9imar9 » wtorek 13 listopada 2012, 23:33

no to skąd Twoje wątpliwości? Skoro masz znak USTĄP PIERWSZEŃSTWA PRZEJAZDU to ustępujesz każdemu kto jest na drodze z pierwszeństwem a wyraźnie pojazd nr.1 na takowej byłby.
9imar9

Postprzez killer999 » środa 14 listopada 2012, 19:56

No dobrze oki dziękuje rozumiem , a co zrobić jeśli zjezdzam z drogi głownej w innąuliczkę i tam jest taka sytuacja że po skręcie w danąuliczkę jadąc z mojej strony nie ma żadnego znaku ani droga z pierwszeństwem ani ustąp pierwszeństwa , natomiast wracając z tej grogi już spowrotem gdy zawracam przy wyjeździe z niej jest znak koniec drogi z pierwszeństwem i ustąp pierwszeństwa i jak mam zachować się na tej drodze jeśli jadąc tą drogą prosto przed skrzyżowaniami nie ma żadnych znaków a gdy wracam już tą samą drogą to stoi znak przy wjeździe na drogę głownąustąp pierwszeńśtwa i koniec drogi z pierwszeńśtwem?:) na dole daje link do rozrysowanej sytuacji:) bo nie wiem jak stosować sie do danego skrzyżowania jako rónorzędne czy jako mam pierwszeńśtwo ja?:)

I co w tej sytuacji ustępuje pojazdom które mam z prawej strony czy mam pierwszeństwo?:)
http://w388.wrzuta.pl/obraz/powieksz/4niZ6lNChPX
killer999

Postprzez ringus1 » środa 14 listopada 2012, 20:52

Może to jest wewnętrzna/osiedlowa i nie wymaga oznakowania. Ewentualnie złe oznakowanie. Popatrz, czy tam z boku nie ma A-7.

PS. Sknociłeś/aś chyba najdłuższe zdanie świata. Nic z niego nie rozumiem. Jedynie obrazek uratował sytuację.
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

Prawo jazdy na kat. A, B.
ringus1

Postprzez killer999 » środa 14 listopada 2012, 21:45

tak jest to chyba osiedlowa ulica ale tam z boku nie ma znaku A7 , wiec mam się zachowywać tam jak na skrzyżowaniu równorzędnym tak?:)
killer999

Postprzez 9imar9 » środa 14 listopada 2012, 22:14

nie to nie jest możliwe bo jadąc z przeciwnej strony masz pierwszeństwo co wynika z przedstawionego przez Ciebie oznakowania. Nie moze być pol równorzędne a pół z pierwszeństwem. Wydaje mi się że Twój rysunek jest niekompletny. Podaj ulice i miasto gdzie to jest:)
9imar9

Postprzez killer999 » środa 14 listopada 2012, 23:11

jest to Zamość a ulica Zamoyskiego bodajże , to jest niedaleko gimnazjum 3 czy 4 nie pamietam :) tam są też inne znaki nie pamietam już jakie :) ale nic o pierwszeńśtwie tam nie ma tylko tak jak na rysunku czyli mam jechać tak jak bym był na drodze zp ierwszeństwem tak?:) czy co mam zrobić?:)

to byłą bodajże ta uliczka
http://w786.wrzuta.pl/obraz/powieksz/7Y4EdfqXomZ
killer999

Postprzez 9imar9 » czwartek 15 listopada 2012, 17:11

w takim razie skrecajac w lewo po swojej prawej stronie masz parking a wyjezdzajac z parkingu oni wlaczaja sie do ruchu czyli ustepuja kazdemu wiec ty masz pierwszenstwo nad nimi dlatego tam nie sa potrzebne zadne znaki.

Ja tak uwazam bo to tak jakbys wyjezdzal np ze swojej posesji.
Jesli sie myle prosze mnie poprawic a sytuacja na obrazku wygladalaby tak:
Obrazek
stad znak koniec pierwszenstwa przejazdu.
czyli jadac w lewo jak pokazuje strzalka masz ciagle pierwszenstwo :)

Ale owej teorii nie jestem pewien. Jesli sie myle w takim razie brakuje znaku A7 ale i tak masz pierwszenstwo caly czas.
9imar9

Powrót do Sytuacje na drodze