niedomowienie na skrzyzowaniu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

niedomowienie na skrzyzowaniu

Postprzez 9imar9 » piątek 09 listopada 2012, 15:12

Witam mam z pozoru durne pytanie ale ze wole byc wszystkigo na 100% pewny dlatego pytam
sytuacja o taka:
Obrazek
skad mam wiedziec ze jade droga glowna z gory ulica Dąbrówki skoro nie ma znaku droga z pierwszenstwem?
I skad mam wiedziec jadac ulica mieszka I ze jade na podporzadkowanej?
9imar9

Re: niedomowienie na skrzyzowaniu

Postprzez BOReK » piątek 09 listopada 2012, 15:25

Jeżeli faktycznie nie ma znaków, to zgłoś to zarządcy drogi. Może były i ktoś zajumał.
BOReK

Postprzez 9imar9 » piątek 09 listopada 2012, 15:30

nie sadze bo podobno jest tak zawsze ale czy moze to ma zwiazek z tym ze przed jest ta tabliczka
Obrazek jadac z lewej strony (droga glowna) jade w dol (tak jak na obrazku droga glowna) i dopiero pozniej napotykam wyzej ukazane skrzyzowanie.
Czy w takim wypadku jezeli nie ma odwolania lub znaku ustap pierwszenstwa przejazdu na drodze ktorej raz stal znak droga z pierwszenstwem wtedy caly czas jest to droga glowna? nie musza byc powtarzane znaki Droga z pierwszenstwem?
9imar9

Postprzez mesta » piątek 09 listopada 2012, 16:03

Jezeli faktycznie droga jest tak oznakowana to cos jest nie tak :shock: teoretycznie mozna by sie pokusic o stwierdzenie, ze jak dojeżdżasz do skrzyzowania to widzisz znaki od tylu wiec wtedy jestes w stanie sie zorientować na jakiej jesteś drodze :wink:
Kat. B,
1 egzamin, 11.09.2012:
Teoria + Plac + Miasto - 52 min walki zakonczone niepowodzeniem :(

2 egzamin 01.10.2012
Plac + Miasto+ 53 min walki zakonczone sukcesem :D
mesta

Postprzez lith » piątek 09 listopada 2012, 20:01

@9imar9
To weź może narysuj jak to rzeczywiście wygląda ze wszystkimi znakami, bo nie chce mi się wierzyć, że jest aż tak skopane oznakowanie.
lith

Postprzez 9imar9 » piątek 09 listopada 2012, 21:30

proszę bardzo sytuacja wygląda następująco:
Obrazek
na dole po lewo ul. Mieszka I a po drugiej stronie na dole po prawo ul. Modrzejowa.

to jest zwylka droga bez wydzielonych pasów ani innych znaków poziomych, w okolicy domów jednorodzinnych.
9imar9

Postprzez BOReK » sobota 10 listopada 2012, 08:38

To zgłoś do zarządcy drogi, bo jest skopane. Znaczy skrzyżowanie na górze jest ok, ale na dole jest zrąbane, nie potrafię sobie nawet wyobrazić wersji z drogą gruntową. :D
BOReK

Postprzez 9imar9 » sobota 10 listopada 2012, 12:19

zgłaszać to ja nie będę bo do tego miasta to ja mam sporo km, zdaje tam prawko a nie mam za bardzo czasu żeby latać za zarządca;)

a znak prawdopodobnie kiedyś był bo widziałem na jakimś starym filmiku ale teraz widać ktoś uznał że jest niepotrzebny i go dłuższy czas nie ma.

znak pierwszenstwo przejazdu obowiązuje tylko na najbliższym skrzyżowaniu tak?
i jeszcze jedno pytanie które mi się przypomniało też można powiedzieć że durne :D jeśli zatrzymałem się na lini zatrzymania przed przejściem dla pieszych mając czerwone światło i zapali mi się s2 zielona strzałka, muszę zatrzymywać się drugi raz przed sygnalizatorem?
9imar9

Postprzez lith » niedziela 11 listopada 2012, 16:53

Nie, D-1 nie obowiązuje tlyko na najbliższym skrzyżowaniu i nie musi być zawsze powtarzany. Skrzyżowanie jest skopane, bo brakuje A-7 na drugiej podporządkowanej.
lith

Postprzez 9imar9 » niedziela 11 listopada 2012, 17:23

a no ok bo wlasnie mnie to nurtowalo czyli jak jade mam znak 'droga z pierwszenstwem' mijam pierwsze skrzyzowanie to jestem pewny ze jestem na drodze z pierwszenstwem dopoki nie wystapi "koniec drogi z pierwszenstwem" bądz "ustap pierwszenstwa" wttedy to jest albo rownolegle albo podporzadkowana dobrze rozumuje:D ? dzieki pany tylko teraz mi odpowiedzcie na ww. pytanie :)
9imar9

Postprzez lith » niedziela 11 listopada 2012, 23:35

Poza terenem zabudowanym D-1 nie musi w ogóle występować. A w terenie zabudowanym z tego co pamiętam jak jest mniej niż 50m między skrzyżowaniami to nie trzeba powtarzać, jak więcej to powtarzać znakami o zmniejszonych wymiarach... ale często ich nie ma (mam wrażenie, że to dość nowa zasada, bo takie małe znaki to raczej same nówki tylko widziałem) Więc jak już jesteś na drodze z pierwszeństwem to na niej jesteś i nie będzie żadnego równorzędnego-niespodzianki. No chyba, że będzie skopane oznakowanie właśnie ;p
lith

Powrót do Sytuacje na drodze