Kto miał racje...

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kto miał racje...

Postprzez Banana » środa 07 listopada 2012, 10:41

Siema,sytuacja jak na rysunku. Wjeżdżam z głównej ulicy na mostek (pierwszeństwo mam ja),po czym widzę Elke,która zaczęła wjeżdżać od drugiej strony...więc czekam,aż mi ustąpi (dodam, iż byłam już dobrze za połową). Po chwili zamiast się cofnąć zaczyna pchać się bokiem.Proszę oświećcie mnie kto miał pierwszeństwo w te sytuacji,bo instruktor Elki upierał się, że to ja powinnam się cofnąć.
Pozdrawiam.
Załączniki
Ob.png
Ob.png (39.62 KiB) Przeglądane 1697 razy
Banana

Re: Kto miał racje...

Postprzez MEL » środa 07 listopada 2012, 10:59

Podałbym do sądu zarządce drogi bo to jego wina.
I tylko jedno może unicestwić marzenie - strach przed porażką
MEL

Postprzez LeszkoII » środa 07 listopada 2012, 12:07

Zrób zdjęcia sytuacji jak możesz. To byłby ciekawy widok.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez BOReK » środa 07 listopada 2012, 12:46

Rysunek jest nieprawidłowy. Nie to, że fizycznie nie da się tych znaków ustawić w ten sposób, bo się da, tylko ten znak widziany przez L-kę jest lustrzanym odbiciem D-5, nie ma takiego znaku.

Pytanie zatem - czy faktycznie po obu stronach stoją właściwe D-5, tylko tutaj zrobiono kopiuj-wklej, czy jednak L-ka miała u siebie B-31? Jeśli z obu stron stoi prawidłowe D-5, to należy zgłosić rzecz do zarządcy drogi. Jeżeli z drugiej strony stoi "lustrzane" D-5 to też trzeba zgłosić, bo brakuje prawidłowego (i ważnego) znaku B-31, a zamiast niego stoi jakiś złom. Jeżeli jednak stoi tam B-31 to L-ka przepuszcza a instruktor jest trep. ;)
BOReK

Postprzez axel234 » środa 07 listopada 2012, 13:54

Jeśli po obu stronach stoi D-5 to brawo dla bystrzaka, który je tak ustawił.
Jeśli instruktor upierał się, że powinnaś ich przepuścić to niestety podejrzewam, że niestety po obu stronach jest D-5. Niezła akcja jednym słowem.
axel234

Postprzez aknx777 » środa 07 listopada 2012, 14:00

Pomijam juz fakt ze ze znakami jest cos po****ne. Jezeli bylas puz w polowie czy nawet nie a L-ka dopiero miala wjechac na mostek, to niegra roli, powinna sie zatrzymac i Cie przepuscic. W momencie Twego wjazdu jegj jeszcze nie bylo wiec kto pierwszy przychodzi do stolu ten pierwszy je.

:wink:
aknx777

Powrót do Sytuacje na drodze