Skręt w lewo z pasu/warunkowa strzałka

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skręt w lewo z pasu/warunkowa strzałka

Postprzez Damdamwaw » niedziela 04 listopada 2012, 14:11

Cześć, mam takie pytanie bo każdy kogo pytam ma odmienne zdanie na ten temat.
Chodzi o skręt w lewo z pasu o tym kierunku przy sygnalizatorze S1 (zwykłe zielone światło) oraz druga opcja z strzałką warunkowego skrętu

Sytuacja wygląda tak (skrzyżowanie Kondratowicza na odlewniczej)

https://www.dropbox.com/s/rudlslzy6v28vn6/picasco.jpg - Tutaj obrazek sytuacji ( ja jestem fioletowym)

Skręcamy w lewo, czy ustawiamy się od razu na skrzyżowaniu za tymi samochodami, czy jak wjadą trzy czekamy przed światłami (jak zgaśnie nam zielone to możemy, zablokować skrzyzowanie) ?
I jak sytuacja wygląda jak jest strzałka warunkowego skrętu ? Zawsze ustawiamy się na skrzyżowaniu, czy jak jest dużo samochód nie koniecznie blokujących nam wjazd na skrzyżowanie ( w sensie, że mozemy spokojnie wjechać na skrzyżowanie) jednak obawa przed zostaniem na nim, jak zapali się czerwone.
Damdamwaw

Re: Skręt w lewo z pasu/warunkowa strzałka

Postprzez Cyberix » niedziela 04 listopada 2012, 22:48

Niezależnie od świateł s1 czy s3 to się ustawiasz tak, żeby po zmianie sekwencji nie zostać na środku skrzyżowania i nie zablokować ruchu poprzecznego. W zależności o konstrukcji skrzyżowania, czasem to będzie 1 auto a czasem 2 lub nawet 3.
Cyberix

Powrót do Sytuacje na drodze