Droga gruntowa a znaki zakazu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Droga gruntowa a znaki zakazu

Postprzez mat5 » czwartek 01 listopada 2012, 10:17

Witam! Czy jadąc drogą utwardzaną, gdy mamy znak "Ograniczenie prędkości" to czy skrzyżowanie tej drogi z drogą gruntową odwołuje ten znak? Czy skrzyżowania ze znakami A-6d i A-6e też ten zakaz odwołują?
mat5

Re: Droga gruntowa a znaki zakazu

Postprzez LeszkoII » czwartek 01 listopada 2012, 11:25

Opisane przez Ciebie "skrzyżowanie" nie jest skrzyżowaniem według definicji z Kodeksu Drogowego a więc nie odwołuje znaku B-33. Natomiast znak A-6 mówi o "skrzyżowaniu z drogą podporządkowaną". Celowo napisałem to jednym ciągiem. Droga gruntowa jest podporządkowana w tym sensie, że nie jest drogą publiczną - zatem zawsze będzie podporządkowana w stosunku do drogi publicznej. Jeśli pojawia się tam znak A-6, to nic złego. pełni on bowiem funkcję ostrzegającą.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez BOReK » czwartek 01 listopada 2012, 11:29

Znaki A-6 mówią o skrzyżowaniu i jest to skrzyżowanie, a skrzyżowanie odwołuje ograniczenie prędkości (przywracając domyślne dla danej drogi). Nie stawia się ich przed czymś, co skrzyżowaniem nie jest.
BOReK

Postprzez mat5 » czwartek 01 listopada 2012, 11:34

Dzięki za odpowiedź :D Chodzi mi jednak o sytuację ze znakami A-6d i A-6e gdy jadąc na skrzyżowaniu i widząc te znaki nie można skręcić w te skrzyżowania, bo spotkałem się z sytuacją że za takim skrzyżowaniem było odwołanie zakazu ograniczenia prędkości stąd to moja wątpliwość które skrzyżowania odwołują znaki zakazu.
mat5

Postprzez BOReK » czwartek 01 listopada 2012, 14:23

Każde skrzyżowanie odwołuje ograniczenie prędkości i parę innych, ale nie wszystkie znaki zakazu. Znaki A-6 ostrzegają o skrzyżowaniu, więc należy się spodziewać, że to przecięcie dróg dalej to skrzyżowanie. Zakładamy oczywiście, że znaki ustawiane są prawidłowo a nie od czapki.
BOReK

Postprzez mat5 » czwartek 01 listopada 2012, 18:00

Dzięki za odpowiedź :D
mat5

Powrót do Sytuacje na drodze