J. Poniatowskiego ze Słoneczną - TARNÓW

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

J. Poniatowskiego ze Słoneczną - TARNÓW

Postprzez nesT94 » poniedziałek 29 października 2012, 00:26

Witam, otóż mam problem z pewnym wyjazdem z drogi podporządkowanej na drogę główną dwujezdniową w lewą stronę. OSK w moim mieście, uczył mnie wyjazdu z niego w następujący sposób:
Obrazek

SPOSÓB OSK, 1.

-Aby dojechać do miejsca (1.)

-Tam czekać aż na drodze dwujezdniowej będzie z lewej i prawej strony wolne.
(co mnie dziwiło na początku bo jest to na prawdę trudne.)

-Dopiero wyjeżdżam na pas ruchu (3.)

Lecz zostałem obśmiany, że powinno się zatrzymać w miejscu

SPOSÓB ZNAJOMYCH Z INNYCH OSK.

-Dojechać do miejsca (1.) i poczekać aż będę miał lewą stronę wolną.

- Następnie podjechać w miejsce (2.) i poczekać na wolne z prawej strony.

- Jeżeli jest wolne wjechać na pas ruchu (3.)

Szczerze widziałem masę egzaminów, które jechały tak jak napisałem za pierwszym razem. Ale pomimo tego mam wątpliwości.
nesT94

Re: J. Poniatowskiego ze Słoneczną - TARNÓW

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 29 października 2012, 16:19

Wariant 2. Przełączka jest szeroka, więc wjechanie na nią nikomu nie utrudni ruchu na drodze z pierwszeństwem. Tam się mieści 6 samochodów: dwa zawracające, później dwa albo jeden skręcający z podporządkowanej, dwa mijające się prawymi bokami pojazdy chcące skręcić z drogi z pierwszeństwem w lewo. Jeśli przełączka będzie nieco krótsza to zajmujesz miejsce tuż przy wyspie - czyli to miejsce dla zawracających.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez maryann » poniedziałek 29 października 2012, 16:25

To w zasadzie nie Poniatowskiego, co Goldhammera http://www.zumi.pl/,20.990328500000004: ... mapie.html i tutaj ja bym radził, a nawet zalecał sposób 2. Z tym, że trzeba uważać na przeciwległy wylot Goldhammera tak, by nie ustawić się na wprost niego, tylko bliżej pasa między jezdniami w kierunku jazdy(lewym bokiem, przy lewej stronie przecinki).
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez lith » wtorek 30 października 2012, 01:05

Jak nikomu nie zablokujesz to możesz podjechać w miejsce 2. Ale- przynajmniej na egzaminie musi być dość duża przełączka. Najważniejsze, żeby nie zblokować chcących z głównej skręcić w lewo i z naprzeciwka pojechać prosto. Sposób osk w dużym ruchu trudniejszy do zrealizowania, ale pod egzamin trochę bezpieczniejszy, bo po prostu unikasz sytuacji, gdzie decydować będzie subiektywna ocena egzaminatora.
lith

Powrót do Sytuacje na drodze