Radiowóz na zakazie zatrzymywania

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Radiowóz na zakazie zatrzymywania

Postprzez mesta » poniedziałek 22 października 2012, 18:21

RossoneriDevil napisał(a):Po piwo wpadli i zaraz zmykają....ale po drodze wlepią komuś mandat za złe parkowanie ;)

hehe kazda praca ma swoje wady i zalety... nawet tak mi sie przypomnialo sytuacja z dzisiaj- jechalam za radiowozem prawym pasem, radiowoz zmienial pas na lewy bez kierunkowskazu i po lini ciaglej ( zaznaczam ze nie mial wlaczonych sygnalaow swietlnych ani dzwiekowych) i co mu kto zrobi.... :twisted: a jak ja bym tak zrobila to mandacik i punkciki - zycie :wink:
Kat. B,
1 egzamin, 11.09.2012:
Teoria + Plac + Miasto - 52 min walki zakonczone niepowodzeniem :(

2 egzamin 01.10.2012
Plac + Miasto+ 53 min walki zakonczone sukcesem :D
mesta

Postprzez RossoneriDevil » poniedziałek 22 października 2012, 18:36

Jakbyś miała Kamerkę to mogłabyś udowodnić.....Oni sami przecież nagrywają wykroczenia...
Ja wiem że są równi i równiejsi i nic się na to nie poradzi...taka smutna prawda..... :(
RossoneriDevil

Postprzez eurotuned » poniedziałek 22 października 2012, 19:16

Ciekawa sytuacja. Tylko czy ten znak w ogóle jest prawomocny? Od kiedy uklada się znaki z kostki brukowej? Wg mnie to tylko taki znak na słowo honoru, i mandatu za stanie na nim dostać by nie mógł nikt.
Ale jeśli staliby na prawomocnym zakazie postoju to oczywiście, że stoją niepoprawnie. Nie mają wlączonych kogutów ani sygnałów. Z tym, że jak oboje polecieli do sklepu to trudno, żeby zostawiać auto na kogucie bez opieki. Jeśli chociaż byli na interwencji to ok, ale bardzo często zdarza się, że jadą po herbatę a stają gdzie chcą.
Kat. B, 1 podejście, 10.12.2009:
Plac +
Miasto +

Kat. C, 1 podejście 24.09.2012
Plac +
Miasto -

2 podejście 10.10.2012
Plac +
Miasto +
eurotuned

Postprzez mesta » poniedziałek 22 października 2012, 19:36

RossoneriDevil napisał(a):Jakbyś miała Kamerkę to mogłabyś udowodnić...

pewnie i tak - ale co mi to da...donosic na policje.. potem mnie beda mieli na oku hahahah dla mnie dopoki ktos nie stwarza zagrozenia i nie utrudnia zycia innym to niech se jezdzi jak chce - nawet niezgodnie z przepisami, ja tam sie trzymam na tyle daleko i jade na tyle wolno( :oops: ), ze mi ich kierunkowskaz do szczescia nie byl akurat w tym przypadku potrzebny, a to ze se przejechali po ciaglej to ich sprawa mi tym krzywdy nie zrobili - tylko tym co je maluja :P. Jednak taka kamerka to swietna sprawa, trzeba nad tym pomyslec bo niejedna kolizje bedzie mozna latwo wyjasnic :D chociaz mam nadzieje ,ze nie nigdy nie bede musiala :D
Kat. B,
1 egzamin, 11.09.2012:
Teoria + Plac + Miasto - 52 min walki zakonczone niepowodzeniem :(

2 egzamin 01.10.2012
Plac + Miasto+ 53 min walki zakonczone sukcesem :D
mesta

Postprzez malina79 » poniedziałek 22 października 2012, 20:23

Zadziwiło mnie kilka postów w stylu "czepiasz się". Jak mi się spieszy i przejadę na czerwonym świetle, albo nie zatrzymam się o 3 nad ranem przy znaku STOP w szczerym polu - to takie tłumaczenie policji nie interesuje. Walą mandat i do widzenia. Nie rozumiem więc skąd to lekceważenie przepisów w stosunku do powyżej przedstawionej sytuacji????

A wracając do meritum - chodzi mi dokładnie o to, czy radiowóz tak zaparkowany powinien mieć włączone niebieskie sygnały, czy może jednak ten znak to po prostu MALUNEK na drodze i nikogo faktycznie nie dotyczy? Niestety w tej materii uzyskałem tylko jedną odpowiedź mówiącą że to malunek. Może ktoś jeszcze merytorycznie się wypowie ?
malina79

Postprzez lith » poniedziałek 22 października 2012, 20:31

Malunek, tu zasady ustala właściciel terenu. Jak będzie chciał to może od kogoś wyciągnąć konsekwencje, a jak nie będzie chciał to nie. Więc jak zaparkujesz tam to jeżeli to nie 'strefa ruchu' (ale jeżeli byłaby to strefa ruchu to oznakowanie byłoby 'oficjalne', a nei malunki na polbruku) to mandatu pewnie nie dostaniesz, ale może się okazać, że autko zostało przeholowane w inne miejsce i został wystawiony za to dość spory rachunek.
lith

Postprzez BOReK » poniedziałek 22 października 2012, 21:07

Pewnie, że właściciel terenu może ustalić swoje zasady (nawet zupełnie z sufitu), ale powinien o tym poinformować na wjeździe. Policja tu interweniować nie może w ramach ruchu drogowego jeśli to nie jest droga publiczna, mandatu nie wystawią. Jak właściciel ich wezwie bo ktoś krzywo parkuje, to jedyna chyba droga jaka zostaje to sprawa cywilna. Służby pojazdu nie przeholują z automatu, a jak zrobi to właściciel z własnej inicjatywy, to będzie miał duże problemy.

No chyba że postawi na wjeździe tablicę z regulaminem korzystania z parkingu - a tam z notką, że jak ktoś będzie blokował uliczkę parkingową to zostanie odholowany. Wtedy podejrzewam, że sąd przyzna rację takiemu właścicielowi (i kierowca zapłaci rachunek + postępowanie), ale dopiero wtedy. ;)
BOReK

Postprzez lith » poniedziałek 22 października 2012, 21:16

Myślę, że dla takiego marketu to żaden problem ustalić jakiś regulamin korzystania z parkingu. Tak samo jak ustala się wysokość opłaty za parkowanie czy zgubienie biletu to myślę, że może być ustalona opłata za przeholowanie, czy po prostu zaparkowanie na 'malunku'. I nie sądzę, żeby musiało być to napisane na tabliczce na wjeździe.

edit:
o, coś w tym stylu
http://www.pasazgrodzki.pl/dokumenty/regulamin.pdf
lith

Postprzez BOReK » poniedziałek 22 października 2012, 22:32

To jak kierowca ma się zapoznać z regulaminem? Zaparkować przed wjazdem, iść do ciecia i poprosić o karteczkę?
BOReK

Postprzez lith » poniedziałek 22 października 2012, 22:37

Jak ktoś jest przewrażliwiony, albo planuje stawać tam gdzie nie powinien to jest jedna z opcji :) Może też pewnie wcześniej maila napisać/zadzwonić.
lith

Postprzez kujawiaczkaa » poniedziałek 22 października 2012, 22:41

maryann napisał(a):Dopuszcza się na postoju wyłączenie sygnału dźwiękowego.

a to na podstawie czego?
kujawiaczkaa

Postprzez lith » poniedziałek 22 października 2012, 22:45

"Prawo o ruchu drogowym Art. 53
[...]
2.Kierujący pojazdem uprzywilejowanym może, pod warunkiem zachowania szczególnej ostrożności, nie stosować się do przepisów o ruchu pojazdów, zatrzymaniu i postoju oraz do znaków i sygnałów drogowych tylko w razie, gdy:[...]
2) pojazd wysyła jednocześnie sygnały świetlny i dźwiękowy; po zatrzymaniu pojazdu nie wymaga się używania sygnału dźwiękowego;"
lith

Postprzez BOReK » wtorek 23 października 2012, 07:32

No, to tyle dobrego. Może akumulator słaby w tym radiowozie i nie chcieli go zostawić bez silnika na miganiu. :P
BOReK

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze