Odwołanie ograniczenia prędkości - wlot tylko z lewej strony

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Odwołanie ograniczenia prędkości - wlot tylko z lewej strony

Postprzez adamino » piątek 19 października 2012, 21:57

Witam wszystkich :D
Chciałbym spytać się o jedną kwestię, która już przewijała się przez forum, jednak niedługo mój pierwszy egzamin na kat. B i chciałbym mieć pewność. Otóż wg mojej pani instruktorki, ograniczenie prędkości nie jest odwoływane przez skrzyżowanie z wlotem tylko po lewej stronie (i nie chodzi tu bynajmniej o sytuację na drodze dwujezdniowej - wiem z PoRD jak to wtedy wygląda).
Zobrazowałem to na rysunku
Obrazek
Skrzyżowanie znajduje się poza obszarem zabudowanym. Wg instruktorki, ograniczenie do 60 obowiązuje pojazd A za skrzyżowaniem (wlot tylko z lewej strony), aż do jakiegoś odwołania, natomiast pojazd B może jechać 90 :roll:
Ja uważam (chociaż żaden ze mnie znawca, w końcu jeszcze nie jestem kierowcą), że za skrzyżowaniem oba pojazdy mogą poruszać się z prędkością 90 km/h :) Kto ma rację? :D
adamino

Re: Odwołanie ograniczenia prędkości - wlot tylko z lewej st

Postprzez BOReK » piątek 19 października 2012, 22:10

Oczywiście, że w tej sytuacji masz rację. Jakim cudem dwa takie same samochody (powiedzmy, że osobówki) miałyby mieć różne ograniczenie prędkości w jednym miejscu? Nawet pojazd uprzywilejowany jest obłożony limitem, który po prostu wolno mu łamać.

Skrzyżowanie to skrzyżowanie, odwołuje ograniczenie prędkości właśnie po to, żeby ten B nie musiał się domyślać czy coś tam wcześniej stało czy nie.
BOReK

Postprzez sankila » piątek 19 października 2012, 23:48

adamino napisał(a):Wg instruktorki, ograniczenie do 60 obowiązuje pojazd A za skrzyżowaniem (wlot tylko z lewej strony), aż do jakiegoś odwołania, natomiast pojazd B może jechać 90
Pojazd A może zrobić pętlę przez lewy wlot i zrobi "samoodwołanie" ograniczenia :lol:

Zmień instruktorkę, bo zacznie Cię uczyć rozróżniania znaków dla wjechanego z prawej, z lewej, z głównej, z podporządkowanej, czy włączającego się do ruchu.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez profesor74 » sobota 20 października 2012, 17:48

adamino napisał(a):Wg instruktorki, ograniczenie do 60 obowiązuje pojazd A za skrzyżowaniem (wlot tylko z lewej strony), aż do jakiegoś odwołania, natomiast pojazd B może jechać 90 :roll:

Kurcze tyle lat za kółkiem a tego nie wiedziałem :shock: :wow: :lol: :lol: :lol:

Zastosuj się do rady kolegi powyżej i zmień instruktora jak chcesz mieć szanse zdać egzamin.
A -1991 ( za 1 x )
B -1992 ( za 1 x )
C -2011 ( za 1 x )
D -2010 ( za 1 x )
E -2012 ( za 1 x )
profesor74

Postprzez lechB » sobota 20 października 2012, 18:43

A może nie jest to skrzyżowanie dróg.
Jeśli jest to miejsce poza obszarem zabudowanym to jak kierujący ma się dowiedzieć że zbliża się do skrzyżowania.
lechB

Postprzez BOReK » sobota 20 października 2012, 19:25

Cytowana instruktorka wyraźnie wspomina o skrzyżowaniu.
BOReK

Postprzez rusel » sobota 20 października 2012, 19:44

gdyby ten wlot nie mial polaczenia z prawą jezdnią na drodze dwujezdniowej wtedy zakaz nie funkcjonuje, a tak chocby pojazd na prawym pasie mial linię podwojna ciagla to i tak jest na skrzyzowaniu, Pani instruktor zapewne reprezentuje tą "nowoczesną" generację instruktorów czyli alternatywa dla wykladania towaru w tesco, warunki podobne ale za to jaki lansik
rusel

Postprzez axel234 » sobota 20 października 2012, 23:02

Jeśli jest to skrzyżowanie to pani instruktorka niestety nie ma racji.
axel234

Powrót do Sytuacje na drodze