Sytuacja 1. Na obrazku poglądowym znak (1) "zakaz ruchu w obu kierunkach - nie dotyczy posiadaczy zezwolenia z miasta". Droga, na której znajduje się ten znak to droga z kostki brukowej (kostka podobna do tej jak ja to mówię "hilterowskiej"). Czy samochód zaparkowany na chodniku (zielony prostokąt obok cyfry 1) musi być zaparkowany 10 metrów od skrzyżowania? Według definicji:
" "skrzyżowanie" - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową lub stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze".
Ta droga z kostki prowadzi do cmentarza oraz do parkingu szkolnego dla nauczycieli, mam więc traktować tą drogę jako "dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze"?
Czy w takim razie parkowanie na chodniku w odległości mniejszej niż 10 metrów od skrzyżowania (z zachowaniem 1,5 metrowego odstępu) będzie prawidłowe?
Sytuacja 2. Na obrazku poglądowym znak (2) "zakaz ruchu w obu kierunkach - nie dotyczy mieszkańców". Samochody (2 zielone prostokąty) zaparkowane są po prawej stronie w odległości mniejszej niż 10 metrów od skrzyżowania. Czy to jest skrzyżowanie? Droga prowadzi do parkingu przy blokach, jedyny znak to zakaz ruchu. Czy zatem te samochody stoją prawidłowo czy nie?
Dodatkowo, do tej sytuacji (nazwę ją sytuacją 3) mam pytanie. Czy tabliczka pod znakiem "nie dotyczy mieszkańców" jest zgodna z kodeksem ruchu drogowego? Widziałem w kodeksie tabliczke "nie dotyczy mieszkańców ul. blablabla", jednak tutaj nie ma wymienionej konkretnej ulicy (czyżby znak nie obowiązywał? A może nie obowiązuje błędna tabliczka, czyli zakaz ruchu w obu kierunkach dla wszystkich?) Czy w związku z tym można wjechać na tą ulicę, w celu zaparkowania na parkingu?