Rondo dwupasmowe bez strzałek - skręt w lewo z prawego pasa?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo dwupasmowe bez strzałek - skręt w lewo z prawego p

Postprzez LeszkoII » wtorek 16 października 2012, 21:44

Nie wiem o co ty walczysz Dylek. Piszesz tak, jakby skrzyżowanie okrężne niczym nie różniło się od normalnego skrzyżowania. Różni się! Gdyby się nie różniło, to po co te zapisy o skrzyżowaniu okrężnym i możliwością wyprzedzania na nich, po co zapis o pierwszeństwie tramwaju?
Ale rozumiem, że w ustawie mamy to, co mamy a nie zastanawiamy się dlaczego mamy.
Skrzyżowanie okrężne niewątpliwie jest - jak sama nazwa wskazuje - skrzyżowaniem.

Gdybyśmy przyjęli, że samo rondo jest jezdnią jednokierunkową(a niewątpliwie jest o czym pisałem wcześniej odnośnie treści znaku C-12) to opuszczenie go byłoby możliwe tylko z zewnętrznego pasa(prawego pasa jezdni) o ile znaki poziome nie stanowią inaczej.

Dylek, nie twierdzę że twoja interpretacja jest wyssana z palca. Rozumiem, jak do niej podchodzisz. Sugerujesz się skrzyżowaniem dróg z szerszego kontekstu pomijając zasady ruchu drogowego na jezdni jednokierunkowej. Nie przypadkowo skrzyżowanie dróg na "rondzie" nazywa się wlotami skoro na "normalnym skrzyżowaniu" nie stosuje się pojęcia wlot.

Najlepiej jakby problem zbadał Sąd Najwyższy i zawyrokował jednoznacznie lub wskazał ewentualnie wytyczne do poprawki ustawy.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez dylek » wtorek 16 października 2012, 22:43

LeszkoII napisał(a):Nie wiem o co ty walczysz Dylek. Piszesz tak, jakby skrzyżowanie okrężne niczym nie różniło się od normalnego skrzyżowania. Różni się! Gdyby się nie różniło, to po co te zapisy o skrzyżowaniu okrężnym i możliwością wyprzedzania na nich, po co zapis o pierwszeństwie tramwaju?
Zapis na który się powołujesz brzmi tak :
7.Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:
1) przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia;
2) na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi;
3) na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.
8.Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscach, o których mowa w ust. 7 pkt 1 i 2, na jezdni:
1) jednokierunkowej;
Wyjątki są 2 - rondo i światła. Na tej podstawie stwierdzam, że skrzyzowanie rózni się od ronda i rózni się od skrzyżowania ze światłami...ba - to samo skrzyzowanie - jak postawię na jego środku policjanta zacznie być diametralnie innym skrzyzowaniem niż jak policmajstra nie było. Takie jest twoje przesłanie odnośnie róznic między skrzyzowaniami ? Co ono niby ma wnieść do naszego sporu ? Wiem, że jak mam policjanta to może mi on co innego zarządzić niż światła,znaki czy zasady...Wiem również, że światła co innego niż znaki czy zasady...Wiem, że znaki określające pierwszeństwo mogą zmieniać mi zasadę... Czy znak C-12 do nich nalezy ? Okresla on pierwszeństwo czy nie ? Na jakiej niby podstawie widząc C-12 mam zachowac się inaczej niż na pozostałych ?
No i po co zapis w pkt 7.3 o rondzie skoro pkt 8.1 wyczerpuje twoją definicję ronda ?
LeszkoII napisał(a):Nie przypadkowo skrzyżowanie dróg na "rondzie" nazywa się wlotami skoro na "normalnym skrzyżowaniu" nie stosuje się pojęcia wlot.
Zagalopowałeś się :D
masz z rozporzadzenia o znakach :
4.Znaki:
1) A-6d "wlot drogi jednokierunkowej z prawej strony",
2) A-6e "wlot drogi jednokierunkowej z lewej strony"
ostrzegają o skrzyżowaniu z jednokierunkową drogą podporządkowaną, której wlot występuje po stronie wskazanej na znaku.
Stosuje się pojęcie wlot na skrzyzowaniach innych niż rondo jak widzisz...więc tym argumentem tyż serca mi nie podbiłeś ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez maryann » środa 17 października 2012, 08:47

Dwie kwestie bez odpowiedzi:
maryann napisał(a):
maryann napisał(a):wjechać można na rondo z dowolnego pasa

kujawiaczkaa napisał(a): się nie zgodzę,
Tak? Lewy czy prawy jest wyłączony z ruchu?

maryann napisał(a):
dylek napisał(a):narzuca mi tor jazdy a nie kierunek jazdy..
A te rewelacje skąd? Póki co, to jednak w ustwie pada słowo kierunek.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez dylek » środa 17 października 2012, 16:48

Moja kwestia odpowiedziana...
Pisałem ci już , że ów kierunek w ustawie jest do określenia "na skrzyzowaniu", a nie "przez skrzyzowanie"
Więc powtórzę po raz kolejny....nie wiń ustawodawcy, za to, że ty wjeżdżasz na skrzyzowanie, by po nim pojeździć... Inni wjeżdżają na nie po to, by przez nie przejechac i nie możesz im tego mieć za złe ...
A jeśli nie odrózniasz sposobu objechania wyspy od kierunku przejazdu przez skrzyzowanie...no nic na to nie poradzimy...musisz sam sobie z tym poradzić lub z tym żyć...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez lith » środa 17 października 2012, 17:03

Znowu w pordzie nie ma nic o sygnalizowaniu kierunku przejazdu przez skrzyżowanie, tylko jest ogólnie zmiana kierunku jazdy. Raczej nic nie wskazuje na jakiś sztywny związek pojęcia przejazdu przez skrzyżowanie ze zmianą kierunku jazdy. Możemy zmienić kierunek jazdy przejeżdżając przez skrzyżowanie, ale to pasuje i do wersji dylkowej i do maryannowej :P Tylko, że jeden z Was zmieni kierunek jazdy w lewo, a drugi w prawo... a wyjedziecie tym samym zjazdem z ronda xD
lith

Postprzez maryann » czwartek 18 października 2012, 09:21

dylek napisał(a):A jeśli nie odrózniasz sposobu objechania wyspy od kierunku przejazdu przez skrzyzowanie...no nic na to nie poradzimy...
Nie rozumiem, dlaczego nie rozumiesz- przecież odróżniam: C12 wyraźnie opisuje ruch na skrzyżowaniu("wokół wyspy") a nie przejazdu przezeń.
W powiązaniu z tym co napisał lith tłumacz [się] dalej.
maryann

Postprzez kg1956 » czwartek 18 października 2012, 17:32

Prowadzicie akademickie dyskusje o znaku C-12, którego znaczenie dotyczy sposobu objechania wyspy. Znak nam określa czy objechać zgodnie ze wskazówkami zegara czy odwrotnie. I nic więcej! Podobnie w przepisie o ruchu prawostronnym. ruch ustalono nie na lewostronny tylko prawostronny. I wyłącznie to przepis mówi.
kg1956

Postprzez LeszkoII » czwartek 18 października 2012, 21:45

Problem pojawia się, jak mamy skrzyżowanie o 5 lub więcej wlotach/wylotach. Wówczas nie ma czegoś takiego jak zamiar skrętu w lewo lub jazda prosto, bo kto będzie zgadywał i kogo to będzie zresztą interesowało, w które "lewo" i kiedy pojazd skręci. Dlatego rozsądniej jest informować uczestników, kiedy opuszcza się skrzyżowanie lub zmienia na nim pas ruchu, co jest z sobą wzajemnie powiązane na większości mniejszych "skrzyżowań okrężnych". Nie informujmy kierunkowskazem tego, jak mamy ułożoną kierownicę, tylko jak zamierzamy zmienić kierunek (pasa)ruchu. Wjeżdżamy na rondo i znak C-12 ustala kierunek wokół. Zmiana kierunku tego ruchu to zjechanie z ronda.

Niemcy z tym problemu nie mają, ale mają też inny kodeks drogowy. Zdecydowanie czytelniej, bezpieczniej i płynniej poruszać się "po niemiecku".
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez maryann » piątek 19 października 2012, 09:01

kg1956 napisał(a): Znak nam określa czy objechać zgodnie ze wskazówkami zegara czy odwrotnie. I nic więcej! Podobnie w przepisie o ruchu prawostronnym. ruch ustalono nie na lewostronny tylko prawostronny. I wyłącznie to przepis mówi.
Mniej -więcej. Ale weź obie inormacje razem: "dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym". Mam Ci tłumaczyć po polskiemu, co to znaczy poruszac się wokół? Jeśli inne znaki nie mówią inaczej, to choćby przez moment, ale musimy jechać "dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku." Jeśli rozumiemy ciągły ruch tak opisany, to również będziemy umieć zachować sie przez ten 'moment'.
Często pojawiają się znaki poziome- linie, które na zwykłej drodze pozwalają jechać po lewej połowie jezdni. A na rondzie- takie same linie wyznaczaja pasy i dość precyzyjnie tory jazdy- według opisu ze znaku, lub trochę inaczej. Wtedy rzeczywiście wygląda jak luźne wzorowanie się na zegarku.
Bierzmy zatem inormacje o rondzie takie jakie sa dostępne- czasem jeden znak, czasem szesc, ale bierzmy wszystkie. Jeśli mniej, ruch jest bardziej "surowy" jesli więcej- precyzyjniej uporządkowany, albo nawet zmodyfikowany.
maryann

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze