Wjazd na SKRZYŻOWANIE ale tylko do osi jezdni??

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wjazd na SKRZYŻOWANIE ale tylko do osi jezdni??

Postprzez strongman94 » niedziela 14 października 2012, 11:58

Witam mam pewien dylemat i poda mwięc książkowy przykład którego nie bardzo rozumiem czy jest sens wjeżdzania tylko do osi jezdni i zatrzymania sięw razie przepuszczenia innych pojazdó czy można po prostu zatrzymać się na skrzyżowaniu bez wjazdy tylko do osi jezdni na dole podam link do rysunku i proszęo wytłumaczenie i z góry bardzo dziękuję:)
Napisane jest tak : W tej sytuacji na skrzyżowanie pierwsze wjedzie pojazd 1 , ale tylko do osi jezdni poprzecznej FAZA1 , następnie przejeżdża pojazd 2 który w tym momencie ma wolnąprawą stronę FAZA2 , po nim przejeżdeza pojazd 3 FAZA3 , na końcu opuszcza skrzyzowanie pojazd 1 FAZA4 .
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d0e ... 26cd.html#

i o co tu chodzi czy musze siętak zachować w danej sytuacji że muszę wjechać na środek i przepuszczać i czekać czy po prostu mogę stać z właczonym kierunkowskazem i tu rozstrzygnać zasadąprawej strony jak to jest?:)
strongman94

Re: Wjazd na SKRZYŻOWANIE ale tylko do osi jezdni??

Postprzez strongman94 » niedziela 14 października 2012, 14:59

Oczywiście bardzo przepraszam za moj błąd z tym rysunkiem , niżej podaje link do danej sytuacji i proszę o wyjaśnienie mi dlaczego tak jest i czy tak musi być , bo ja bym to zrobił bez podjeżdzania do osi jezdni tylko z wykorzystaniem zasady prawej strony , nie wiem czy było by to dobre proszę o odpowiedzi :)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... e6da8.html

dziwi mnie to że nie ma znaków itp :) być może źle interpretuje to skrzyżowanie :)
strongman94

Re: Wjazd na SKRZYŻOWANIE ale tylko do osi jezdni??

Postprzez LexiconAvenue » niedziela 14 października 2012, 15:19

strongman94 napisał(a):dziwi mnie to że nie ma znaków itp być może źle interpretuje to skrzyżowanie

Nie ma znaków, bo jest równorzędne, czyli bez znaków ;-) W testach masz masę skomplikowanych sytuacji na równorzędnych, które raczej rzadko w Polsce mają szansę zaistnieć, bo u nas dominują skrzyżowania z oznakowaniem (fakt, czasem, niepełnym- tylko podporządkowane oznaczone A-7 /B-20 i musisz wypatrywać charakterystycznych kształtów- przynajmniej u mnie tak jest).
strongman94 napisał(a):tylko z wykorzystaniem zasady prawej strony

Ale to jest reguła prawej ręki- jeśli jedynka nie wjedzie na skrzyżowanie i nie ustawi się przy osi do skrętu, to jest pat: dwójka nie pojedzie, bo ustępuje jedynce (która stoi), a trójka - dwójce (no i ma pierwszeństwo przed jedynką, która cały czas stoi).

I zauważ, że przy lewoskręcie kolizyjnym (czyli z sygnalizatorem S1) też po ruszeniu ze świateł podjeżdżasz z linii zatrzymania do osi i przepuszczasz jadących na wprost lub skręcajacych w prawo z przeciwnego kierunku.
Would you get hip to this kindly tip
And go take that California trip
Get your kicks on Route 66
LexiconAvenue

Powrót do Sytuacje na drodze