Światło przeciwmgłowe w mieście

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Światło przeciwmgłowe w mieście

Postprzez djarni20 » środa 03 października 2012, 10:00

Witam. Czy podczas mgły można używać w mieście tylne światło przeciwmgłowe? Koleżance wlepili mandat za to że we mgle miała włączone. Tłumaczyli się tym że w mieście nie można bo wygląda jak światło stopu.
djarni20

Re: Światło przeciwmgłowe w mieście

Postprzez kujawiaczkaa » środa 03 października 2012, 11:00

3. Kierujący pojazdem może używać tylnych świateł przeciwmgłowych, jeżeli zmniejszona przejrzystość powietrza ogranicza widoczność na odległość mniejszą niż 50 m. W razie poprawy widoczności kierujący pojazdem jest obowiązany niezwłocznie wyłączyć te światła.

przyjęła mandat?

jeśli tak to jakie wykroczenie jest w nim napisane, są szanse że można będzie go unieważnić
kujawiaczkaa

Postprzez BOReK » środa 03 października 2012, 12:36

Z tym wyjątkiem, że jeżeli jest tam wpisany czyn będący wykroczeniem i mandat został przyjęty, to już po ptokach - nie da się tego odkręcić. Co innego, jeśli wpisano wyraźnie czyn niebędący wykroczeniem.
BOReK

Postprzez kujawiaczkaa » środa 03 października 2012, 12:52

dlatego spytałem o czyn wpisany na mandacie
kujawiaczkaa

Postprzez djarni20 » środa 03 października 2012, 18:05

art. 90 lub art. 97 Używanie tylnych świateł przeciwmgłowych przy normalnej przejrzystości powietrza art. 30 ust. 3 mandat 100zl. Przyjęła i zapłaciła. Z tym że mgła była ale z linijką nie jeździ czy na pewno to już 50m. jest. Ogólnie widoczność była słaba. Znowu w pracy jej mówili że kiedyś policjant komuś tam powiedział że na obszarze zabudowanym nie można nawet w dużej mgle używać. Ale to takie nieoficjalne "wieści" Pytam bo sam nie wiem czy można czy nie.
djarni20

Postprzez BOReK » środa 03 października 2012, 21:04

Oczywiście że można, przepis jest przepis i interpretacja (błędna) policji niczego tu nie zmienia. Kiedyś w Łodzi jechałem w takiej mgle, że w korku ledwo widziałem przeciwmgłowe pojazdu stojącego jakieś 5m przede mną - dwie słabe czerwone kropki na burtach ciut ciemniejszego cienia. :D

A koleżanka zapłaci, nie ma jak odwołać tego mandatu. jak wlepiają za takie coś "bo w mieście" to nie przyjmować - niech potem udowodnią w sądzie, ze mgła była zbyt rzadka. >D
BOReK

Powrót do Sytuacje na drodze